Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ξεκίνησαν οι ανασκαφές σε κλίμα συγκίνησης για το ΝΟΡΑΤΛΑΣ «ΝΙΚΗ 4» και τους 19 καταδρομείς του '74 (ΦΩΤΟ)


Με τρισάγιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη μνήμη των πεσόντων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για το καταρριφθέν από φίλια πυρά αεροσκάφος. Πριν τις εργασίες τελέστηκε τρισάγιο για τους πεσόντες ελλαδίτες καταδρομείς της Α' ΜΚ. Στόχος των ανασκαφών είναι να εντοπιστούν τα λείψανα 19 στρατιωτών. Κάτω από το μνημείο του Τύμβου είναι μέχρι και σήμερα θαμμένο το ΝΟΡΑΤΛΑΣ του Βασίλη Παναγόπουλου, το οποίο στην επιχείρηση "ΝΙΚΗ" έφερε την ονομασία “ΝΙΚΗ 4”  
Ήταν το "Νίκη 4" του Βασίλη Παναγόπουλου που από το πρωί της 22ας Ιουλίου 1974 μέχρι σήμερα παραμένει θαμμένο στον Τύμβο, κάτω από το μνημείο του σταυρού. Μετέφερε καταδρομείς της Α' Μοίρας Καταδρομών από την Κρήτη στο απειλούμενο αεροδρόμιο Λευκωσίας, σε μια αποστολή που από διεθνή ΜΜΕ έχει χαρακτηριστεί ως αποστολή αυτοκτονίας. Το τίμημα που καταβλήθηκε για να μη πέσει σε τουρκικά χέρια το αεροδρόμιο, στόχος υψηλής στρατηγικής αξίας για τους Τούρκους ήταν μεγάλο σε Ελλάδα και Κύπρο. Το Noratlas "ΝΙΚΗ 4" καταρρίφθηκε τα χαράματα της 22ας Ιουλίου, από φίλια πυρά, καθώς πολλές μονάδες αντιαεροπορικών δεν είχαν προλάβει να ειδοποιηθούν, αφού για λόγους μυστικότητας το ειδικό κρυπτογραφημένο σήμα έφτασε στην διοίκηση του αεροδρομίου ελάχιστα λεπτά πριν να αρχίσουν να καταφθάνουν τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία σημειωτέον, βρίσκονταν σε καθεστώς μακροχρόνιας αποθήκευσης και επιστρατεύτηκαν την τελευταία στιγμή με κίνδυνο να υποστούν σοβαρές βλάβες εν πτήση...

Συγγενείς που παραβρέθηκαν σήμερα στον Τύμβο είπαν χαρακτηριστικά: Ας βρέθει έστω κι ένα κοκκαλάκι τους από τους 19 κομάντος και δεν θέλουμε τίποτα άλλο από κανέναν... H Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλμπουρτζή πριν την έναρξη των εργασιών δήλωσε "Είναι μια ηθική υποχρέωση στα παιδιά που πήγαν από την Ελλάδα στην Κύπρο και χάθηκαν άδικα για την υπόθεση της Κύπρου το 1974”.

newsit.com.cy