Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Το ΕΤΕΑ αδυνατεί να πληρώσει τους 300.000 συνταξιούχους του Στάση πληρωμών στις επικουρικές του Δημοσίου

Στάση πληρωμών στις επικουρικές του Δημοσίου 
 Στάση πληρωμών κηρύσσει σήμερα στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου και άλλων 14 μικρότερων Tαμείων το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το Tαμείο δεν μπόρεσε μέχρι χθες το βράδυ να βρει τα λεφτά για να καλύψει τις μηνιαίες πληρωμές σε περίπου 300.000 συνταξιούχους του, πλην των συνταξιούχων του ΙΚΑ, στους οποίους τα χρήματα είχαν πιστωθεί από τη Δευτέρα!
Η μη πληρωμή των επικουρικών στο Δημόσιο σημαίνει κανονικό χρεοστάσιο του ΕΤΕΑ, καθώς, όπως είπαν στον «Ε.Τ.» καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη, δεν βρήκε τα λεφτά για να κάνει τις πληρωμές στην ώρα τους.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας ζητάει και ετοιμάζεται να δεσμεύσει τα μετρητά που περισσεύουν στα Tαμεία (!) για να αποφευχθεί στάση πληρωμών και στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων στις 15 Ιουλίου!
Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που εξασφάλισε και φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλης, ζήτησαν από τους διοικητές και τους διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών να μεταφέρουν τα ρευστά τους διαθέσιμα που πλεονάζουν (!) στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της Τραπέζης της Ελλάδος μέχρι τις 30 Ιουνίου, δηλαδή μέχρι και χθες.
Το ποσό που μπορούν να δώσουν τα Ταμεία οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου το ανεβάζουν στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, είναι σημαντικά μικρότερο.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο διοικητής του ΟΑΕΕ Τ. Πετρόπουλος ανακοίνωσε και επίσημα χθες ότι οι 360.000 συνταξιούχοι του θα πάρουν τη μισή σύνταξη και το άλλο 50% θα καταβληθεί εντός δεκαημέρου και βλέπουμε… Το Ταμείο, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» χθες, δεν είχε λεφτά για  να συμπληρώσει το ποσό των 270 εκατ. ευρώ και έτσι πίστωσε το 50% της σύνταξης σε κάθε δικαιούχο! Μένει να φανεί σήμερα αν οι λογαριασμοί τους θα έχουν τη μισή σύνταξη ή ακόμη λιγότερη!

Στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, το Ταμείο που έγινε «σίριαλ» το τελευταίο διήμερο, οι συντάξεις δεν πιστώθηκαν σε όλους τους συνταξιούχους! Χθες μάλιστα την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλης, διαβεβαίωνε ότι «μπήκαν τα λεφτά» και ο διοικητής του ΙΚΑ Γ. Θεωνάς έλεγε ότι «τα μέσα ενημέρωσης έκαναν… ανατολικό ζήτημα ότι οι συνταξιούχοι δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους», στον «Ε.Τ.» έφταναν μαρτυρίες συνταξιούχων του ΤΑΠ-ΟΤΕ (με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις) οι οποίοι είχαν επισκεφθεί 6 φορές από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ως αργά το βράδυ της Τρίτης το ΑΤΜ της τράπεζάς τους, χωρίς να δουν το ποσό της σύνταξής τους!!! Οπως φάνηκε, άλλοι πληρώθηκαν και άλλοι όχι, γεγονός που μπορεί να οφείλεται και σε προβλήματα στην τροφοδοσία των τραπεζών.

Οι συνταξιούχοι όμως που δεν έχουν καμία ευθύνη για «τεχνικά προβλήματα» βιώνουν σε πραγματικό χρόνο μέσα από τις οθόνες των ΑΤΜ μια απίστευτη κοροϊδία και έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό από την κυβέρνηση με την πληρωμή των συντάξεών τους. Οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών και διοικητών είναι σαν την «κάλπικη λίρα» και παρά το μέγα φιάσκο και τα ψέματα των τελευταίων ημερών κανείς δεν έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί!
Το χρονικό της κοροϊδίας με τις συντάξεις εξελίχθηκε ως εξής:
1. Την Παρασκευή 26 Ιουνίου το υπουργείο Εργασίας εκδίδει ανακοίνωση που λέει ότι «όλες οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά, όπως προβλέπει ο νόμος και στην ώρα τους. Στις 29/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, στις 30/6 του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ την 1η Ιούλη θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ».
2. Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου η διοίκηση του ΙΚΑ εκδίδει ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν θα πάρουν τις συντάξεις τους στις 30 του μήνα.
3. Το ίδιο απόγευμα (29/6) βγαίνει ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Στρατούλη που λέει ότι «η πληρωμή όλων των συντάξεων του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Τρίτη 30/06/15 και ότι οι τράπεζες θα πιστώσουν μέχρι τις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας 29/06/15 όλους τους λογαριασμούς των συνταξιούχων του ΤΑΠ-ΟΤΕ».


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ / e-typos.com