Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Κρίσιμες Ώρες - «Game is over», H αιχμηρή απάντηση Τσίπρα για το «game over»α και οι πιέσεις από Μέρκελ

eurogroup
 «Game is over», δηλαδή «Το παιχνίδι τελείωσε», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για το ελληνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, βράδυ Παρασκευής στις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι», ήταν η απάντηση που, όπως  μετέδωσε αργότερα η ΕΡΤ, έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον 58χρονο Ευρωπαίο αξιωματούχο, πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας.

«Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε μέχρι που μπορεί να φθάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με το κρατικό κανάλι της Ελλάδος, ενώ κυβερνητική πηγή στην Αθήνα είπε σε δημοσιογράφους ότι κατά τη δική του πληροφόρηση «η ατμόσφαιρα στη Σύνοδο ήταν τεταμένη», και ότι ακούστηκαν «σκληρές κουβέντες, αλλά και ήπιες φωνές».
Αναφορικά με τις προτάσεις των δανειστών, ο κ. Τσίπρας φέρεται να σχολίασε ότι «δυστυχώς αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ», επισημαίνοντας ενδεικτικά πως «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».
Η κρατική ραδιοτηλεόραση μετέδωσε ακόμα την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και στην ενοποίηση ταμείων.
Επίσης δεσμεύθηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο και σημείωσε ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».
Αποφασιστικής σημασίας το Eurogroup του Σαββάτου, δηλώνει η Μέρκελ
Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο εξετάστηκε το σενάριο να μην βρεθεί λύση το Σάββατο, είπε πως δεν είναι σε θέση να κάνει εικασίες για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι η πολιτική βούληση υπάρχει από παντού για να βρεθεί μια λύση.
"Ελπίζουμε πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο", ανέφερε η Α. Μέρκελ. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αναζητήσουν μια λύση μαζί με τους θεσμούς και την Ελλάδα. Δεν μπορούν, είπε, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων να εμπλακούν στις τεχνικές διαβουλεύσεις, όπως για παράδειγμα την απόδοση που θα έχουν συγκεκριμένα μέτρα.
Όπως υπογράμμισε, ακόμα και οι υπουργοί Οικονομικών είναι αναγκαίο να βασίζονται στους εμπειρογνώμονες. Τέλος, ερωτηθείσα αν συμμερίζεται την άποψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με την ελληνική πρόταση, ότι δηλαδή δεν είναι αξιόπιστη, είπε πως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον κ. Σόιμπλε για τις εξελίξεις στο Eurogroup, ο οποίος της μετέφερε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Εξάλλου, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
“Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Grexit. Πιστεύω ακόμη ότι θα επικρατήσει τελικά η λογική, ακόμη και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια-δυο μέρες, αλλά θα υπάρξει λύση, δήλωσε ο κ. Σουλτς ψες στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: "Τώρα το θέμα είναι η ελληνική κυβέρνηση απλώς να δεχθεί η τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας να μπορεί να εκταμιευθεί, 7,3 δισεκατομμύρια. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν το δέχονται, δεν το καταλαβαίνω. Ίσως να το μάθουμε. Εάν αυτά τα χρήματα εκταμιευθούν, έχουμε χρόνο - λίγους μήνες - για να κάνουμε κάτι. Όχι για να μιλήσουμε για το χρέος, αλλά για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση. Αλλιώς η Ελλάδα δεν θα σταθεί ποτέ ξανά στα πόδια της. Για αυτό είμαι κάπως έκπληκτος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να δεχθεί τις προσφορές, αλλά ίσως να επικρατήσει τελικά η λογική".
Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι "τζογαδόρος ή αφελής", ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης επισημαίνει: "Ούτε τζογαδόρος ούτε αφελής. Βρίσκεται όμως σε μια κατάσταση στην οποία εγώ δεν θα ήθελα να βρίσκομαι. Και μερικές φορές υπάρχουν στη ζωή στιγμές, όπου ο άνθρωπος πρέπει να κάνει κάτι, να σταθεί αναγκαστικά απέναντι στους ίδιους τους δικούς του ανθρώπους. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα, ακόμη πιστεύει ότι δεν μπορεί να στραφεί εναντίον του κόμματός του. Υπάρχουν ιδεολόγοι που θέλουν να τον εμποδίσουν να κάνει έναν δίκαιο συμβιβασμό, μόνο και μόνο επειδή πουλάνε την `καθαρή` ιδεολογία. Πρέπει να βρει την τόλμη να τους πει ότι ο ελληνικός λαός και η τύχη του είναι πιο σημαντικά. Αν το καταφέρει και ελπίζω να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε σε αυτό, τότε θα έχουμε λύση".
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο άφεσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Σουλτς τονίζει ότι αυτό είναι θέμα με το οποίο "θα αποφασίσουμε μετά" και προσθέτει ότι μια διαγραφή χρέους δεν θα έλυνε το πρόβλημα. "Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Ας σταματήσουμε να μιλάμε για το χρέος. Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν για το χρέος", τόνισε και ανέφερε ότι "σήμερα είναι πολύ σημαντικότερο ότι αποφασίσαμε το λεγόμενο `Σχέδιο Γιούνκερ` για 315 δισεκατομμύρια για όλη την ΕΕ".

Γιούνκερ: Η μέθοδος διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα δεν είναι η πλέον κατάλληλη

Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η εξοντωτική μέθοδος που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική διαπραγμάτευση δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς.
Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε αρκετές ώρες χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να συνεχιστεί χθες βράδυ ως τις τρεις το πρωί και να ξαναρχίσει πάλι σήμερα στις εννιά το πρωί.
"Είμαι εξουθενωμένος, είμαι κουρασμένος", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. "Δεν μου αρέσει αυτή η μέθοδος εργασίας που δεν με αφήνει να κοιμηθώ", "δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι", είπε. Δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος εργασίας, ούτε για εμάς, ούτε για εσάς (τους δημοσιογράφους), είπε.
Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Όπως είπε, οι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών της. Πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα και είπε ότι οι ηγέτες καλούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου. 

offsite.com.cy