Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

800η επετειος έκδοσης της Μάγκνα Κάρτα

800η επέτειος έκδοσης της Μάγκνα Κάρτα 

Η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας εγκαινίασε μια έκθεση η οποία θα διαρκέσει 10 εβδομάδες στην βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου, στην οποία εκτίθεται ένα από τα τέσσερα σωζόμενα πρωτότυπα της Magna Carta. "Σχεδόν πριν από 800 χρόνια, η Magna Carta μας έδωσε την πρώτη έννοια μιας κοινωνίας που διέπεται από το κράτος δικαίου, ένα σημαντικό βήμα της ανθρωπότητας», δήλωσε η πριγκίπισσα. "Νομίζω ότι οι επέτειοι είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε προς τα εμπρός για το τι θα συμβεί σε εκατό ή σε διακόσια χρόνια». Η έκθεση, η οποία λήγει στις 19 Ιανουαρίου, εξιστορεί την καταγωγή της Magna Carta στη μεσαιωνική Αγγλία, την ερμηνεία της και τη θέση της στο αμερικανικό συνταγματικό δίκαιο. Η Μάγκνα Κάρτα ή "Μείζων Χάρτης" αποτέλεσε την πιο σημαντική επιρροή στην ιστορική διαδικασία που οδήγησε στον κανόνα του συνταγματικού δικαίου στον σημερινό Αγγλόφωνο κόσμο.
Η Μάγκνα Κάρτα (λατινικά Magna Carta, «Μεγάλη Χάρτα»), που αποκαλείται και Magna Carta Libertatum («Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών»), είναι αγγλικός καταστατικός χάρτης, ο οποίος αρχικά εκδόθηκε το 1215.
 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Magna_Carta_%28British_Library_Cotton_MS_Augustus_II.106%29.jpg
Η Μάγκνα Κάρτα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Αρχικά γράφτηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ του Πάπα Ιννοκεντίου του Γ', του Βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας και των Άγγλων βαρώνων σχετικά με τα δικαιώματα του βασιλιά. Η Μάγκνα Κάρτα ζητούσε από τον Βασιλιά να αποκηρύξει κάποια δικαιώματά του, να σεβαστεί τις νομικές διαδικασίες και να αποδεχτεί ότι θα δεσμεύεται από τους νόμους και προστάτευε δικαιώματα των υπηκόων του Βασιλιά, ιδιαίτερα από την παράνομη φυλάκιση.

el.wikipedia.org -  lifo.gr