Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Τσεκούρι 10% ως και 30% στις κύριες συντάξεις, μεγάλες περικοπές και στις επικουρικές

Τσεκούρι 10% ως και 30% στις κύριες συντάξεις, μεγάλες περικοπές και στις επικουρικές Το απόλυτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η λογική “αυτά είναι δεν τα διαπραγματευόμαστε” που άκουσε η ελληνική αντιπροσωπεία από τα μέλη του Brussels Group μεταφράζεται σε τεράστιες περικοπές συντάξεων.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε καθώς ουσιαστικά δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Οι δανειστές ανακοίνωσαν απλά τις απαιτήσεις τους και περιμένουν να δουν τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς.

Η απαίτηση για μείωση των δαπανών για τις συντάξεις αντίστοιχη του 1% του ΑΕΠ μεταφράζονται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο σύνολο των συντάξεων νέες περικοπές σύμφωνα με το Μαξίμου είναι αδύνατο να γίνουν.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά.
Με λίγα λόγια το Μαξίμου λέει ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι συντάξεις που είναι στα 648 ευρώ.
Οι συντάξεις αυτές όμως είναι και οι περισσότερες και έτσι γεννιέται το ερώτημα από που θα προκύψουν οι μειώσεις ώστε οι περικοπές να φτάσουν το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ.
Η απάντηση είναι πως θα υπάρξουν κλιμακωτές και μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις από τα 700 ευρώ και πάνω.
Καθώς όμως οι συντάξεις αυτές είναι λιγότερες οι μειώσεις που θα γίνουν θα είναι μεγάλες.
Μάλιστα ένας πρώτος, ίσως πρόχειρος, υπολογισμός δείχνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος οι μειώσεις θα πρέπει να ξεκινούν από 10% για συντάξεις από 700% ως 1.000 ευρώ/μήνα, να κινούνται στο 20% για συντάξεις από 1.000 ως 2.000 ευρώ/μήνα και να αυξάνονται ως και στο 30% για συντάξεις από τα 2.000 ευρώ και πάνω.
Και πάλι όμως οι δανειστές εμμένουν στο θέμα των επικουρικών. Δεν δέχονται καν πάγωμα της επιβολής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αντιθέτως ζητούν εδώ και τώρα την εφαρμογή της, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις και στις μικρές συντάξεις κάτω από τα 700 ευρώ/μήνα.


Πρόκειται για ένα καθαρά υφεσιακό μέτρο το οποίο θα μειώσει εκ νέου το ΑΕΠ της χώρας αυξάνοντας για ακόμη μια φορά τη σχέση χρέους ως προς το ΑΕΠ οδηγώντας σε νέα προβλήματα... ουσιαστικά οι δανειστές επιμένουν σε μέτρα που οδηγούν σε φαύλο κύκλο.

newsit.gr