Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ



Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά
στην προσυνδιάσκεψη της Καστοριάς

Από εδώ, από την ηρωική Καστοριά που δεν γονάτισε ποτέ μπροστά στους αγώνες του Έθνους, από εδώ, από τη δυτική Μακεδονία, με την οποία έχω την τιμή να με συνδέουν δεσμοί ψυχής και ιστορίας. Από εδώ, από αυτή τη γη των ηρώων που ήταν ορμητήριο του Παύλου Μελά, του Μίκη Ζέζα, η Νέα Δημοκρατία κόμμα κατεξοχήν δημοκρατικό, ευρωπαϊκό και πατριωτικό με σημαία της την ιδεολογία μας, και με κινητήριο δύναμη τη νεολαία μας, την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ, είναι όρθια και γαλάζια και δίνει τη μάχη και πάλι για αγώνες για τη δημοκρατία και για την πατρίδα μας.
Θα σας μιλήσω για το σήμερα λιγάκι.


Η χώρα ζει μέσα σε μια ανασφάλεια, μια αγωνία, μια  αβεβαιότητα, μια σύγχυση. Τη μια μας λένε ότι «καθαρογράφεται»  επιτέλους η συμφωνία με τους δανειστές. Την επόμενη μέρα  μαθαίνουμε σαν κρύο σκοτσέζικο ντους ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία!
Τη μια μαθαίνουμε ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι  να κάνουν πολιτική- λέει- διαπραγμάτευση. Την άλλη, αποκαλύπτουμε διαβάζοντας, ακούγοντας ότι η διαπραγμάτευση ξαναγυρίζει στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Τη μια μαθαίνουμε πως, όπου να ’ναι βγαίνουμε από αυτή την κρίση. Και την άλλη πληροφορούμαστε ότι στα ευρωπαϊκά όργανα άρχισαν να συζητούν επίτηδες, λες και το κάνουν και οι μεν και οι δε για να τρελάνουν τον κόσμο, τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Από τη μια τα νταούλια του πανηγυρισμού και από την άλλη ο γκρεμός.
            Αυτή η δραματική κατάσταση, που κλιμακώνεται εδώ και τέσσερις μήνες, έχει γονατίσει την οικονομία, έχει πληγώσει την κοινωνία  και κινδυνεύει να διχάσει την Ελλάδα. Και θέλω γι’ αυτό το λόγο να σας πω ότι πρέπει να είστε περήφανοι για αυτό που αντιπροσωπεύετε.
            Γιατί είμαστε εδώ πέρα για να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά. Για να σηκώσουμε στα πόδια της την Ελλάδα, για να ενώσουμε τους Έλληνες, για να βάλουμε ξανά την πατρίδα σε δρόμο ανάκαμψης.
            Δεν υποσχόμαστε εμείς ότι «θα» κάνουμε το ένα ή το άλλο…
            Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος, εμείς το καταφέραμε ήδη μια φορά πριν δυόμιση χρόνια. Και μάλιστα, σας θυμίζω κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
            Ήταν το καλοκαίρι του 2012. Πήρε εκείνη η κυβέρνηση που είναι λάθος να τη λέμε της Νέας Δημοκρατίας, ήταν κυβέρνηση τριών κομμάτων, με τα οποία είχαμε ιστορικά τεράστιες αντιθέσεις, και μεταχειρίζομαι μια έκφραση, η οποία πιθανότατα στον καθένα από εσάς να μην εκφράζει αυτό που αισθάνεται μέσα του. Το καλοκαίρι πήραμε τη χώρα με 9,5% έλλειμμα, με 7% ύφεση, μέσα στα Μνημόνια, αποκλεισμένη από διεθνείς αγορές. Εκεί την παραλάβαμε. Και να μην το ξεχνάει κανείς αυτό… Ήταν Ιούνιος του 2012.
Και μέσα σε δυόμιση χρόνια τη φέραμε από τα κολοσσιαία ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα. Από την βαθιά ύφεση σε μια πρωτόγνωρη ανάκαμψη, μετά από έξι χρόνια. Εκεί που ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές, τη βγάλαμε ξανά στις αγορές κι άρχισε η Ελλάδα να δανείζεται με πολύ λογικά επιτόκια. Και ήταν έτοιμη να βγει από τα μνημόνια. Οι δανειστές είχαν συμφωνήσει, ήδη από πέρσι το Νοέμβριο να μας βοηθήσουν και με μια γραμμή στήριξης, αυτή που λέμε  πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ώστε αν βγεις στις αγορές και έχεις αναταράξεις να υπάρχουν χρήματα να σε βοηθήσουν. Βγαίναμε από τα μνημόνια οριστικά! Και βγαίναμε από την κρίση.
Εκεί βρισκόμασταν πριν έξι μήνες, το Νοέμβριο του 2014.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως εμπόδισε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προκάλεσε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο και τις κέρδισε, τάζοντας στους πάντες τα πάντα. Κορόιδεψε τον Ελληνικό λαό με την υπόσχεση μιας «καλύτερης συμφωνίας». Διαβεβαίωνε τους πάντες, ότι θα κάνει μια πρόταση στους δανειστές «που ούτε ένα στο εκατομμύριο δεν θα μπορούν να την αρνηθούν»! Έτσι μας έλεγε. Κι έπεσε έξω σε όλα…
Εξαπάτησε το λαό, λέγοντας ότι θα πετύχει «κούρεμα χρέους». Και τώρα αγωνίζεται για το χρέος να πάρει μιαν υπόσχεση, ίδια με εκείνη την οποία εμείς όμως, είχαμε ήδη πετύχει από το Νοέμβριο του 2012!
Και τον ξεγέλασαν τον Ελληνικό λαό, λέγοντας ότι «παραμερίζουν» οριστικά την Τρόικα, ότι πάνε κατευθείαν στην «πολιτική διαπραγμάτευση». Και το είδαμε μόλις έφτασαν στην πολιτική διαπραγμάτευση, και πάλι στην τρόικα, «θεσμούς» τους λέμε τώρα, τους παρέπεμψαν! Η οποία προτείνει μια συμφωνία τρεις με τέσσερις φορές πιο επώδυνη από το email Χαρδούβελη, με το οποίο όμως εν τω μεταξύ είχαν κερδίσει την κυβέρνηση.
Με δύο λόγια: υποσχέθηκαν να μείνουμε στο ευρώ και σήμερα η χώρα απειλείται με επιστροφή στη δραχμή. Υποσχέθηκαν «σκληρές διαπραγματεύσεις» και σήμερα πέντε μήνες μετά, το email Χαρδούβελη φαντάζει σαν «παιδική γιορτή» μπροστά στη δική τους πρόταση. Αυτό  είναι το κόστος της πολιτικής Τσίπρα...
Κι όμως, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν, τους είχαμε προειδοποιήσει: Κάντε γρήγορα, όσο καθυστερείτε ο λογαριασμός ανεβαίνει.
Και πράγματι, αυτός ο λογαριασμός ανέβηκε εκκωφαντικά, ακούστε: Σε μας ζητούσαν πρόσθετα μέτρα λιτότητας κάτι λιγότερο από 1,5 δισεκατομμύρια για το 2015 σε ετήσια βάση. Τώρα ζητούν 5,8 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση. 2,9 δισεκατομμύρια δηλαδή στο εξάμηνο ως το τέλος του χρόνου. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;
Ότι στους πέντε μήνες που μεσολάβησαν, ο λογαριασμός ανέβηκε 4,3 δισεκατομμύρια! 800 εκατομμύρια το μήνα και πλέον!
Κάθε μέρα που περνάει, μια τέτοια, τάχα «υπερήφανη διαπραγμάτευση», στοιχίζει στον ελληνικό λαό 27 εκατομμύρια παραπάνω λιτότητα.
Αυτό κατάφεραν!
Αλλά γιατί ανεβαίνει ο λογαριασμός;
Η αβεβαιότητα μας ξαναέφερε σε ύφεση. Εξάντλησαν τα πλεονάσματα, μας οδήγησαν πάλι σε ελλείμματα. Ματαίωσαν τις επενδύσεις που ετοιμάζονταν. Ανέκοψαν επενδύσεις που είχαν ήδη αρχίσει. Έφεραν πρόσθετα λουκέτα και πρόσθετη ανεργία.
Η ανεργία, την οποία παραλάβαμε και την οποία όταν δώσαμε την κυβέρνηση ήταν 0,1% χαμηλότερη από αυτή που πήραμε. Ψηλή τη βρήκαμε, ανέβηκε στην αρχή και με εμάς και μετά άρχισε να πέφτει κατακόρυφα. Και τελικά την παραδώσαμε 0,1% λιγότερη από εκείνη που πήραμε. Το λέω για την επιχειρηματολογία σας.
Η ανεργία όλο σχεδόν τον προηγούμενο χρόνο και μέχρι το Μάρτιο, μειωνόταν κάθε μήνα.  Και τώρα  πάλι αυξήθηκε…
Και πώς να μην ανεβεί; Όταν κάθε μέρα ξανακλείνουν επιχειρήσεις και εκατοντάδες άτομα χάνουν τη δουλειά τους;
Είχαν υποσχεθεί να ανακουφίσουν τον  κόσμο, αλλά με λεφτά που δεν υπήρχαν. Και τώρα αυξάνουν τον ανθρώπινο πόνο κάθε μέρα.
Έτσι είναι που ανεβαίνει ο λογαριασμός. 27 εκατομμύρια τη μέρα, 800 εκατομμύρια το μήνα. Είναι ο λογαριασμός Τσίπρα. Οκτακόσια εκατομμύρια το μήνα μέχρι σήμερα!
Και βεβαίως αυτά είναι μόνο για φέτος.
Γιατί στο μεταξύ η πατρίδα μας έχει αποκλειστεί και πάλι από τις αγορές. Θέλω να ξέρετε ότι εμείς  είχαμε υπολογίσει ότι μόλις θα βγαίναμε από το μνημόνιο το Φλεβάρη, 10 δις επρόκειτο να πάρουμε από τις αγορές. Τώρα δεν μπορούμε πια να πάμε στις αγορές. Θα πρέπει να τα ζητήσουμε από αλλού. Και αυτό σημαίνει νέο αναγκαστικό Μνημόνιο.
Γιατί πώς αλλιώς θα μαζέψεις και θα καλύψεις τα τοκοχρεολύσια της επόμενης χρονιάς; Και της μεθεπόμενης;
Του χρόνου, το 2016, θα χρειαστούν πάνω από 13 δισεκατομμύρια. Που θα τα βρουν; Και του παρα-χρόνου, το 2017, θα χρειαστούν πάνω από 15 δισεκατομμύρια. Που θα τα βρουν;
Νέο μνημόνιο. Κι εδώ είναι η αλήθεια που δεν θέλουν να παραδεχτούν.
Τη βγάζαμε εμείς τη χώρα από την ανάγκη των μνημονίων και εκείνοι την ξαναβάζουν σήμερα βαθύτερα στο μνημόνιο.

Έλεγαν ότι δεν θα πάρουν νέα μέτρα. Και με το που ήρθαν επέβαλαν τα δύο χειρότερα μέτρα:
Το πρώτο είναι η ψυχολογία, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η σύγχυση που  παραλύει την οικονομία.
Και το δεύτερο είναι αυτή η ασφυξία ρευστότητας. « Σκούπισαν» ό,τι διαθέσιμο βρήκαν στα δημόσια ταμεία. Με αποτέλεσμα να παραλύσει ακόμα περισσότερο η οικονομία.
Και τώρα ετοιμάζουν το μεγάλο τρίτο κύμα λιτότητας. Με νέους φόρους που λέγεται ότι θα είναι αληθινή φορο-καταιγίδα!
Ναι, τους ζητούν πρόσθετη λιτότητα. Και από μας τη ζητούσαν! Αλλά εμείς είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υποχωρούσαμε! Γιατί απλούστατα καταφέρναμε και πιάναμε τους στόχους – και τους ξεπερνούσαμε – χωρίς πρόσθετα μέτρα. Τώρα που βούλιαξαν ξανά τη χώρα στα ελλείμματα είναι πολύ δύσκολο να το αρνηθούν. Τόσο απλά…
Βλέπετε, μέχρι τώρα εκείνοι έκριναν το δικό μας έργο εκ του ασφαλούς. Γιατί απλούστατα έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις. Τώρα, όμως, απέκτησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ «παρελθόν»!
Εμάς μας κατήγγελλαν  συνεχώς. Αλλά επί των ημερών μας, δεν είχε ο κόσμος αγωνία αν θα πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί στο τέλος του μήνα. Τώρα έχει.
Επί των ημερών μας, κανείς δεν διανοήθηκε να αγγίξει, να ακουμπήσει τα αποθεματικά των ταμείων και των δήμων και των νοσοκομείων. Τώρα τους έχουν «ξεζουμίσει» κυριολεκτικά.
Επί των ημερών μας, κερδίζαμε σε αξιοπιστία διεθνώς. Τώρα οι πάντες στοιχηματίζουν για το πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα και για το αν θα φύγει τελικά από το ευρώ και όλα αυτά που ακούμε όλη την ημέρα.
Γι’ αυτό σας λέω: Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει πια εκ του ασφαλούς, αλλά έχει αποκτήσει παρελθόν, η σύγκριση του μαζί μας θα του είναι βαριά και ανυπόφορη…
             Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τρία πράγματα:
Πρώτον, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Δεύτερον, την επιστροφή στην ανάκαμψη, στην οποία είχαμε ήδη γυρίσει από πέρσι.
Και τρίτον, την επιστροφή της Ελλάδας στην σταθερότητα. Και μαζί στη σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών.
Και εγγυόμαστε για αυτά, γιατί είχαμε ήδη αρχίσει και τα κάναμε.
Η Νέα Δημοκρατία, είναι η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη! Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που απέτρεψε την έξοδο από το ευρώ, πριν τρία χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που αποκατέστησε την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη και πέραν της Ευρώπης, σε αυτά τα δυόμιση χρόνια. Και προσέξτε. Είναι η παράταξη που άντεξε στην κρίση, όταν τόσα και τόσα άλλα κόμματα, μεγάλα και μικρά, τα συνέτριψε η κρίση!
Τώρα που τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτονται με αυτόν το δραματικό τρόπο, είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ξανά ότι θα έχουμε μέλλον στην Ευρώπη και στην Ανάπτυξη.
Γι’ αυτό και είπαμε στο ΣΥΡΙΖΑ πολύ απλά:
Όταν ήσουν στην Αντιπολίτευση μας πολέμησες με κάθε τρόπο..
Δεν πολέμησες εμάς! Την εθνική προσπάθεια πολέμησες.
Είχες λαϊκή εντολή να κρατήσεις τη χώρα στο ευρώ, να βγάλεις τη χώρα από τα μνημόνια και την ύφεση. Δεν τη σεβάστηκες αυτή τη λαϊκή εντολή. Δεν σεβάστηκες ούτε και τις δικές μας προσπάθειες που κάναμε σε συνθήκες χάους όταν αναλάβαμε. Δεν σεβάστηκες κανένα αποτέλεσμα που επιτύχαμε στο μεταξύ…
Και τώρα έρχεσαι με τη λαϊκή εντολή που απέσπασες κοροϊδεύοντας τον κόσμο να βυθίσεις τη χώρα στην αναξιοπιστία! Να την απομονώνεις διεθνώς. Να τη διασύρεις. Και να μας φέρεις όλους πίσω στην απελπισία…
Είμαστε επομένως απέναντί σου. Αλλά δεν είμαστε ίδιοι με σένα!
Εσύ έχεις τώρα τη διακυβέρνηση. Εσύ βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, επειδή εξαπάτησες τον ελληνικό λαό. Αλλά δυστυχώς μαζί σου βρίσκεται σε αδιέξοδο κι η Ελλάδα.
Εμείς βάζουμε την Ελλάδα πάνω απ’ όλα. Κάτι που όταν ήμασταν εμείς στην εξουσία εσύ δεν το έκανες... Ενώ εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο.
Αλλά έχουμε κι εμείς τις «κόκκινες γραμμές» μας.
Και αυτές είναι δύο:
Να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Και να παραμείνει η Ελλάδα στη δυνατότητα να έχει ανάπτυξη, όπως εκεί που εμείς την είχαμε φέρει…
Αυτή είναι η εθνική συνεννόηση που προτείνουμε:

Εθνική συνεννόηση, για να αλλάξει η χώρα πολιτική, από τα αδιέξοδα που μας οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ…
Εθνική συνεννόηση, για να απαλλαγεί ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτές τις ιδεοληψίες  και τα βαρίδια. Αν θέλει και αν το μπορεί βεβαίως…
Εθνική συνεννόηση, για να μείνει η κοινωνία ενωμένη στα δύσκολα.
Και εθνική συνεννόηση γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλη διέξοδο. Και  η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο…
Ας τα πάρουμε ένα-ένα, αρχίζοντας από το τελευταίο ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο:
Διέξοδος δεν είναι οι εκλογές! Τους το ξαναλέω: Εμάς δεν μας φοβίζουν οι εκλογές. Η χώρα είναι αυτή που δεν τις αντέχει. Η χώρα είναι αυτή που πλήρωσε, ήδη, πανάκριβα τις πρόωρες εκλογές που μας έσυραν τον περασμένο Ιανουάριο. Ο λογαριασμός- το εξήγησα- ανεβαίνει 800 εκατομμύρια το μήνα! Αν χάσουμε κι άλλο χρόνο, που θα φτάσει; Και ποιος θα πληρώσει αυτό το λογαριασμό τελικά;
Κάποιοι μάλιστα, οφείλω να το πω, υποπτεύονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ήθελε να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ. Δηλαδή, να προκαλέσει εκλογές που κέρδισε, εξαπατώντας τους πάντες. Να χάσει χρόνο στη «διαπραγμάτευση», όπως κάνει, που στην ουσία δεν έκανε ποτέ! Ο λογαριασμός να ανεβαίνει συνεχώς! Κι αν ξαναπάει τη χώρα σε εκλογές, θα επιβεβαιωθούν εκείνοι που λένε πως από την αρχή ήθελε να προκαλέσει το ατύχημα για να βγει η χώρα από το ευρώ και να την πάνε στη δραχμή. Πως αυτό ήταν το σχέδιό του πάντα…
      Άλλωστε μερικοί δικοί του τους ακούμε, δεν το κρύβουν. Εγώ ένα έχω να σας πω. Όποιος έχει μέσα του αυτή τη θεωρία περί δραχμής, να ξέρει ότι δεν θα  περάσει!

Γιατί; Γιατί πολύ απλά όλοι ξέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ! Κι εκλογές σήμερα θα γίνονταν με το ξεκάθαρο δίλημμα ναι ή όχι στο ευρώ. Κι αυτό δεν θα ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ…
Ύστερα μη ξεχνάτε ότι τις εκλογές τις κέρδισαν καθησυχάζοντας τους πάντες, ότι θα μείνουμε στο ευρώ. Και μας έλεγαν εμάς ότι τάχα «κινδυνολογούσαμε» όταν προειδοποιούσαμε για τα κακά μαντάτα που θα φέρουν. Τώρα δεν θα μπορούν να καθησυχάσουν κανένα. Τώρα αυτά για τα οποία εμείς προειδοποιούσαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη, βρίσκονται πια μπροστά μας. Και τα βλέπουν όλοι...

Τότε, το κατήγγειλαν το περίφημο email Χαρδούβελη, με το οποίο εμείς κλείναμε τη συμφωνία και βγαίναμε οριστικά από το μνημόνιο. Και τώρα η ίδια η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου φέρνει ως δική της πρόταση, δύο φορές περισσότερα μέτρα από το email Χαρδούβελη! Πράγμα που το ομολογούν τα δικά της στελέχη και οι υπουργοί της. Ενώ αυτά που της προτείνουν οι δανειστές είναι τέσσερις με πέντε φορές περισσότερα από το email Χαρδούβελη. Ενώ υπάρχει ακόμα και η ανάγκη- μην το ξεχνάτε- για το επόμενο μνημόνιο! Και θα τους είναι πια αδύνατο να ξεγελάσουν τον κόσμο!
Γιατί το είπα στη Βουλή, τώρα έχουμε μπροστά μας να κατακτήσουμε έναν αμμόλοφο. Κι ο αμμόλοφος είναι να λήξει αυτή η συγκεκριμένη τώρα διαπραγμάτευση, που λέγεται αξιολόγηση. Η πέμπτη αξιολόγηση. Μετά έχεις να κάνεις τη μεγάλη συμφωνία, για τα πολλά τα δισεκατομμύρια των επομένων ετών, για το καινούργιο μνημόνιο.
Κι επίσης, μέχρι τον Ιανουάριο, ο κόσμος συνέκρινε τα δύσκολα μέτρα που εμείς αναγκαστήκαμε να πάρουμε, με τις ψεύτικες υποσχέσεις που εκείνοι μοίραζαν. Τώρα, όμως, ο κόσμος μπορεί να συγκρίνει τα αποτελέσματα που φέραμε εμείς, με τα αποτελέσματα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέτρα που πήραμε εμείς, στις δύσκολες περιστάσεις που κυβερνήσαμε, με τα μέτρα- προσέξτε- που ΔΕΝ πήραμε εμείς, που αποφύγαμε εμείς και που τώρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση. Και τα οποία δεν φαίνεται να έχει τη στήριξη για αυτά τα μέτρα ούτε και μέσα στο κόμμα του…
Τώρα, λοιπόν, είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεγελάσουν τον κόσμο.
Και επαναλαμβάνω, έχουν κι εκείνοι «παρελθόν», το οποίο δε μπορούν να υπερασπιστούν…
Κι ύστερα, αν πήγαιναν σε εκλογές τι θα έλεγαν στον κόσμο;
Ότι όσα του υποσχέθηκαν πριν πέντε μήνες ήταν όλα ψέματα; Ή ότι του ζητούν εντολή για να πάρουν εκείνοι τα μέτρα που εμείς αποφύγαμε; Ή ότι του ζητούν εντολή για να κάνουν τη ρήξη με την Ευρώπη; Και να μας πάνε πίσω σαράντα χρόνια;
Τι ακριβώς θα ζητήσουν από το λαό μας; Να αυτοκτονήσει μαζί τους;
            Τις πρόωρες εκλογές, λοιπόν, δεν τις αντέχει η χώρα, δεν είναι εύκολο πράγμα για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε τι άλλο του περισσεύει; Τι άλλο του μένει;
            Είναι μόνο η μεγάλη Εθνική συνεννόηση, την οποία εμείς προτείναμε!

            Αλλά συνεννόηση – επαναλαμβάνω – για να αλλάξει η πολιτική τους!
            Για να το καταλάβει ο καθένας και να το πω πολύ πιο καθαρά:
             Δε μπορούν να κάνουν αυτό που ξεκίνησαν ήδη να το κάνουν, να χτίζουν ξανά το μεγάλο, δικό τους πελατειακό κράτος, κι ύστερα να στέλνουν το λογαριασμό στην κοινωνία, ζητώντας υψηλότερους φόρους. Αυτό πρέπει να σταματήσει!
             Δε μπορούν να προσλαμβάνουν τους φίλους τους στο δημόσιο και ύστερα να λένε ότι ανεβάζουν το ΦΠΑ στην εστίαση, που εμείς μόλις το είχαμε μειώσει. Να ανεβάζουν το ΦΠΑ σε όλα σχεδόν τα ήδη πρώτης ανάγκης, που εμείς είχαμε αποφύγει. Να καταργούν την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, που εμείς είχαμε απορρίψει, αφού δική μας πολιτική είναι η νησιωτικότητα. Να ανεβάζουν τη φορολόγηση στους αγρότες, ή να καταργούν το αγροτικό πετρέλαιο, ή να ανεβάζουν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είχαμε μειώσει!
Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί θέλουν να έχουν χρήματα να διογκώσουν το κράτος! Να βολέψουν τους δικούς τους. Να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις. Να ξανα-πνίξουν τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος του μεγάλου κράτος. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
            Όπως πρέπει να αλλάξει και ο νόμος Μπαλτά που- αν είναι δυνατόν- κατάργησε την «αριστεία» από τα σχολεία. Αυτό που κάθε γονιός λέει στο γιο του, να γίνει άριστος. Στην κόρη του να γίνει πρώτη. Αυτοί θέλουν να την καταργήσουν ως «ρετσινιά». Και μιλάω για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, στα οποία Πανεπιστήμια επανέφεραν και το άσυλο της παρανομίας.
Όπως πρέπει να αλλάξουν κι όλες αυτές οι ασυναρτησίες που μας επέβαλε η Πρόεδρος της Βουλής. Μέχρι και πότε θα επισκέπτονται την τουαλέτα οι αστυνομικοί που φρουρούν τη Βουλή την πείραξε. Τέτοια μανία!
Όπως πρέπει να αλλάξει και η πολιτική τους για τη μετανάστευση, την ιθαγένεια, που προσελκύει λαθρομετανάστες. Που τραυματίζει, όπως είδαμε σήμερα εικόνες στην τηλεόραση, τον τουρισμό μας.
Όπως πρέπει να αλλάξει και η πολιτική τους για τη δημόσια ασφάλεια.   Κατάργησαν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Αυτές υπάρχουν παντού στον κόσμο! Μπορείτε να μου πείτε γιατί τις κατάργησαν; Από τα πρώτα που κάνανε. Γιατί το έκαναν αυτό; Για να δραπετεύουν πιο εύκολα οι τρομοκράτες και οι βαρυποινίτες; Γιατί; Το είδαμε μετά με τον Ξηρό. Κι εγώ ρωτάω: Που υπάρχει στον κόσμο, ακόμα και στον δικό τους τον κόσμο, κατάργηση τέτοιων φυλακών και για ποιο λόγο;
Όπως πρέπει και πάλι να καθαρίσουμε τα κέντρα των πόλεων! Που το κάναμε από την αρχή της διακυβέρνησής μας! Κι αυτοί, πάρα πολλά κέντρα, πολλές πρωτεύουσες, τις έχουν ξανακάνει μέσα σε λίγους μήνες απλησίαστες.
Όπως πρέπει να βγουν και πάλι οι κουκούλες από τους κουκουλοφόρους. Και το κάναμε και για δύο χρόνια- δυόμιση, δεν υπήρχαν κουκουλοφόροι, ήταν «άφαντοι». Και τώρα ξανάρχισαν να καίνε τα Εξάρχεια, μέρα παρά μέρα…
Προσέξτε: Πρέπει να έχουμε το νου μας στο τι λένε οι ίδιοι. Ο ίδιος ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε προχθές και είπε- τα λόγια του λέω- οι «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, οι αναρχικοί και το κοινό ποινικό έγκλημα θέλουν να τον φάνε, τον υπουργό! Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι αναρχικοί και το κοινό ποινικό έγκλημα θέλουν να τον φάνε τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως του ΣΥΡΙΖΑ. Απίστευτη καταγγελία! Και ο ίδιος δεν ήταν εκείνος, ο οποίος ένα μήνα πριν τους είχε πει ότι αποτελούν την «Αριστερά του Τίποτα»; Εμείς τι άλλο να τους πούμε παραπάνω; Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν!
            Και φυσικά, η φορολογία πρέπει να μπει σε μια τροχιά μείωσης. Να συγκρατηθεί εκεί που είναι τώρα, σταδιακά να μειώνεται.
Και το λέω κάθε φορά σε αυτές τις συγκεντρώσεις που κάνουμε, τις συνδιασκέψεις. Το λέω ότι εκεί ήταν λάθος, πραγματικά μεγάλο της δικής μας κυβέρνησης. Αναγκαστήκαμε κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα να μπουν αυτοί οι υψηλοί φόροι παντού. Αλλά δεν «περάσαμε» στον κόσμο το μήνυμα, που είχαμε υποχρέωση να το περάσουμε και δεν το περάσαμε, ότι αυτό είναι προσωρινό μέτρο. Είμαστε υποχρεωμένοι για λίγο και μετά θα αρχίσουν οι φόροι να μειώνονται. Όπως και ξεκίνησαν μετά να μειώνονται οι φόροι. Ότι αυτό είναι εχθρικό προς την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, οι φόροι. Ότι οι φόροι αντίθετα- ψάξτε όλα τα βιβλία τα πολιτικά για όλες τις ιδεολογίες- πάντοτε η Αριστερά είναι που θέλει υψηλούς φόρους για να έχει το κράτος το μεγάλο, γιατί πιστεύει στο κράτος και όχι στον ιδιώτη. Ακόμα και στο κράτος- επιχειρηματία και όχι στον ιδιώτη- επιχειρηματία. Και τώρα μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία, να το αυξάνουν το κράτος και πάλι. Και αν είναι δικό τους.
            Επομένως, λέμε «όχι» σε αυτή τη φοροκαταιγίδα που θα διαλύσει τα πάντα!
Και λέμε «ναι» στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο Δημόσιο.
Και λέμε «όχι» σε νέες θυσίες για τον ιδιωτικό τομέα.
Γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι που παράγει θέσεις εργασίας, που θα βρει ο άνεργος δουλειά.
Αυτός είναι που παράγει πλούτο για τη χώρα, εισόδημα για τον εργαζόμενο.
Έσοδα για το κράτος, που θα του δώσει το δικαίωμα να έχει πλεονάσματα.
Με δυο λόγια, ο ιδιωτικός τομέας θα σε βγάλει στην Ανάπτυξη.
Και είναι αυτός πράγματι που πλήρωσε κυρίως τη «λέζα» στην κρίση που περάσαμε.
Γιατί πάνω από 700 χιλιάδες κόσμος έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια της κρίσης. Κι όλοι αυτοί ήταν από τον ιδιωτικό τομέα! Γι’ αυτούς δεν κάνουν καμία κουβέντα.
Πανηγυρίζουν μόνο για ορισμένες εκατοντάδες δικούς τους που επανα-προσέλαβαν τώρα στο δημόσιο. Και εν τω μεταξύ, έχουν χάσει τη δουλειά τους τώρα 40 χιλιάδες κόσμος στον ιδιωτικό τομέα.
Αν θέλουν, λοιπόν, την Εθνική συνεννόηση, τα πράγματα αυτά πρέπει να αλλάξουν.
Αν δε θέλουν να ταυτιστούν με τη χρεοκοπία της χώρας, πρέπει, επομένως, να απαλλαγούν από αυτή την ιδεοληψία και από τα βαρίδια τους.
Κι αυτή είναι η Εθνική συνεννόηση που εμείς προτείνουμε.
Και προσέξτε, δεν τους ζητούμε να έλθουν στη δική μας πολιτική. Τους ζητούμε να βγουν από τα αδιέξοδά τους. Όπου έχουν αυτο-παγιδευτεί κι όπου παγίδεψαν τη χώρα…
Και να το κάνουν γρήγορα, γιατί- το ξαναλέω- είναι απίστευτος ο ρυθμός με τον οποίο μεγαλώνει  κάθε μέρα ο λογαριασμός στη χώρα…
Στο σημείο αυτό θα πω δύο επίκαιρα πράγματα για το δημόσιο τομέα και για το ρόλο του. Γιατί αυτό είναι και το αντικείμενο της συνάντησης κυρίως σήμερα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει την αξιολόγηση που εμείς είχαμε ξεκινήσει.
Ας μας πει ένα μέρος στον κόσμο που δεν υπάρχει αξιολόγηση.
Πως θα υπάρχει κράτος «φιλικό προς τον πολίτη», όταν δεν αξιολογείς τον δημόσιο υπάλληλο;
Και γιατί φοβάσαι να τον αξιολογήσεις; Να μη θίξεις τους δικούς σου, τους ημετέρους;
Μα, οι ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι συντριπτικά περισσότεροι κι αυτοί δεν έχουν πρόβλημα με την αξιολόγηση! Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ο καλός ο υπάλληλος. Αυτός ο οποίος προστατεύεται και δεν είναι καλός, θέλει  και φοβάται την αξιολόγηση. Κι επειδή- τι κάνουν;- παίρνουν πίσω την αξιολόγηση, προσλαμβάνουν ημέτερους- και το ξαναλέω- πάλι έτσι ανεβάζουν το λογαριασμό και άρα, έχουν ανάγκη από νέους φόρους, που ποιος θα τους πληρώσει; Η ιδιωτική πάλι πρωτοβουλία.
Πάρτε και τις ιδιωτικοποιήσεις: Ούτε κι αυτές τις θέλουν! Μα οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει παντού στον κόσμο. Και ματαιώνοντας τες, ήδη φέτος χάνουμε πάνω από 500 εκατομμύρια από το φετινό Προϋπολογισμό! Και αρκετά δισεκατομμύρια για τις εξοφλήσεις χρέους τα επόμενα χρόνια. Κι επειδή δε μπορούν να βρουν από αλλού λεφτά, ετοιμάζουν πάλι να το πληρώσει η κοινωνία με φορο-επιδρομή.   
Αυτή είναι η αλήθεια.
Και τι θα πει «ιδιωτικοποίηση»; Το ότι παίρνεις το παλιό το Ελληνικό αεροδρόμιο, που ξέρουμε όλοι και το οποίο είναι σε έκταση, μεγαλύτερη η έκταση αυτή κι από το Μονακό, το κράτος του Μονακό, και το έχουν πάρει από το Ντουμπάι, το έχουν πάρει η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Κίνας κι ένας τρίτος στη σειρά- από ποσοστά μιλάω στη σειρά- ελληνικών συμφερόντων, για να δώσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και το συζητάνε, όπως συζητούσαν και στον Πειραιά για την COSCO. Και το συζητάνε ακόμα, όπως συζητήσανε για τα 13 περιφερειακά αεροδρόμια. Τα 13 περιφερειακά αεροδρόμια έγινε διαγωνισμός παγκόσμιος υπό την αιγίδα της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βγήκε ένας κερδισμένος. Ήταν μια μεγάλη εταιρεία, Fraport, κέρδισε και τα 13 αεροδρόμια, θα έβαζε επί τόπου 1,5 δισεκατομμύριο στα ταμεία μας και θα έκανε επί τόπου 800 εκατομμύρια επενδύσεις. Που σημαίνει ότι θα πας σε οποιοδήποτε νησί ή περιοχή ή αεροδρόμιο στην Ελλάδα και θα γνωρίζεις ότι θα είναι όπως πρέπει τα πάντα, από την τουαλέτα, που πολλές φορές οι ίδιοι ντρεπόμαστε για αυτό που αντικρίζει ο ξένος όταν έρχεται στην Ελλάδα, μέχρι το να μην είσαι υποχρεωμένος να περιμένεις έξω στη βροχή, στην ουρά για το εισιτήριό σου.
Τι το κακό είναι να κάνει ο ξένος επένδυση την ώρα που εσύ δεν έχεις χρήματα; Και την ώρα που δεν του το δωρίζεις, του το δίνεις παραχώρηση για 30-40 χρόνια. Δικό σου είναι, θα σου ξανάρθει μετά από 40 χρόνια. Και να θες τότε, του ξανακάνεις μια συμφωνία. Δεν πουλάς τα σωθικά σου, δε δίνεις από τη σάρκα σου. Δίνεις σε κάποιον να σου επενδύσει εκεί που θα φέρει κόσμο, θα φέρει τουρισμό. Και κυρίως θα βάλει νέα παιδιά σε εργασία.
Αλλά όχι, η έννοια του κρατισμού, η έννοια του μεγάλου κράτους είναι δεν παραδίδω τίποτα. Δε δίνω τίποτα. Είναι όλα δικά μου αυτά, λες και πάει κανείς να του τα πάρει.
Κι ας μου πούνε μια χώρα στην οποία να μη συμβαίνει αυτό. Και σας επαναλαμβάνω ότι από τις χώρες εκτός Ευρώπης που πίστεψαν ότι θα έβρισκαν απάγκιο να πάνε να τους φέρουν λεφτά, και η Κίνα και η Ρωσία και η Αμερική, ως χώρες συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων. Και οι ίδιες είναι εκείνες που μετέχουν σε αυτό το παιχνίδι.
Λένε για τις συντάξεις. Εμείς δεν διαπραγματευθήκαμε, ούτε δεχθήκαμε νέες μειώσεις. Τι είπαμε στις επικουρικές, με την περιβόητη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»; Ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγούσε φέτος σε μείωση 10-15 ευρώ το μήνα. Αλλά όσο μεγαλύτερη θα ήταν η ανάπτυξη, τόσο μικρότερος θα ήταν και ο αριθμός των επικουρικών που θα είχαν αυτή την ελάχιστη μείωση. Και στον Προϋπολογισμό είχαμε βάλει συνολικά για το 2015 αύξηση για το σύνολο των κύριων συντάξεων και μείωση 4,4% για τις επικουρικές μόνο.
Τώρα με τις αυξήσεις ΦΠΑ που προτείνονται κι ακούμε και διαβάζουμε, θα επιβαρυνθεί το καλάθι της νοικοκυράς, και για τον συνταξιούχο και για τον εργαζόμενο και για τον επαγγελματία και για τον άνεργο κατά 1 δισεκατομμύριο! 7 φορές περισσότερο απ’ όσα θα σήμαινε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές!
Ενώ σύμφωνα με τις προτάσεις των δανειστών, ο προϋπολογισμός κάθε νοικοκυριού θα επιβαρυνθεί 14 φορές περισσότερο απ’ όσο λέει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Αυτή είναι η κατάσταση που σήμερα μας έχουν φέρει! Αυτό τώρα αντιμετωπίζουν στις Βρυξέλλες που βρίσκονται οι δικές τους ομάδες. Κι αυτή είναι η αλήθεια που δεν κρύβεται πια. Κι αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει.
Για την ανεργία τι να πω; Τα ξέρετε καλύτερα. Το ποσοστό ανεργίας στη Δυτ. Μακεδονία είναι από τα υψηλότερα στη χώρα. Η Καστοριά έχει την πρώτη θέση στην ανεργία των νέων, 60%, στις υπόλοιπες ηλικίες με ποσοστά κοντά στο 40%! Και ρωτάω πρακτικά, αυτό πως μπορεί να αλλάξει χωρίς επενδύσεις, ρευστότητα; Αν συνεχίζεται στην αγορά η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα; Οι σκέψεις για τα λεφτά στην τράπεζα;
Εδώ, από την άλλη, υπάρχει ο πιο βαρύς χειμώνας. Αυξημένες ανάγκες για θέρμανση, εννιά μήνες το χρόνο! Καταφέραμε, μειώσαμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Διατηρήσαμε το επίδομα θέρμανσης. Ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει δώσει. Κι όμως, άλλα έλεγε προεκλογικά.
Κι ακόμα, η Καστοριά ιδιαίτερα, θα ωφεληθεί από τη διέλευση του TAP. Και πρέπει να υπάρχει αναμονή από τον αγωγό. Και θα κάνουμε το παν για να υπάρχει αναμονή από τον αγωγό.  Κι είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στη νοτιανατολική Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες! Εμείς τον φέραμε τον TAP. Έχετε υπόψη σας ότι η συνολική επένδυση ακουμπάει σχεδόν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε ολόκληρη την περιοχή.
            Κι ακόμα, ο εσωτερικός τουρισμός, θέμα για την Καστοριά, που κι αυτός επλήγη από τι; Από την ύφεση. Και φέτος, αν υπήρχε αυτή η ανάκαμψη που είχε ξεκινήσει, θα υπήρχαν περισσότεροι Έλληνες, οι οποίοι θα ταξίδευαν και στην Καστοριά.  Αυτό τώρα ματαιώθηκε.
Για να μη μιλήσω για τη γούνα: Που έχει πληγεί με το συνολικότερο πρόβλημα με τη Ρωσία. Κι εδώ πρέπει να υπάρξει μια μακροχρόνια στρατηγική ανάπτυξης, να αναζητήσουμε νέες αγορές διεθνώς. Αλλά αυτό χρειάζεται κλίμα διεθνούς εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Και δεν το βλέπω αυτό να γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτοί οι οποίοι έχουν στην προσδοκία τους επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, για να την κάνουν πραγματικά τη γούνα πυλώνα ανάπτυξης, όπως μπορεί να γίνει για ολόκληρη την Ελλάδα, δε βλέπουν πια να υπάρχουν τα λεφτά αυτά από το ΕΣΠΑ.
Για να καταλάβετε το πόσο λείπει η ρευστότητα, όταν κάνεις ένα έργο, το οποίο το χρηματοδοτεί η Ευρώπη, η Ελλάδα βάζει το 5% και η Ευρώπη βάζει το 95%. Και περιμένουν να δουν, το έβαλες το 5%; Για να σου δώσουν τα υπόλοιπα. Κι εμείς πια δε βάζουμε ούτε το 5% και δεν έρχονται και τα υπόλοιπα. Και δεν «ποτίζεται» η αγορά με χρήμα. Κι εν τω μεταξύ, έχουν «σκουπίσει», επαναλαμβάνω- ο Δήμαρχος ξέρει καλύτερα- τα πάντα από όπου βρουν. Ακριβώς γιατί έχουν τις ιδεοληψίες τους.
Κι ακόμα εδώ τα αγροτικά προϊόντα έχουν υψηλό βαθμό εξωστρέφειας. Και θα είναι από τις πρώτες περιοχές που θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τον αγρότη, όταν εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι από τις πρώτες που θα πληγούν, αν, ό μη γένοιτο, συνεχιστεί η απομόνωση, στην οποία έχουμε έρθει τώρα. Γιατί υπάρχουν αρδευτικά έργα- τα γνωρίζεται- φράγματα, ενταγμένα φράγματα, τα οποία οφείλουν να τελειώσουν. Κυρίως μιλάω για τα φασόλια, τα περίφημα μήλα Καστοριάς κλπ.  
Δέστε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, αγωνιστές και αγωνίστριες, δίπλα σας. Κάθε μέρα όλος ο κόσμος ανησυχεί. Ακόμα κι εκείνοι που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούνται γι’ αυτό που βλέπουν να έρχεται.
Όλο και περισσότεροι δίπλα μας, ακούστε, λένε πια πως η χώρα πήγαινε να βγει από την κρίση και ξαναμπαίνει σε χειρότερη.
Και όλο και περισσότεροι θέλουν να τελειώσει αυτό το πράγμα. Δεν  το αντέχει άλλο πια κανείς…
Και κοιτάξτε γύρω μας: Υπάρχει άλλο κόμμα που να μπορεί σήμερα να εγγυηθεί την επάνοδο της Ελλάδας σε δρόμο ανάπτυξης; Που μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας; Να εγγυηθεί την παραμονή μας στο ευρώ; Την επιστροφή στη σταθερότητα, την ομαλότητα;

Από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές πολλοί πολέμησαν λυσσαλέα τη Νέα Δημοκρατία. Και μέχρι πρόσφατα, πολλοί ασχολούνταν, όχι με το τι θα κάνει η κυβέρνηση, αλλά με το τι θα κάνουμε… εμείς! Λες κι εμείς αυτή τη στιγμή κυβερνάμε τον τόπο.
Αλλά τώρα που τελείωσαν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του…
Τώρα όλοι καταλαβαίνουν πως η μόνη εγγύηση για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ, η μόνη ελπίδα για ανάκαμψη, είναι η Νέα Δημοκρατία!
Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, άμεσα και χωρίς άλλες περιπέτειες, είναι η μεγάλη Εθνική συνεννόηση που προτείνουμε. Και το επαναλαμβάνω: Είναι συνεννόηση για να αλλάξει πολιτική ο τόπος. Για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα τα σημερινά.  
Και θέλω εδώ από την Καστοριά να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία άντεξε στα δύσκολα και θα παίξει ξανά το ρόλο της. Αυτή είναι η ελπίδα του τόπου. Αυτό είναι το δικό μας μεγάλο καθήκον στην πατρίδα.
Εμείς δεν κοροϊδέψαμε τον κόσμο. Εμείς βάζουμε και βάλαμε την Ελλάδα πάνω απ’ όλα. Βάζουμε και βάλαμε την αλήθεια πάνω από όλα. Κι αυτός είναι ο δύσκολος ο δρόμος. Είναι συχνά ανηφορικός δρόμος, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που τελικά δικαιώνεται. Και αποδίδει.
Και να είστε υπερήφανοι γι’ αυτή την παράταξη, για όσα αυτή η παράταξη πρόσφερε. Και να είστε έτοιμοι, γιατί θα κληθούμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα. Το νέο ξεκίνημα για το οποίο μίλησε ο Πρόεδρος στην αρχή είναι εδώ, είστε εσείς.
Η ελπίδα αυτού του τόπου είμαστε εμείς... Όχι η κοροϊδία.
Όχι τα συνθήματα, όχι τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όχι η εξαπάτηση του κόσμου.
Η πραγματική ελπίδα, αυτό που χρειάζεται ο κόσμος για να πιαστεί στα δύσκολα, είμαστε εμείς.   
            Και θα δικαιώσουμε για μιαν ακόμα φορά και το ρόλο μας και την ιστορία μας. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος, αυτή είναι η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας και αυτό θα κάνουμε ως Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.