Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τυνησίας και ηγέτη της Τυνησιακής Αριστεράς

Εμφάνιση IMG_2015_05_05_00039.jpg 
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε σήμερα με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ηγέτη της Τυνησιακής Αριστεράς της Τυνησίας κ. Hamma Hammami.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις δύο χώρες και εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για συνέχιση και εμβάθυνση των καλών και αλληλέγγυων σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και των δύο κοινοβουλίων.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τον κ. Hammami για το έργο και τις πρωτοβουλίες της Βουλής των Ελλήνων, ιδιαίτερα για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, για την οποία ο Τυνήσιος ηγέτης εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη του. Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα Δημοκρατίας αλλά και Αλληλεγγύης των λαών να διαπερνά τις σχέσεις αλλά και τις διμερείς επαφές τόσο των εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων όσο και των πολιτειακών φορέων».
Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Υποδέχθηκα τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τυνησίας, κ. Hammami, και είχαμε μια ιδιαίτερα ουσιαστική και εμβριθή συζήτηση, που κινήθηκε στις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τυνησία.
Ενημέρωσα τον κ. Hammami για τις πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ιδίως για την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, μία Επιτροπή που υπηρετεί όχι μόνο το δικαίωμα του Ελληνικού Λαού για Δικαιοσύνη και Αλήθεια, αλλά κυρίως και προεχόντως το δικαίωμα όλων των λαών και της ανθρωπότητας για Δικαιοσύνη, Δημοκρατία και θωράκιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο κ. Hammami είναι ένας πολιτικός που έχει πληρώσει με την ελευθερία του και την υγεία του τον αγώνα του για Δημοκρατία και Ανθρώπινες Ελευθερίες. Υπηρετεί τον Τυνησιακό Λαό από τη θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βιώνει τον εκδημοκρατισμό.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα Δημοκρατίας αλλά και Αλληλεγγύης των λαών να διαπερνά τις σχέσεις αλλά και τις διμερείς επαφές τόσο των εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων όσο και των πολιτειακών φορέων.
Υπ’ αυτή την έννοια, ήταν ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθώ τον κ. Hammami, και θα είναι ιδιαίτερη χαρά να συνεχισθούν οι καλές και αλληλέγγυες σχέσεις των λαών μας. Και, βέβαια, με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα για τη διάθεση αλληλεγγύης και αξιοποίησης των πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Το χρέος είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει κι άλλους λαούς κι άλλες χώρες.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, ενημερώθηκα για τους αγώνες που δίνονται και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό στην Τυνησία, προκειμένου να θωρακισθούν ουσιαστικά και να αποκτήσουν πραγματικό περιεχόμενο τα πρόσφατα διακηρυγμένα συνταγματικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

Hamma Hammami: Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε στην Ελλάδα και στη Βουλή των Ελλήνων. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη χώρα σας και ιδιαίτερα τον αγώνα του Ελληνικού Λαού για να βγει η Ελλάδα από τη δυστυχία της οικονομικής κρίσης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε, επίσης, τον αγώνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την ακύρωση του χρέους το οποίο υπαγορεύουν οι διεθνείς χρηματο-οικονομικοί οργανισμοί.
Στην Τυνησία διανύουμε μια μεταβατική πολιτική και οικονομική περίοδο. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια πραγματική Δημοκρατία, όπου ο λαός θα απολαμβάνει όχι μόνο τις συνταγματικές ελευθερίες του αλλά και την κοινωνική Δικαιοσύνη. Έχουμε, λοιπόν, αντίστοιχους στόχους και ο αγώνας σας εμπνέει τις προσπάθειές μας.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης