Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Χρίστος Δήμας: Επιδότηση στην πρόληψη για την προστασία της αγροτικής παραγωγής αντί μόνο στην αποζημίωση

http://www.vouliwatch.gr/wp-content/uploads/2013/12/Dimas_Christos.png34 βουλευτές της Ν.Δ. με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα, ζητάνε με ερώτησή τους στο αρμόδιο Υπουργείο να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στον τομέα της πρόληψης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής παρά να επιχειρείται μόνο η αποζημίωση όταν ήδη έχουν προκληθεί ζημιές στην αγροτική οικονομία. Συγκεκριμένα καλούν για άμεση υλοποίηση των προβλέψεων της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση της επιδότησης εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων και αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τους βουλευτές αντί οι παραγωγοί να βλέπουν να καταστρέφεται μέσα σε λίγα λεπτά η σοδειά τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να χρειάζεται το κράτος να παρέμβει για την αποζημίωσή τους – η οποία αρκετές φορές είναι ανεπαρκής - είναι προτιμότερο το βάρος να δοθεί στην πρόληψη της ζημιάς. Μακροπρόθεσμα άλλωστε αυτό θα έχει και οικονομικό όφελος και για την χώρα καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή, θα βελτιωθεί η ποιότητα της και θα περιοριστούν οι ανάγκες της αποζημίωσης.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. στην σχετική ερώτηση επικαλούνται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 στο οποίο υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και με στόχο οι επιλέξιμες δαπάνες να μπορούν υπό προϋποθέσεις να φτάσουν έως και το 100% του επιλέξιμου κόστους για αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και 80% για μεμονωμένους αγρότες. Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση των παραγωγών καθώς μέχρι σήμερα οι σχετικές επιδοτήσεις δεν ξεπερνούν το 75% και 60% αντίστοιχα.
                                                                                              
Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:
Προς: Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Επιδότηση εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων και αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής

Στις 10 Νοεμβρίου 2014 και απαντώντας (Α.Π. 346/10-11-2014) σε ερώτηση 27 βουλευτών (Α.Π. 3263/02-10-2014) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατέβαλε συγκεκριμένες προσπάθειες για την αύξηση της επιδότησης των μέσων ενεργητικής προστασίας (όπως επιδότηση εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτύων και αντιβρόχινης μεμβράνης) της αγροτικής παραγωγής.

Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 (Μέτρο 5, Υπομέτρο 1) υπάρχει σαφής πρόβλεψη με τον τίτλο «επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων». Στο εν λόγω μέτρο αναφέρεται πως οι επιλέξιμες δαπάνες μπορούν υπό προϋποθέσεις να φτάσουν έως και το 100% του επιλέξιμου κόστους για αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και 80% για μεμονωμένους αγρότες και με την ενωσιακή συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση να προβλέπεται στα 30 εκ. ευρώ. Το μέτρο αυτό αποτελεί σημαντική ενίσχυση των παραγωγών καθώς μέχρι σήμερα οι σχετικές επιδοτήσεις δεν ξεπερνούν το 75% και 60% αντίστοιχα και επομένως κρίνεται αναγκαία η άμεση υλοποίησή του.

Παράλληλα, προκειμένου να αντισταθμίζονται οι οικονομικές απώλειες γεωργών και κτηνοτρόφων από τις δυσμενείς κλιματικές αλλαγές εισήχθη για πρώτη φορά ένα ειδικό πιλοτικό μέτρο με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ (που μπορεί να φτάσει ως τα 200 εκ. ευρώ). Το συγκεκριμένο μέτρο με την ονομασία «Διαχείριση κινδύνου» αποσκοπεί στην ασφάλιση, μεταξύ άλλων, της γεωργικής παραγωγής από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα.

Σημειώνεται πως η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων (χαλάζι, έντονες βροχοπτώσεις, παγετός, ξηρασία κα) σε κρίσιμες για την παραγωγή χρονικές στιγμές, πλήττουν τους αγρότες και την οικονομία της περιφέρειας ενώ τα τελευταία χρόνια το κόστος παραγωγής για τους αγρότες έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα μια καταστροφή της παραγωγής να εξουθενώνει οικονομικά τις αγροτικές οικογένειες.

Η αύξηση του αγροτικού κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τα όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και δεδομένης της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ, επιβάλλουν την επέκταση της επιδότησης των μέσων ενεργητικής προστασίας (αντιχαλαζικά δίχτυα, αντιβρόχινες μεμβράνες και αντιπαγετικοί ανεμιστήρες). Ωστόσο, η επέκταση της επιδότησης θα πρέπει να συνοδευτεί από μέριμνα στις τιμές για τις συγκεκριμένες υποδομές ώστε η αύξηση της να μην οδηγήσει σε αύξηση των τιμών από την πλευρά των εμπόρων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του Μέτρου 5 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 σχετικά με την αύξηση του ποσοστού για την επιδότηση μέσων ενεργητικής προστασίας (αντιχαλαζικά δίχτυα και αντιβρόχινη μεμβράνη); Πότε προβλέπεται πως θα μπορέσουν να επωφεληθούν οι αγρότες από τις νέες προβλέψεις;

- Το πιλοτικό μέτρο με τίτλο «Διαχείριση κινδύνου» έχει τεθεί σε εφαρμογή;

- Καθώς στο πλαίσιο πάντα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 εξεταζόταν η δυνατότητα ενεργοποίησης πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων διαχείρισης κινδύνων (ταμείο αλληλοβοηθείας για την καταβολή αποζημιώσεων και εργαλείο σταθεροποίησης εισοδήματος) για την ενίσχυση των μέσων ενεργητικής προστασίας, σε ποιο βαθμό οι προσπάθειες αυτές καρποφόρησαν;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

ΔΗΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ (ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)
ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ)
ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΛΑΡΙΣΗΣ)
ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ)
ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΕΒΡΟΥ)
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΡΑ (Α΄ ΑΘΗΝΩΝ)
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (Β΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΦΛΩΡΙΝΗΣ)
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΤΡΙΚΑΛΩΝ)
ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ)
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ)
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ)
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΣΕΡΡΩΝ)
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΆΝΝΑ (Β΄ΑΘΗΝΩΝ)
ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΛΑΚΩΝΙΑΣ)
ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΒΟΙΩΤΙΑΣ)
ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ (Β΄ΑΘΗΝΩΝ)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΛΕΣΒΟΥ)
ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ (ΓΡΕΒΕΝΩΝ)
ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (ΗΜΑΘΙΑΣ)
ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΠΙΕΡΙΑΣ)
ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΡΤΗΣ)
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (Β΄ΑΘΗΝΩΝ)
ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΡΚΑΔΙΑΣ)
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΚΙΛΚΙΣ)
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ)
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ (ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ)
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΗΣ)
ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ)
ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΑΧΑΙΑΣ)
ΚΟΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΞΑΝΘΗΣ)
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ)
ΓΚΙΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (ΚΕΡΚΥΡΑΣ)