Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΔΡΑΣΗ: Η Πολιτεία δεν είναι θεατής της ανομίας


Αθήνα, 6 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Έκδηλη ανησυχία διακατέχει κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας εξαιτίας της απολύτως αψυχολόγητης και θεσμικά αδιανόητης δημόσιας τοποθέτησης του υπουργού προστασίας του πολίτη σχετικά με την από δω και πέρα τύχη του κρατούμενου για την δολοφονία της τετράχρονης κόρης του πατέρα, λόγω της μεταχείρισης που θα του επιφυλάξουν οι συγκρατούμενοί του.

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια του υπουργού προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη ηθική και πολιτική απαξία, δεδομένου ότι ο ίδιος είναι αρμόδιος για την προστασία του πολίτη, συνεπώς κατά το μέρος που η αστυνομία συνεπικουρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη μεταγωγή κρατουμένων συναρμόδιος -σε κάποιο βαθμό- για να μην συμβεί ακριβώς αυτό το οποίο προβλέπει. Είτε επικροτεί την φρικιαστική ανομία των φυλακών είτε απλώς την καταγράφει, πραγματολογικά είναι εκτεθειμένος στα μάτια της κοινής γνώμης και είναι προφανώς ακατάλληλος να επιτελέσει τον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ένα κομμάτι της κοινωνίας αξιώνει από την Πολιτεία να εκδικηθεί τον κρατούμενο, επαναφέροντας την θανατική ποινή. 

Η Δράση εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της  στις δηλώσεις του υπουργού και καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει την νομιμότητα και να περιφρουρήσει την ασφάλεια των κρατουμένων όπως οφείλει να πράττει κάθε σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία. Η Πολιτεία δεν μπορεί να είναι θεατής της ανομίας.

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ