Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ κας ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Απόστολος  Βεσυρόπουλος και η Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, κα Φωτεινή Αραμπατζή, ύστερα από την τοποθέτηση της Αν. Υπουργού Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:


«Δεν πέρασαν λίγες ημέρες, από την στιγμή που η Αν. Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη «κόμιζε γλαύκα εις Αθήνας», διευκρινίζοντας από το βήμα της Βουλής, ότι δεν θα φορολογηθεί καμία επιδότηση, που λαμβάνουν οι αγρότες, έρχεται η ίδια, από το ίδιο βήμα, να διαψεύσει τον εαυτό της, αναγγέλλοντας τροπολογία που φορολογεί τις επιδοτήσεις των αγροτών, οι οποίες υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.
Η αλήθεια είναι μία. Ότι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εμπαίζει τους αγρότες και αρνείται να αποδεχθεί το αυτονόητο: Ότι οι επιδοτήσεις, όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές ενισχύσεις, που δίδονται στον πρωτογενή  τομέα, δεν αποτελούν εισόδημα και ως εκ τούτου δεν φορολογούνται. Όπως ουδέποτε εξάλλου φορολογήθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας.
Σε μία δύσκολη συγκυρία για την αγροτική οικονομία, η οποία την προηγούμενη πενταετία συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση δεν είναι μόνο δυσβάσταχτη, αλλά άδικη και παράλογη.
Αντί λοιπόν η «πρώτη φορά Αριστερά Κυβέρνηση» να καταφεύγει σε επικοινωνιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν στην αφαίμαξη των αγροτικών εισοδημάτων,  φορολογώντας  τις αγροτικές ενισχύσεις, όφειλε να επιλέξει καθαρές λύσεις.
Ως εκ τούτου, η καθαρή λύση είναι η μία και μοναδική νομοθετική ρύθμιση, που θα αναφέρει ξεκάθαρα, ότι «ως κέρδος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν λογίζονται οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις από εθνικούς πόρους και πόρους της Ε.Ε και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνονται στο φορολογητέο εισόδημα».
Όπως όλα δείχνουν, ο αγροτικός κόσμος θα κληθεί να «πληρώσει τα σπασμένα» της κοστοβόρας παροχολογίας της νέας Κυβέρνησης στα κομματικά της ακροατήρια, θα κληθεί «να πληρώσει τα σπασμένα» της ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης και της τρίμηνης καθυστέρησης της συμφωνίας με τους εταίρους μας.
Η κα Βαλαβάνη οφείλει να σταματήσει τα παιχνίδια σε βάρος των αγροτών και να το πράξει αμέσως. Σε αντίθετη περίπτωση, αν αποφασίσει να σπείρει ανέμους, θα πρέπει να προετοιμαστεί να θερίσει θύελλες».