Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η επικοινωνία της αντιπολίτευσης ωχριά (ακόμη), μπροστά στο ρεσιτάλ Τσίπρα


antipoliteysh-se-syrizaΑυτό που παρατηρούσαμε πριν τις εκλογές είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να πετύχαινε ποσοστά του 80% με βάση την παροχολογία του. Αυτό δεν συνέβη διότι επικράτησε το αίσθημα της συντήρησης και τελικά της αυτοσυντήρησης, όπου δεν ήταν δυνατόν κάποιος να υπόσχεται τα πάντα χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή της χρηματοδότησής του.

Ωστόσο είναι άξιο παρατήρησης πως ένα κόμμα του 4%, ανέβηκε επάνω στην αγανάκτηση και την μετέτρεψε σε πολιτικό κεφάλαιο, έστω και πρόσκαιρο. Και σε διάστημα λίγων χρόνων έγινε κυβέρνηση.

Τα αίτια ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολλά, γνωστά και συγκυριακά.

Αυτό όμως που πρέπει να προσέξει κανείς σήμερα, είναι το εξής:

Τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα στην χρεοκοπία. Η Ελπίδα που ήταν το προεκλογικό μήνυμα έχει αντικατασταθεί από το φόβο. Από την άλλη, κανένας πολιτικός φορέας εκ των γνωστών, δεν φαίνεται πως κεφαλαιοποιεί (έστω και ελάχιστα) αυτό το γεγονός. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.


Οι λόγοι είναι πολλοί και κάποιοι από αυτούς σχετίζονται και με την καθυστέρηση της αντιπολίτευσης να ανασυνταχθεί σε πρόσωπα και πολιτικές κατευθύνσεις.

Όμως αυτό που έχει σημασία να αναφερθεί, είναι πως όσοι εκ της αντιπολίτευσης, διαχειρίζονται επικοινωνιακά το τσουνάμι ΣΥΡΙΖΑ, υποπίπτουν σε δύο βασικά λάθη:

1)     Παραμένουν ανίκανοι να «διαβάσουν» το πρόβλημα και άρα να κερδίσουν την κοινωνία και την επικοινωνία με εναλλακτικές και ελκυστικές προτάσεις. (Δεν υπάρχει στην επικοινωνία η δικαιολογία πως η οικονομική ασφυξία και η συμφωνία αποτελούν τροχοπέδη. Το αντίθετο, αντιμετωπίζεται το όλο γεγονός ως διαχείριση, κρίσης. Οι κρίσεις «ταίζουν» την επικοινωνία και ενίοτε αναδεικνύουν και τις μεγάλες αλλαγές ή /και προσωπικότητες. Μία κρίση γεννά ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα).

2)     Πολεμούν το νέο (ΣΥΡΙΖΑ) με παλαιά εργαλεία. Ο τρόπος που η αντιπολίτευση διατυπώνει το λόγο της ..ακόμη και τα δελτία τύπου, ουσιαστικά δίνει άλλοθι και τροφή σε αυτό που συνεχίζει και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ο Τσίπρας να οδηγεί την Ελλάδα, εκεί που θα αποφασίσει αυτός, με μεγάλη πιθανότητα στην πτώχευση... και η κοινωνία να παρακολουθεί, σχεδόν υπνωτισμένη.

Έχει πετύχει, να πείσει ότι:

1)     Διαπραγματεύεται σκληρά, για θέματα που οι προηγούμενοι απλά συναινούσαν και

2)     Αν αποτύχει, θα οφείλεται κυρίως στο διεθνές σχέδιο συνωμοσίας που βρήκε πρόθυμους εταίρους στην Ελλάδα.

Η επικοινωνία της αντιπολίτευσης ωχριά (ακόμη), μπροστά στο ρεσιτάλ Τσίπρα και κάθε μέρα που περνά αυτό είναι εις βάρος της Ελλάδας, όταν ο λαϊκισμός ακόμη και λίγο πριν τη χρεοκοπία, κερδίζει την κοινή λογική.

Αν φτάσει δε η αντιπολίτευση, να περιμένει την πτώχευση για να δικαιωθεί, τότε θα είναι αργά για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση και για την ίδια.

Υπάρχει ένα κλειδί που ξεκλειδώνει και απεγκλωβίζει την κοινωνία από τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει και μία συγκεκριμένη μεθοδολογία για να γίνει αυτό. Και είναι μπροστά τους... και κανείς δεν το βλέπει...

Αργυρώ Θεοτοκάτου (a.th@tokentro.gr)
www.tokentro.gr