Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Με μειωμένο μισθό κατά 12% οι νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο

Νέους κατώτατους εισαγωγικούς μισθούς, χαμηλότερους περίπου κατά 12% σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο και κατάργηση όλων των άλλων μισθολογικών κλιμακίων, ώστε όλες οι αμοιβές να καθορίζονται πλέον με κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας προβλέπει το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, το οποίο θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι οι νέοι κατώτατοι μισθοί στο Δημόσιο θα πρέπει να κυμαίνονται από 684 έως 958 ευρώ το μήνα και να καταβάλλονται για δύο χρόνια μόνο σε όσους προσλαμβάνονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου μισθολογίου και μετά.


Οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα είναι μόνιμοι, αλλά «δόκιμοι», θα προσλαμβάνονται δηλαδή δοκιμαστικά και μετά από δύο χρόνια θα κρίνονται για το έργο τους. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα μονιμοποιούνται, αλλιώς θα απολύονται.

Ακόμα, η πρώτη φάση του σχεδίου, για το οποίο πιέζουν οι δανειστές προβλέπει την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», την οποία λαμβάνουν περίπου 60.000 υπάλληλοι που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, κυρίως του υπουργείου Οικονομικών.

Σε δεύτερη φάση, το σχέδιο των δανειστών προβλέπει την κατάργηση όλων των ισχυόντων σήμερα μισθολογικών κλιμακίων και τη διαμόρφωση των μισθών στο Δημόσιο αποκλειστικά με κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας με μόνο δεσμευτικό όρο το συνολικό ύψος των μηνιαίων αποδοχών να μην είναι χαμηλότερο από τα κατώτατα επίπεδα που θα ισχύουν κατά περίπτωση για τους νεοπροσληφθέντες.

Αν ισχύσει αυτό, προτείνεται για όλους τους υπαλλήλους να ισχύσει κατώτατος μισθός των 684 ευρώ το μήνα, ως ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό και από εκεί και πέρα το ποσό αυτό να προσαυξάνεται με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια παραγωγικότητας και αποδοτικότητας και κατά πόσο αυτά πληρούνται.

airetos.gr/