Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

“Πλησιάζει η Δευτέρα Παρουσία για την Ελλάδα” – Εφιαλτικά σενάρια για αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων


Βαρύγδουπος μεν ο τίτλος του πρακτορείου Bloomberg, ενδεικτικός ωστόσο της άποψης των ξένων μέσων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Πλησιάζει η ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας για την Ελλάδα, λέει στο άρθρο του πρακτορείο εξηγώντας ότι η χώρα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να βρει 1,5 δισ. ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.


Την ίδια ώρα όπως λέει στο Bloomberg πηγή που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως, αναφέρει ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αποσύρει από τις τράπεζες 1,3 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο παρά την αισιοδοξία του Α. Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ, αλλά και παρά τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη μετά το Eurogroup της Ρίγα οι εταίροι της χώρας δεν έχουν την ίδια άποψη για την πιθανότητα μιας συμφωνίας και μάλιστα άμεσα.

“ Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι κοντά, θέση που αντικρούουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένα βήματα” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η Ελλάδα θα αναζητήσει τρόπους να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να πληρώσει συνταξιούχους και εργαζόμενους αυτήν την εβδομάδα, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισαν την περασμένη Παρασκευή ότι δεν θα καταβληθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια αν δεν τηρηθούν οι όροι του προγράμματος διάσωσης” γράφει το πρακτορείο που κάνει αναφορά και στο ενδεχόμενο δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων δήμων και άλλων δημοσίων φορέων.

Πηγή Bloomberg