Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η Ελλάδα εγκλωβίστηκε στην τοξικότητα της αριστεράς

tsipras-lafazanisΗ Ελλάδα έπρεπε να ζήσει και αυτό. Οι γενιές που ψηφίζουν και αποφασίζουν, των 20-50 ετών, δεν έχουν βιώσει την αριστερά, ως ενεργοί πολίτες. Μόνο έχουν ακούσει. Και έχουν ακούσει ή διαβάσει, όχι για την κυβερνητική αριστερά, αλλά για την αριστερά του εμφυλίου πολέμου για την αριστερά στα χρόνια της δικτατορίας, με διάφορες εκδοχές, ανάλογα με το ποιος τις διηγείται.

Οι γενιές 20-50 ετών, έχουν γευτεί μόνο την έννοια της κεντροαριστεράς και αυτή καμουφλαρισμένη από το πέπλο του κυβερνητικού σοσιαλισμού όπως τον εισήγαγε και εφάρμοσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Σήμερα η Ελλάδα ζει την καθαρή κυβερνητική αριστερά. Ως συνέπεια της κρίσης που έφερε τη λεγόμενη ψήφο της αντίδρασης, στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που προσδιοριζόταν ως αστική επαναστατική αριστερά, τουλάχιστον όσο βρισκόταν στο 4%.

Όλοι γνωρίζουν το αποτέλεσμα της αριστερής διακυβέρνησης αυτών των 3 μηνών. Δεν εξετάζουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ λαΐκισε προκειμένου να καταλάβει την εξουσία. Τώρα δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Όλοι οι δείκτες και όλα τα θέματα σε κρίση. Μεταναστευτικό, ασφάλεια, διεθνείς σχέσεις και κυρίως οικονομία πλήττονται.

Η Ελλάδα σέρνεται κυριολεκτικά πίσω από την αριστερή ρητορική του “OXI” σε όλα και βάζει κυριολεκτικά σε κίνδυνο το μέλλον της πατρίδας. Όμως θα όφειλε αυτή την κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν την πτώχευση, να παύσει αυτή η ρητορική. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά. Και δεν κυβερνά το 4% της αριστεράς του τόπου ή του 36% των "δάνειων" ψηφοφόρων του, αλλά το 100% των Ελλήνων!

Την αριστερή διακυβέρνηση, ζει η Ελλάδα. Ήδη το αποτέλεσμα είναι οικτρό. Οι αριθμοί μιλούν. Η αγορά δίνει την απάντηση, που δεν παράγει πλούτο. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως «στόχο» να θεραπεύσει την ανθρωπιστική κρίση, με άδεια ταμεία, μόνο την έχει επιδεινώσει.

Η λέξη «αριστερά», ήδη έχει γίνει τοξική. Ακόμη και τα παράγωγά της. Γιατί τώρα η κοινωνία ξέρει.

Και αν τελικά η Ελλάδα ναυαγήσει, τότε θα γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, γιατί η αριστερά θα γίνει συνώνυμη ...πέρα της χρεοκοπίας και του διχασμού.

Η απάντηση στην κακιά δεξιά, δεν είναι μία ακόμη πιο κακιά και ολέθρια αριστερά. Πάντα υπάρχει η ασφαλής λύση του κέντρου. Αρκεί αυτή να αποκτήσει πολιτική υπόσταση και δύναμη.

Αργυρώ Θεοτοκάτου
www.tokentro.gr