Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΕΚΠΑ: Θα χαθούν ζωές | Να δοθεί λύση για την ομηρία του Πανεπιστημίου - Εκκληση σε πρωθυπουργό και κόμματα από τις πρυτανικές Αρχές για την κατάληψη

ΕΚΠΑ: Θα χαθούν ζωές | Να δοθεί λύση για την ομηρία του Πανεπιστημίου
Έκκληση στον πρωθυπουργό αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων να συμβάλουν ώστε να λήξει η κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ απευθύνουν οι πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος, ενώ εκφράζουν τον φόβο τους για απώλεια ανθρώπινων ζωών μέσα στο ιστορικό κτίριο.

Η πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και δεκαπέντε ημέρες. Σύμφωνα με «βάσιμες πληροφορίες» που έχουν στη διάθεσή τους οι πρυτανικές Αρχές, εντός του κτιρίου γίνεται χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Παράλληλα, «παρουσιάστηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων».

«Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις» τονίζεται σε ανακοίνωση του πρυτανικών Αρχών του ιδρύματος που επαναλαμβάνουν ότι εξαιτίας της κατάληψης έχουν παραλύσει βασικές λειτουργίες του ιδρύματος.

Μεταξύ αυτών είναι η σύνδεση της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, η λειτουργία του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, η διευθέτηση θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, το δίκτυο των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, θέματα φοιτητικής μέριμνας, η διενέργεια ορκομωσιών, καθώς και η συνεργασία με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της» σημειώνεται ακόμη.

«Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας «Εθνικού Σπιτιού», της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο» καταλήγει η ανακοίνωση.