Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΣΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ

Στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα της Κορίνθου, Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, οι φοιτητές στην πλειοψηφία τους μεταφέρονται καθημερινώς από την Αθήνα και επιστρέφουν πάλι πίσω, επιβαρύνοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους με έξοδα μεταφορών. Πολλοί εξ αυτών χρησιμοποιούν ως μέσω για τη μεταφορά τους τον Προαστιακό, ο οποίος αρνείται να εφαρμόσει την φοιτητική έκπτωση του 50%, για όσους διανύουν απόσταση από τον δήμο διαμονής στον δήμο σπουδών. Χωρίς να φτάνει αυτό, η συγκεκριμένη κατηγορία φοιτητών έρχεται αντιμέτωπη με επιπλέον έξοδα, εφόσον από τα Εξαμίλια έως τα Πανεπιστημιακά τους Τμήματα αναγκάζεται είτε να περπατήσει πάνω μισή ώρα με τα πόδια, είτε να χρησιμοποιήσει Taxi, πληρώνοντας το ποσό των 4 ευρώ. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για τον γυρισμό. Ως εκ τούτου, οι φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατοικούν στην Κόρινθο, επιβαρύνονται με πολυδάπανα έξοδα, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να κάνουν μία επιλογή στο ποια μαθήματα θα παρακολουθούν μέσα στην εβδομάδα και ποια όχι. Έτσι, η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση χάνει και τον δημόσιο και τον δωρεάν χαρακτήρα της.

Η επίλυση του προβλήματος των φοιτητών που μεταφέρονται μέσω προαστιακού μπορεί να προκύψει μόνο από ενέργειες του δήμου. Μόνη απάντηση για τους φοιτητές είναι η τοποθέτηση δημοτικού λεωφορείου που θα τους μεταφέρει δωρεάν προς και από τα Τμήματα. Με αυτή την ενέργεια θα υπάρξουν βήματα για πραγματική γείωση μεταξύ των φοιτητών της Κορίνθου και της τοπικής κοινωνίας, η οποία θα νοιαστεί για τον φοιτητή. Ο δήμος οφείλει να σεβαστεί τους φοιτητές που υποδέχεται. Δικαιολογίες που βασίζονται επάνω σε συμφέροντα τρίτων που κερδοσκοπούν με την κατάσταση των μεταφερόμενων από τα Εξαμίλια φοιτητών δεν μπορούν να τίθενται. Δεν είναι δυνατόν να παρασιτεί κανείς επάνω στον φοιτητή, κυρίως δε μέσα στην συγκυρία της κρίσης.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής καλεί τον δήμο να εισακούσει των αίτημά του, ώστε να εργαστεί για την αποκατάσταση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ταυτόχρονα, καλούνται και οι φοιτητές του Τμήματος, να συμμετέχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας υπέρ του αιτήματός μας, την ημέρα που θα συζητηθεί ως ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο.