Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

4.500 προσλήψεις στο χώρο της Υγείας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας

Στο υπουργείο Υγείας σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας 
«Το εθνικό σύστημα υγείας είχε και πριν το μνημόνιο προβλήματα όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν μεταρρυθμίσεις διάλυσης» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός κ. Κουρουμπλής. Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο διευκρίνισε πως «η παραμονή και η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει να κάνει και με την ποιότητα ζωής. Αν επισκεφτεί κάποιος ένα νοσοκομείο της Ελλάδας και ένα της Ευρώπης θα καταλάβει τη διαφορά» σημείωσε.

Ο ίδιος δεν δίστασε να παραδεχτεί πως τα νοσοκομεία «κρατιούνται όρθια χάρη στη στάση των γιατρών και των νοσηλευτών μέσα σε αντίξοες συνθήκες», ενώ εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας πως μετέτρεψαν την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και όταν «η εμπορευματοποίηση των πάντων γίνεται στον τομέα της υγείας, αυτό έχει οδυνηρές επιπτώσεις σε όλα».

Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσίπρας, οι Έλληνες συν τω χρόνω χαρακτηρίζονται από μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, από οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, από αύξηση χρονου αναμονής, αλλά και από μείωση της προληπτικής ιατρικής. «Στη χώρα μας η καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία είναι πιο σκληρή από τις μελέτες. Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι σήμερα ανασφάλιστοι και χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Η χώρα μας, μάλιστα, έχει το μικρότερο προϋπολογισμό -ανάλογα με το ΑΕΠ- για την υγεία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του παρουσίασε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του χώρου της Υγείας, καθώς, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «προτεραιότητά μας είναι να ανατρέψουμε τα ερείπια των μνημονίων και να αναβαθμίσουμε -κυρίως για τα φτωχά λαϊκά στρώματα- το εθνικό σύστημα υγείας. Έτσι, σε πλήρη εναρμόνιση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανακοινώνουμε τους κεντρικούς άξονες στο χώρο της υγείας:

- Ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα δημόσιο σύστημα υγείας και η διεύρυνση σε εμβολιασμούς, φάρμακα και εξετάσεις
- Θέσπιση λογικής πρόνοιας σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Προτεραιότητά μας η ενίσχυση των δομών με ιατρικό προσωπικό. Θα ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με 4.500 άτομα εξιδεικευμένου προσωπικού με στόχο τη στελέχωση κενών νευραλγικών θέσεων σε νοσοκομεία και οργανισμούς. Οι 700 εξ αυτών θα τοποθετηθούν σε νησιά Αιγαίου, Θράκη, δυτική Μακεδονία και Θεσπρωτία.
- Πλήρης και άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ.
- Ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ, ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια.
- Κατάργηση των 5ευρώ για την είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία.
- Θεσπίζεται ο ευρωπαϊκός ιατρικός φάκελος, ώστε να εξασφαλιστεί και η μείωση του κόστους υγείας.
- Θα εξετάσουμε τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στη δημόσια υγεία, όπως και των στρατιωτικών νοσοκομείων, κυρίως στα νησιωτικά μέρη.

Νωρίστερα, στην είσοδο του κτηρίου τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο κ.  Κουρουμπλής και ανέβηκαν μαζί στο γραφείο του στο δεύτερο όροφο. Είχε προηγηθεί μεγάλη επιχείρηση της τροχαίας για τη σύντομη και απρόσκοπτη μετάβαση του κ. Τσιπρα στην Αριστοτέλους από την οικία του στην Κυψέλη.

Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες δυο δεκαετίες που πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο. Το είχε πράξει ο Μητσοτάκης το 1990 επισκεπτόμενος το υπουργείο επί ηγεσίας Σούρλα και το 1997 ο Σημίτης επί Κώστα  Γείτονα.

Τον έντονο συμβολισμό της επίσκεψης επισήμανε ο Σακελλαρίδης ανοίγοντας την εκδήλωση, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός θεωρεί πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο υπουργείο και τα θέματα που διαχειρίζεται.

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πολεμήσει και να εξαλείψει την υγειονομική φτώχεια που πλήττει τη χώρα«, είπε ο υπουργός υγείας κ. Κουρουμπλής, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό. «Όλοι μας εργαζόμαστε σκληρά για να το καταφέρουμε, έχουμε μαι μας όλους τους εργαζόμενους», είπε.

 e-typos.com