Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΗΠΑ προς Αθήνα: Δεσμευτείτε πλήρως στις διαπραγματεύσεις!

 ImageHandler (1)
Ασυνήθιστα αυστηρούς τόνους χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ζητώντας να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να λάβει η χώρα την επόμενη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της
Να «δεσμευτεί πλήρως» στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτύχει και να ολοκληρώσει στο σύνολό τους τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να λάβει την επόμενη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της, κάλεσε τη Δευτέρα την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς.

Όπως μετάδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές από την Ουάσιγκτον, αυτό ήταν το αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού αξιωματούχου προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του Γιάνη Βαρουφάκη, στις ΗΠΑ.
Λίγη ώρα προτού το ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδώσει την είδηση, το ελληνικό ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του αναφερόταν στις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και πως ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης είχε, επίσης, την ευκαιρία «να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη».
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον –όπου συναντήθηκε την Κυριακή 05/04/2015 με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ – ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, είχε τη Δευτέρα 06/04/2015 διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Νέιθαν Σιτς και με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Καρολάιν Άτκισον.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη.
Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που έχουν σχέση με τη δομή της Ευρωζώνης με τον υπουργό Οικονομικών να αναπτύσσει στους συνομιλητές του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επανεξέτασης της αρχιτεκτονικής της. 
/arouraios.gr