Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μετά τη διακοπή της δίκης Στις 7 Μαΐου θα εξεταστεί το αίτημα για μεταφορά της δίκης της ΧΑ

Στις 7 Μαΐου θα εξεταστεί το αίτημα για μεταφορά της δίκης της ΧΑ 
Αθήνα
 Απόντων των περισσότερων από τους κατηγορούμενους βουλευτές, αλλά και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού
Παρόντες στο δικαστήριο ήταν 44 από τους 69 κατηγορούμενους.
Οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας ήταν οι μόνοι παρόντες από την, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης.
Κατά την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων, δηλώθηκε στο δικαστήριο ότι ένας εξ αυτών, ο Αντώνιος Μπολέτης, έχει αποβιώσει.
Επίσης, ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Νίκος Παπαβασιλείου, που δικάζεται για εγκληματική οργάνωση και έχει ήδη καταδικαστεί για εμπρησμό σε μπαρ αλλοδαπού, στον Άγιο Παντελεήμονα, δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο και το δικαστήριο του διόρισε αυτεπαγγέλτως.
Μεταξύ των παρόντων κατηγορουμένων, ήταν ο προσωρινά κρατούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης.
Στο δικαστήριο προσήλθαν οι δικηγόροι και των δυο πλευρών, καθώς και μάρτυρες της υπόθεσης, όπως οι γονείς του 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα.
Στις 7 Μαΐου θα εξεταστεί το αίτημα του δήμου Κορυδαλλού και της αντιπεριφέρειας Πειραιά για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο της Αθήνας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, εξερχόμενος από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, είπε: «Σήμερα, η έδρα του δικαστηρίου διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν επιτρέπουν, αυτή η δίκη να γίνει στον Κορυδαλλό και στην αίθουσα που έχει οριστεί. Το δικαστήριο διέκοψε, δεν νομιμοποίησε την πολιτική αγωγή και όρισε νέα ημερομηνία στις 7 Μαΐου όπου θα γίνει η συζήτηση επί του αιτήματος για τη μεταφορά της δίκης στο εφετείο Αθηνών».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «εκείνη την ημέρα τα σχολεία της πόλης θα είναι κλειστά» υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει η δίκη, με παράλληλη λειτουργία των σχολείων».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, σε δημόσια ομιλία του μετά τη διακοπή της δίκης για τις 7 Μαΐου, απηύθυνε κάλεσμα σε φορείς και πολίτες να είναι όλοι εκεί για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό.

«Να δικαστούν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και η δίκη να πάρει δημοσιότητα και να γίνει στο Εφετείο Αθηνών. Από εμάς εξαρτάται αυτό. Σας καλώ στις 7 Μαΐου και πάλι εδώ» ανέφερε ο κ. Κασιμάτης, προαναγγέλλοντας πως στις 7 Μαΐου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι υπηρεσίες του Δήμου Κορυδαλλού.

«Αναδείχθηκε η ακαταλληλότητα της αίθουσας και της περιοχής για τη διεξαγωγή της δίκης, στην οποία δεν χωράνε ούτε καν οι δικηγόροι. Στις 7 Μαΐου, που θα συνεχιστεί η δίκη, θα ρυθμιστεί το χωροταξικό θέμα» δήλωσαν κατά την έξοδό τους από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού οι δικηγόροι Κώστας Παπαδάκης, Παναγιώτης Σαπουτσάκης και Βασίλης Καπερνάρος.

Ο συντονιστής της ΚΕΕΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στη μαζική διαδήλωση των συνδικάτων και των οργανώσεων και τόνισε ότι η δίκη αυτή πρέπει να γίνει στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό, χωρίς την παρουσία των ταγμάτων εφόδου και συμπλήρωσε ότι επίθεση δέχθηκε και η οικογένεια Φύσσα.
Την επίθεση σε μάρτυρες κατηγορίας κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Αφροδίτη Σταμουλή, υπογραμμίζοντας ότι «η Χρυσή Αυγή είναι η ίδια με αυτή που ήταν πριν. Μία συμμορία που εκπροσωπείται από κόμμα και καθοδηγεί τάγματα εφόδου». Συμπλήρωσαν πως απομένει να αποδειχθεί η σχέση της οργάνωσης με το βαθύ κράτος και τους διαφόρους επιχειρηματίες.
Υποστήριξαν, επίσης, ότι στην κατάμεστη αίθουσα οι θέσεις ήταν πιασμένες από συγγενείς κατηγορουμένων και όχι θυμάτων και πως αυτή η μεροληψία πρέπει να αντιστραφεί, καθότι συμπαράσταση αξίζουν τα θύματα και όχι οι δράστες.
Ο γραμματέας των ΑΝΕΛ κ. Ι. Μοίρας ανέφερε πως η δίκη πρέπει να διεξαχθεί χωρίς καμία άλλη αναβολή, σε άλλη όμως περιοχή και αίθουσα. «Οι νεοναζί πρέπει να δώσουν λόγο και να δικαστούν για τα εγκλήματά τους» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ