Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Κρίσιμο 48ωρο σε Ρίγα και Βρυξέλλες – Πολιτική συμφωνία, η μόνη λύση

iiΓια Ιούνιο (και βλέπουμε) πάει πλέον η συμφωνία με τους Θεσμούς. Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση που τελείωσε στο Παρίσι έλεγαν πως δύσκολα θα υπάρξει κάποια πρόοδος στις συναντήσεις που θα έχει απόψε και αύριο στη Ρίγα της Λετονίας ο Γιάνης Βαρουφάκης με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και μετέθεταν τις ελπίδες τους για τον Μάιο, σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν ή μετά το προγραμματισμένο της 11ης του μηνός.

Δεν φαίνεται να συμμερίζονται όμως την ίδια «αισιοδοξία» πηγές της Ευρωζώνης που έλεγαν πως δεν αναμένουν να υπάρξει στο αυριανό Eurogroup κάποια θετική δήλωση πρόοδου ή ούτε καν κάποια κοινή ανακοίνωση για το θέμα της Ελλάδας. Το Βερολίνο μεταθέτει μάλιστα το χρονικό όριο για συμφωνία που θα συνοδεύεται και από χρηματοδότηση ως τα τέλη Ιουνίου, κάτι που σημαίνει πως προμηνύεται ένα «θερμό καλοκαίρι» για τη χώρα μας.
Τα πράγματα γίνονται πλέον δύσκολα και επικίνδυνα για την Ελλάδα. Παρότι χθες η ΕΚΤ ενέκρινε 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον δανεισμό για τις ελληνικές τράπεζες από τον ELA, για να αντιμετωπίσουν την φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα συνεχίσει να το πράττει πλέον, αν δεν υπάρξει κάποια θετική αναφορά στη χώρα μας στο Eurogroup της Παρασκευής. Για το λόγο αυτόν, αποκτά ξεχωριστό ενδαφέρον στην πρωτεύουσα της Λετονίας και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που καλείται να συμβιβάσει τα εμπλεκόμενα μέρη για την αποφυγή τυχόν «ατυχήματος» τις επόμενες εβδομάδες ή ημέρες.
Πολιτική συμφωνία
Το κλίμα ήταν βαρύ στο Παρίσι, ειδικά το τελευταίο διήμερο (Τρίτη-Τετάρτη). Ο τελευταίος κύκλος συζητήσεων ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας διασκορπίστηκαν, άλλοι για να επιστρέψουν στην Αθήνα, άλλοι για το Eurogroup στη Λετονία και άλλοι για να ενσωματωθούν στην ομάδα του πρωθυπουργού που μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Κάποιοι άλλοι μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμεναν και σήμερα στο Παρίσι, αναμένοντας ίσως νεώτερες εντολές και –ενδεχομένως- ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Villa Said.
Ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής καθηγητής Νικόλαος Θεοχαράκης έδειξε πάντως ότι είναι πολύς μακρύς ο δρόμος ακόμα στις διαπραγματεύσεις. Πρέπει πρώτα να γεφυρωθεί το χάσμα στις τεχνικές διαπραγματεύσεις για τους αριθμούς και, ύστερα, το πολιτικό χάσμα που έχει ανοίξει στις σχέσεις με τους Θεσμούς. Μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι «δεν είναι μόνο ένα και δυο στα οποία υπάρχει διαφορά, πιστεύω ότι θα γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές, απο “κεί και πέρα το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν έχει να κάνει με την ομάδα των Βρυξελλών αλλά με τις γενικότερες σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς».
Τα μεγάλα αγκάθια αποδείχτηκαν το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, όπου οι Θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ ζητούν μείωση της κατώτατης σύνταξης και του κατώτατου μισθού. Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, αν δηλαδή θα δημιουργηθεί μία «κακή τράπεζα» όπου θα καταλήξουν εκεί τα «κόκκινα δάνεια» ή αν τα 10 δισ. από τον EFFS θα χρησιμοποηθούν για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Πρόοδος σημειώθηκε ίσως στο γενικότερο δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και εκεί οι Θεσμοί δείχνουν δυσπιστία για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει όσα υπόσχεται, με τα μέτρα που αυτή προτείνει.
«Το κλίμα ήταν μεν φιλικό, θετικό, αλλα στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές, σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας οι οποίες τελικά θα πρέπει να γεφυρωθούν, αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε για το θέμα αυτό» τόνισε ο κύριος Θεοχαράκης και συμπλήρωσε πως «οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές που έχουμε στη διάθεση μας, άρα θα πρέπει λοιπόν να εντείνουμε τις προσπάθειες, ώστε ο ένας να καταλάβει τι θέλει ακριβώς ο άλλος και, τελικά, αποτελεί πολιτική απόφαση εάν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία ή όχι».