Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

H Εισήγηση του Χρίστου Δήμα στην Επ.Οικονομικών της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου


Ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας εισηγήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το Νομοσχέδιο της Κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και υπογράμμισε πως η Ν.Δ. θα καταψηφίσει την ΠΝΠ.
Με την φράση «πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός» ο κ. Δήμας συνόψισε τις επιπτώσεις της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε οικονομικά αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Σημειώνοντας την ανακολουθία στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση στο παρελθόν και ως κυβέρνηση σήμερα για την πρακτική των ΠΝΠ, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις ασάφειες και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

Παράλληλα, ο Χρίστος Δήμας κατηγόρησε την συγκυβέρνηση για έλλειψη ικανότητας και για απροθυμία να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς οδηγώντας την χώρα σε οικονομική ασφυξία και διεθνή απομόνωση. Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε εμφατικά πως σε αυτή την κρίσιμη για την χώρα στιγμή επείγει η υπογραφή μιας έντιμης, βιώσιμης και κοινωνικά αποδεκτής συμφωνίας που θα δίνει τέλος στην ανασφάλεια την οικονομική αβεβαιότητα των τελευταίων τριών μηνών.         


Αναλυτικά η εισήγηση του βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα:



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
«Η κυβέρνηση με τη μέθοδο των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου επιδιώκει να υποκαταστήσει το Σύνταγμα και να παραγκωνίσει τη Βουλή» ή για να το πω με άλλα λόγια «κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα, σήμερα έχουν τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». Τα παραπάνω λόγια δεν είναι δικά μου.  Είναι λόγια του Μανώλη Γλέζου στις 19 Νοεμβρίου του 2013 και του Αλέξη Τσίπρα στις 11 Ιουνίου 2013. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο κ. Γλέζος και ο κ. Τσίπρας εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ή όχι; Αναρωτιέμαι αν ο κ. Γλέζος εμμένει στην αρχική του θέση γιατί ο Πρωθυπουργός έχει αλλάξει άποψη για να μη πω πως πλέον είναι υπέρ των «βασιλικών διαταγμάτων.»

Οι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ για την αποστροφή τους –για να το θέσω ευγενικά- για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι αμέτρητες. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τις υπογράφει όλο το Υπουργικό Συμβούλιο και φυσικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ακόμη και αυτοί που επιφύλασσαν κατά το παρελθόν ιδιαίτερα επιθετικούς προσδιορισμούς όπως τη λέξη «χουντική» που είχε χρησιμοποίησει ο νυν Υπουργός Εσωτερικών.

Η παρούσα Βουλή έχει ψηφίσει 3 νομοσχέδια και σύντομα θα ψηφίσει 2 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ομολογουμένως πολύ κακό σκορ για μια κυβέρνηση που παρουσίαζε ως ανάθεμα την συγκεκριμένη νομοθετική οδό. Είμαι σίγουρος ότι και η Πρόεδρος της Βουλής που είχε δηλώσει αμέσως μετά την εκλογή της ότι «δε θα γίνονται δεκτές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου» και ότι «αυτή η Βουλή θα εφαρμόσει τις αρχές της καλής νομοθέτησης» δεν θα είναι ικανοποιημένη που μέσα σε τρεις μήνες αυτοδιαψεύδεται εις διπλούν.

Δεν θα σταθώ περισσότερο στο τι έλεγαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τότε και τι λένε σήμερα. Ούτε θα σταθώ στο βαθμό ειλικρίνειας τους για τον σεβασμό του κοινοβουλευτικού θεσμού. Αυτά νομίζω έχουν πλέον γίνει φανερά ακόμη και στους ίδιους.
Ας δούμε όμως και την ουσία της συγκεκριμένης πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Μία φράση συνοψίζει τα πάντα: “Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός.” Πρωτάκουστες πρακτικές για οποιαδήποτε αναπτυγμένη χώρα και μας πηγαίνουν 65 χρόνια πίσω και στον Αναγκαστικό Νόμο 1611 του 1950.
Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύει πως είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και προχωρά εκτός της σημαντικής εσωτερικής στάσης πληρωμών, και σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, οδηγώντας την οικονομία σε ασφυξία.

Η υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων - και μάλιστα με αναδρομική ισχύ-  των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αποδεικνύει περίτρανα την απελπισία της κυβέρνησης να βρει πόρους για να καλύψει τις άμεσες και πιεστικές ταμειακές ανάγκες.
Στην πραγματικότητα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μία απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης –που παραβιάζει βάναυσα το Σύνταγμα- να προβεί σε αναγκαστική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων σχεδόν όλων των φορέων του δημοσίου για να καλυφθούν οι ανάγκες λίγων ημερών.

Η προχειρότητα των χειρισμών σας στα δημοσιονομικά της χώρας πλέον δεν κρύβεται. Ενώ μέχρι προχθές καθησυχάζατε τους πολίτες για την ταμειακή επάρκεια του κράτους σήμερα αγχωμένοι πια οι ίδιοι παρουσιάζετε την ελλιπή ρευστότητα – που εσείς δημιουργήσατε - ως κατεπείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για την οποία επιβάλλεται ο εσωτερικός δανεισμός. Είστε εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι σε μια κατάσταση την οποία χτίσατε με την δημιουργική σας ασάφεια εδώ και τρεις μήνες. Αρνηθήκατε την τελευταία δόση της δανειακής σύμβασης και προσπαθείτε να την αντικαταστήσετε με τα λεφτά των δήμων, περιφερειών, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, παιδικών σταθμών και άλλων φορέων προκειμένου να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις του κράτους.

Είστε είτε ανίκανοι είτε απρόθυμοι να καταλήξετε σε συμφωνία με τους θεσμούς και θεωρείτε σωστό και επόμενο να παραβιάσετε το Σύνταγμα καταργώντας ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση και να προκαλέσετε την χρηματοδοτική αφυδάτωση των ήδη οικονομικά εξουθενωμένων πανεπιστημίων, νοσοκομείων και άλλων φορέων και οργανισμών της χώρας. Περίεργος πραγματικά ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβάνεστε το εθνικό συμφέρον και το καλό της χώρας.

Την ίδια στιγμή μάλιστα με αυτή σας την ενέργεια, την υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων στερείτε επιπλέον πόρους από το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Δηλαδή αυτοί οι πόροι πλέον δεν είναι διαθέσιμοι για τον ιδιωτικό τομέα και για τις επενδύσεις. Αυτό όχι μόνο είναι αντίθετο προς την ανάπτυξη αλλά αποτελεί και ξεκάθαρα υφεσιακό μέτρο.

Σημειωτέων ότι οι εκτεταμένες εκροές κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα που προκαλεί η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί με αύξηση του ορίου παροχής ρευστότητας προς τις Ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) της ΕΚΤ. Με το αυξημένο κόστος που αυτό σημαίνει. Με δύο λόγια αφενός όντας ανίκανοι να καταλήξετε σε συμφωνία με τους εταίρους στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου στερείτε από ρευστότητα τον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου με την συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου αυξάνετε το κόστος δανεισμού στους Έλληνες δανειολήπτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ΠΝΠ που σήμερα συζητάμε σε πολλά της σημεία στερείται λογικής και οφείλει εδώ η κυβέρνηση να κάνει ορισμένες διευκρινήσεις.
Πρώτον, το άρθρο 44 του Συντάγματος ορίζει πως "σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιερχομένου.» Εσείς εδώ φέρνετε μια ΠΝΠ με αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου, δηλαδή 33 ημερών. Πόσο εξαιρετικά επείγον είναι κάτι για το οποίο εδώ και πάνω από ένα μήνα θεωρήθηκε δευτερεύον; Ξαφνικά καταλάβατε ότι εδώ και ένα μήνα δεν έχετε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μην βρεθεί το κράτος σε αυτή την κατάσταση; Και μια ακόμη πιο σημαντική ερώτηση: Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα για τα οποία μας καθησυχάζετε ενώ σχεδιάζετε να πράξετε διαφορετικά;

Δεύτερον, χθες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας αποφάσισαν να μην μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σύμφωνα με την ΠΝΠ. Εφόσον λοιπόν η ΠΝΠ δεν προβλέπει κυρώσεις για όσους φορείς δεν συμμορφωθούν σε αυτή, τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση; Θα αναζητήσει άλλους τρόπους ρευστότητας; Θα επιβάλλει κυρώσεις; Θα εκδώσετε και άλλη ΠΝΠ που θα «μεταφέρει αυτόματα» τα ταμειακά διαθέσιμα; Και το βασικότερο. Προλαβαίνετε για όλα αυτά ενόψει των υποχρεώσεων του κράτους για τον Απρίλιο και τον Μάιο; Νομίζω πρέπει να διευκρινίσετε τις προθέσεις σας εδώ κ. Υπουργέ.

Τρίτον, τα πρακτικά προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί πως θα αντιμετωπιστούν; Για παράδειγμα οι ΟΤΑ σήμερα μας ενημερώνουν πως προμηθευτές των Δήμων και των Περιφερειών δηλώνουν πως σταματάνε να εκτελούν τα έργα που έχουν αναλάβει καθώς εκτιμούν πως δεν θα αποπληρωθούν. Οι ροές πληρωμών των πολιτών προς τους Δήμους από χθες μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί αισθητά. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε όλα αυτά και βεβαίως το πλήγμα που προκαλέσατε στην αξιοπιστία της αυτοδιοίκησης; 

Τέταρτον, είχε ενδιαφέρον η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Μάρδα στην ΚΕΔΕ. Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων πως εφόσον κάποιος φορέας χρειαστεί το 10% των διαθεσίμων που έχει μεταβιβάσει θα του επιστρέφεται αυτόματα ενώ εάν το ποσό αυτό υπερβαίνει το 20% θα χρειάζονται λίγες μέρες και θα ελέγχονται οι λόγοι. Προκύπτουν ερωτήματα όπως καταλαβαίνετε. Από ποιους θα ελέγχονται; Ποιος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών μπορεί να ξέρει και να προσδιορίσει τις πραγματικές ανάγκες του φορέα που ζητά να του επιστραφούν τα αποθεματικά; Πώς θα διασφαλίζεται η διαφάνεια στους ελέγχους αυτούς και γενικά πως θα ανταποκριθεί το κράτος σε όλη αυτή τη γραφειοκρατία που δημιουργείται; Με το ενδιάμεσο ποσό μεταξύ 10% και 20% ποια διαδικασία θα ακολουθήσετε; Εύλογα ερωτήματα στα οποία περιμένουμε πειστικές απαντήσεις σήμερα.

Σήμερα μάλιστα ο κ. Μάρδας μας είπε πως βρήκε 400 εκατομμύρια ευρώ στον δρόμο από το σπίτι στο γραφείο του. Απίθανο πραγματικά. Πρέπει να είναι πολύ τυχερός. Βεβαίως η προχειρότητα συγκέντρωσης κεφαλαίων από την κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αποδεικνύεται περίτρανα. Σε κάθε περίπτωση είχαμε αρκετά πρόθυμες προσφορές όπως φαίνεται από ασφαλιστικά ταμεία και φορείς μέσα σε μια δυο ώρες σήμερα το πρωί. Για παράδειγμα σύμφωνα με δημοσιεύματα ο  ΟΑΕΕ προχώρησε σε λεγόμενη εθελοντική κατάθεση διαθεσίμων 90 εκ. ευρώ. Ισχύει αυτό κ. Υπουργέ;  Τα υπόλοιπα χρήματα από ποια ασφαλιστικά ταμεία και από ποιους φορείς προέρχονται; Και εφόσον τελικά εθελοντικά βρίσκονται χρήματα από φορείς μήπως τελικά η ΠΝΠ δεν χρειαζόταν;

Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνουμε και δεν είμαστε αντίθετοι αν γινόταν αυτό αποκλειστικά σε μια εθελοντική βάση, ο υποχρεωτικός της χαρακτήρας όμως είναι απαράδεκτος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η παρούσα κυβέρνηση έχει υπογράψει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όπου υπάρχουν σαφείς ευθύνες και δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσει. Όσο καθυστερεί τόσο επιδεινώνεται η θέση της πατρίδας μας, μειώνεται η αξιοπιστία μας στη διεθνή κοινότητα, βυθίζεται η οικονομία μας και το κυριότερο, υποφέρουν οι πολίτες. Ο εσωτερικός δανεισμός στον οποίο σήμερα καταφεύγει δείχνει ότι ο χρόνος τελειώνει.

 Η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει χειρότερες και μεγαλύτερες προκλήσεις σε σχέση με αυτές που συνάντησε μόλις ανέλαβε την εξουσία. Η σταδιακή εξομάλυνση των οικονομικών αναταράξεων και η δημιουργία των προϋποθέσεων ανάπτυξης, που ήδη είχαν επιτευχθεί προς το τέλος του 2014, έχουν δυστυχώς ανασταλεί. Βέβαια, η σημερινή κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ παρουσιάζει μία μικρόψυχη διγλωσσία όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή ρεκόρ που κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση –με τις θυσίες αναμφίβολα των πολιτών-. Άλλα λέτε στην Ελλάδα για εσωτερική κατανάλωση και άλλα λέτε στο εξωτερικό βάζοντας φαρδυά-πλατυά και την υπογραφή σας.

Στην Ελλάδα υποστηρίζετε ότι παραλάβατε άδεια ταμεία. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω πως με την ανεύθυνη στάση σας και ως αξιωματική αντιπολίτευση –θυμίζω τις προτροπές του κ. Τσίπρα να μην πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, που άλλαξαν εν μία νυκτί με το που αναλάβατε την διακυβέρνηση της χώρας- και τις ανεδαφικές προεκλογικές σας εξαγγελίες καταφέρατε να μειώσετε κατά πολύ τα έσοδα του κράτους, εκτροχιάσατε τον προϋπολογισμό και περιορίσατε το πρωτογενές πλεόνασμα που είχαμε πετύχει.

Υπογραμμίζω πως στο τέλος του 2014, το Δελτίο Δημόσιου Χρέους υπ’ αριθμόν 76 βεβαίωνε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 2,57 δις ευρώ. Εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει για το τι παραλαμβάνετε και ποιες δυσκολίες είχατε να αντιμετωπίσετε μπροστά σας. Ξέρατε την αλήθεια αλλά σφυρίζατε αδιάφορα. Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό ισχυρίζεστε πως η χώρα πλέον δεν έχει ελλείμματα αλλά πρωτογενή πλεονάσματα, μάλιστα το συνυπογράψατε στην απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου με κάθε επισημότητα. Να σας υπενθυμίσω και τα λόγια του κ. Τσίπρα στους Ευρωπαίους ηγέτες που είπε ότι η Ελλάδα έκανε «μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και ότι τώρα δεν έχει πια ελλείμματα, αλλά πλεονάσματα».

Αντιστοίχως, και ο Υπουργός Οικονομικών, σε non paper που έστειλε προς τους ομολόγους του πριν τα Eurogroup του Φεβρουαρίου, ανέφερε ρητά ότι τα δημοσιονομικά επιτεύγματα αυτά αποτελούν σημείο αφετηρίας. Άρα το παραμύθι ότι παραλάβατε άδεια ταμεία το έχετε διαψεύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο εσείς οι ίδιοι. Ζητούμενο όμως της κυβέρνησης και βασικός στόχος της θα πρέπει να είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν η Ελλάδα αποκτήσει τη δυνατότητα να βγαίνει και να δανείζεται από τις αγορές - όπως πράττουν όλες οι χώρες – με αποτέλεσμα να μην έχει ανάγκη κανενός είδους μνημόνιο ή συμφωνία. Για αυτό δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει τίποτα.

Ακόμα δεν έχετε καταλάβει την διαφορά μεταξύ των «σκληρών δηλώσεων» επικοινωνιακού χαρακτήρα και εσωτερικής κατανάλωσης και της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που θα έπρεπε να κάνετε με στόχο την υπογραφή μιας έντιμης, βιώσιμης και κοινωνικά αποδεκτής συμφωνίας. «Καταφέρατε» μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να οδηγήσετε την χώρα στην ευρωπαϊκή γωνιά και μάλιστα με την πλάτη στον τοίχο. Αντί να συνεχίζουμε να χτίζουμε τις προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή στην ομαλότητα, μέσα σε τρεις μήνες έχουμε δεχθεί αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί καθιστώντας την πρόσβαση στις αγορές αδύνατη. Με δύο λόγια οι προοπτικές που χτίστηκαν το προηγούμενο διάστημα για την επιστροφή στην κανονικότητα τώρα χάνονται. 

Εκείνο όμως που επείγει να αντιληφθούν όλοι και κυρίως να αντιληφθεί η κυβέρνηση είναι η κρισιμότητα της στιγμής. Η παρούσα ΠΝΠ καταδεικνύει πως το σημείο όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή για την οικονομία και τον τόπο είναι ενώπιό μας. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, σας καλούμε για άλλη μια φορά, με όσο πιο εμφατικό τόνο μπορούμε, να προχωρήσετε χωρίς καθυστέρηση στην υπογραφή μιας έντιμης, βιώσιμης και κοινωνικά αποδεκτής συμφωνίας στη βάση της 20ης Φεβρουαρίου. Σας καλούμε να βάλετε τέρμα στην τρίμηνη οικονομική κατρακύλα της χώρας. Στην αβεβαιότητα και στην διεθνή απομόνωση της πατρίδας μας. Και σας καλούμε να συνειδητοποιήσετε – έστω και τώρα – πως δεν έχετε καμία νομιμοποίηση από τους πολίτες να προκαλέσετε κάποιο ατύχημα που θα μας θέσει εκτός του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. Η ένταξη της πατρίδας μας σε αυτόν είναι πέρα και πάνω από κόμματα, είναι εθνική επιλογή που δεν εκχωρείται και δεν ανακαλείται.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.