Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

«Θαύμα» από Μάρδα: Το βράδυ όχι μόνο είχε βρει 400 εκατ. ευρώ αλλά είχε και πλεόνασμα

wwΜε πλεόνασμα έκλεισε τα δημόσια ταμεία το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτης Μάρδας, προκαλώντας σύγχυση και απορίες για τις αντιφατικές του δηλώσεις.
Το πρωί της ίδιας ημέρας ο υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη που έδωσε από το σπίτι του αποκάλυψε ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ από τα ταμεία για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Λίγες ώρες μετά από άλλο κανάλι και ενώ είχε ήδη φθάσει στο γραφείο του επιχειρούσε να κατευνάσει τον πανικό υποστηρίζοντας ότι τελικά τα 400 εκατ. ευρώ ανεβρέθηκαν από διοικητές ασφαλιστικών ταμείων που επικοινώνησαν μαζί του και του εγγυήθηκαν ότι θα παραχωρήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, από την Βουλή αυτή την φορά όπου συνεδρίαζε η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση βάζει χέρι στα διαθέσιμα ΟΤΑ και δημόσιων φορέων, είπε ότι «όχι μόνο έχω βρει τα 400 εκατ. ευρώ αλλά είμαι στα διπλάσια», σπάζοντας κάθε ρεκόρ!
Είναι δε ενδεικτικό πως βουλευτές αμέσως μετά την συνεδρίαση σχολίαζαν πως «εάν η ημέρα είχε περισσότερες ώρες ο υπουργός θα έλυνε το δημόσιο χρέος της χώρας».

Πάντως, όπως εξήγησε ο υπουργός το κενό αυτό έχει καλυφθεί για την ώρα με τις προφορικές εγγυήσεις που του έχουν δώσει ορισμένοι διοικητές ασφαλιστικών ταμείων ότι θα συμμετάσχουν στην εθελοντική διάθεση των ταμειακών τους διαθεσίμων.
Αναλυτικά, ο κ. Μάρδας απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις αντιφατικές του δηλώσεις είπε «αυτό που είπα το πρωί της Τετάρτης ηταν πως υπάρχουν αποκλίσεις εσόδων – δαπανών και κενό 400 εκατ. ευρώ. Αυτό το βλέπω την τελευταία εβδομάδα. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό ότι 1,5 ώρα μετά βγαίνω και λέω ότι τα βρηκα όμως όποιος έχει περάσει από το γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατανοεί».
Πρόσθεσε πως «Από την ημέρα του Πάσχα ετοιμάζομαι να βρω τα χρήματα. Δεν χρειάζεται να έχω την ΠΝΠ για να ξεκινήσω. Το έχω κάνει πιο νωρίς. Ηρθα σε συνεννόηση με τα ταμεία γι αυτό και βάλαμε εκούσια την συμβολή τους καθώς κάποια ταμεία μου είπαν ότι θα συμβάλουν». Στην συνέχεια είπε ότι «πήγα στο γραφείο μου και στην πρωινή σύσκεψη διαπιστώνω ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις το κενό έχει καλυφθεί. Την Τετάρτη το βράδυ δε είμαι στο διπλάσιο»!.
Υποστήριξε μάλιστα πως «Δεν είναι υπερβολικό την ώρα που είμαι σπίτι μου και λέω πως αντιμετωπίζω πρόβλημα να πηγαίνω στο γραφείο και ο πρώτος απολογισμός να δείχνει ότι το τρέξιμο μιας εβδομάδας έχει δώσει αποτέλεσμα και πως το πρόβλημα των 2-3 ημερών μπορεί να λυθεί. Όταν δουλεύεις συστηματικά φθάνεις σε ένα αποτέλεσμα που περιμένεις και σήμερα το περίμενα το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η ιστορία με τα 400 εκατ. ευρώ».
Πρακτικά απίθανη η συμμετοχή των νοσοκομείων
Πέραν αυτών ο κ. Μάρδας είπε πως τα νοσοκομεία «είναι πρακτικά απίθανο να ενταχθούν στην ρύθμιση» με τα ταμειακά διαθέσιμα καθώς δεν έχουν.
« Ποιο νοσοκομείο έχει διαθέσιμα;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει «Αν υπάρχει με διαθέσιμα και τα καταθέσει μπορεί να τα πάρει όταν τα χρειαστεί.
Τέλος, άφησε αιχμές για ορισμένους δημάρχους και περιφερειάρχες υποστηρίζοντας πως αν και στο τέλος της συνάντησης που είχε μαζί τους του εγγυήθηκαν πως «θα βάλουν πλάτη… Είπαν ότι αν η πατρίδα αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τότε θα βοηθήσουν. Φεύγοντας είχα την αίσθηση ότι θα βάλουν κάποια πλάτη αλλά τελικά βγήκε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα».

arouraios.gr