Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΩΡΑ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhM0K-BPpcGPpEU9UcZgMq9UZv0vSDd8V1b8iARnSFn_uDWkr1yStOqIyzMUex16XSI1w4AWftj0sEPwSYKACPEMPhAyqNfbM8OFeePF0UzVKjusqnQcQCUPFhYpDM7BRTu3A-XGRbcn9A/s1600/parakato.gr.jpg 
Στις 26 του μήνα αναρτήσαμε σαφείς ερωτήσεις, προκειμένου να ενημερωθούμε εμείς και όλη η τοπική κοινωνία τι ακριβώς γίνεται στο ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ. Μας φαίνεται παράξενο, που ενώ περιμέναμε να πει κάτι ο κ. Δήμαρχος, πήραμε απάντηση -αυτόβουλα;- από τον κ. Ζάρρο.  
Κατ’ αρχήν, επαληθεύεται ότι έγινε πράγματι διαπαραταξιακή συνάντηση με τους δημάρχους Ξυλοκάστρου και Κιάτου (συγνώμη κάναμε λάθος) όχι στις 22 αλλά στις 20 Μάρτη!
Σ’ αυτή λοιπόν, που ούτε όργανο είναι, ούτε αποφάσεις μπορεί να λάβει, συζητήθηκε το θέμα μεταφοράς απορριμμάτων από το Κιάτο στο ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ!
Ο κ. Ζάρρος μας απαντάει ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» και ότι δεν συμφωνήθηκε κάτι έξω από τα προβλεπόμενα. Στα προβλεπόμενα όμως δεν υπάρχει η αναφορά μόνο στην ποσότητα των 12.500 τόνων το χρόνο, αλλά μεταξύ άλλων και στην προέλευσή τους. Και στο σημείο αυτό: η Δημοτική Ενότητα Φενεού δεν περιλαμβάνει ολόκληρο το Δήμο Σικυωνίων, άρα και το Κιάτο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ζάρρος.
Επιμένουμε, ότι τήρηση της νομιμότητας και των προδιαγραφών σημαίνει: ο ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ  μπορεί να δέχεται μόνο τα απορρίμματα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και της Δημοτικής Ενότητας Φενεού και όχι του Κιάτου, του Βέλου και άλλων παραπέρα. Αυτό προκύπτει από τις ισχύουσες νομοθετικά «γραφές» και από όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες (Υπουργείο – Περιφέρεια κλπ) όταν χρειάσθηκαν και προφορικές εξηγήσεις.
Η Περιβαλλοντική Μελέτη, οι περιβαλλοντικοί όροι και οι θεσμοθετημένες προδιαγραφές και κανονισμοί ορίζουν με σαφήνεια τις ποσότητες υποδοχής απορριμμάτων του ΧΥΤΑ, την ποιότητα τους, την προέλευσή τους, τον τρόπο επεξεργασίας τους στο ΧΥΤΑ καθώς και τα αρμόδια όργανα εφαρμογής και εποπτείας των παραπάνω δράσεων.
Είναι πολύ εύκολο κατά συνέπεια να ελέγξεις τα απορριμματοφόρα οχήματα, με τον αριθμό κυκλοφορίας και τα φύλλα πορείας (προέλευση – φορτίο – αποκομιδή – χρόνοι), αν στο ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ φθάνουν μόνο τα οχήματα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και το ένα όχημα προερχόμενο από την Δημοτική Ενότητα Φενεού.
Καλούμε τον κ. Δήμαρχο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του επείγοντος, να καλέσει άμεσα ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο και να θέσει το θέμα πρώτο στην Ημερήσια Διάταξη.
Να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο.
Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόσφατη παράνομη απόφαση του κ. Διδασκάλου (την οποία προς τιμή τους δεν είχαν προσυπογράψει, όπως προβλέπεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες) για την μεταφορά των απορριμμάτων της Τρίπολης στο ΧΥΤΑ της Φυλής κατ’ αρχήν και στο Ξυλόκαστρο εν συνεχεία, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.
Να ενημερωθούμε όλοι οι πολίτες, γιατί μπορεί το σύστημα να μην είναι εκείνο της άμεσης δημοκρατίας, να είναι αντιπροσωπευτικό και η κύρια ευθύνη να βρίσκεται στους εκπροσώπους, αλλά συνυπεύθυνοι κατά δεύτερο λόγο είμαστε και εμείς οι πολίτες για ό,τι συμβαίνει.
Για τους παραπάνω λόγους ρωτάμε τον κ. Η. Ανδρικόπουλο ως Πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ, αρμόδιου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ:
  • Έρχονται ή δεν έρχονται σκουπίδια από το Κιάτο στο ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ;
  • Στη Δημοτική Ενότητα Φενεού συμπεριλαμβάνεται ολόκληρος ο Δήμος Σικυωνίων;
  • Γνωρίζετε που πήγαν τα σκουπίδια, τα οποία τις προηγούμενες μέρες έφυγαν από το Κιάτο;
  • Πρόθεση σας είναι να έρθουν στο ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ τα σκουπίδια του Κιάτου;
Παράλληλα με το άμεσο πρόβλημα της μεταφοράς απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ, θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση μέχρι τη λήψη σχετικών αποφάσεων, για τα θέματα του Τοπικού Σχεδίου, της διαλογής των απορριμμάτων στη πηγή, της επεξεργασίας τους, της ανακύκλωσης και της μετατροπής του ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ σε ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία.
Τέλος, σ’ εμάς δεν αρέσουν αποφάσεις κλειστών δωματίων ή διαπαραταξιακών μη θεσμικών παρασυναγωγών και πιθανών παιχνιδιών.
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
                                                                           Μπούμης Θανάσης
                                                                    Τριανταφυλλοπούλου Πλουμίτσα
                                                                     Αρχιτέκτονες Μηχανικοί