Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν χάσαμε χρόνο – Δεν τσακώθηκε με τον Σόιμπλε – Δεν υπάρχει Τρόικα

varoufakis1Δεν χάθηκε χρόνος, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα νωρίτερα είχε δηλώσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ διέψευσε ότι του επιτέθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει πλέον Τρόικα.

«Το σημερινό Eurogroup ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση και εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου, τόσο όσο αφορά την εξειδίκευση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων για την τετράμηνη περίοδο- γέφυρα, αλλά και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, που θέλουμε να τη θεωρούμε ένα συμβόλαιο της Ελλάδας, της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», είπε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ποτέ δεν θα ολοκληρωνόταν σε μία ημέρα, αλλά μέρα με τη μέρα και προσδοκούμε ότι θα επιτευχθεί πολύ πριν από την προθεσμία της 20ης Απριλίου, ώστε να αποκτήσουμε και τη δομή που χρειάζεται για να αρχίσει η ανάκαμψη και να υπάρξει όσο πιο γρήγορα συμφωνία μετά τον Ιούνιο.
Περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς, ώστε η Ελλάδα να μπει στην ανάκαμψη, μετά από τόσα χρόνια αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης», πρόσθεσε.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου
Σχετικά με τις επισκέψεις των θεσμών στην Αθήνα:
«Ως μέλη των τριών θεσμών πρέπει να κρατήσουμε στενούς δεσμούς μαζί τους. Άλλωστε έχουμε δανειστεί από αυτούς. Ομως, η ιδέα των επισκέψεων της Τρόικα στην Αθήνα, να μπαίνουν στα υπουργεία μας και να προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει, ανήκει στο παρελθόν.
Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους θεσμούς όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Η Ελλάδα είναι φιλόξενη χώρα. Θα καλωσορίσουμε όλα τα μέλη των θεσμών για να κάνουν τη δουλειά πρέπει. Αλλά να έρχονται οι τρεις θεσμοί και να επιδίδονται σε παιχνίδι δύναμης είναι πολιτική του παρελθόντος. Αυτή η Τρόικα έχει τελειώσει.
Ψάχνουμε τρόπους συνεργασίας που δεν θα δεν εξευτελίζει τους Ελληνες για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα με χρήσιμο και επικερδή τρόπο για το μέσο Ευρωπαίο».
Για τη δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ περί χαμένου χρόνου
«Δεν ξοδέψαμε χρόνο αλλά αντιθέτως ήμασταν πολύ γρήγοροι στο πώς ανταποκριθήκαμε στα όσα βρήκαμε».
Για την επίμαχη δήλωση περί δημοψηφίσματος στην Corriere della Sera:
«Σε αυτή την πολύ ευχάριστη συνέντευξη, κάποια στιγμή ο δημοσιογράφος μου έθεσε το ερώτημα αν οι εταίροι απορρίψουν κάθε μία από τις προτάσεις μας. Του απάντησα ότι αυτό είναι ανεδαφικό, γιατί έχουν ήδη αποδεχθεί πολλές προτάσεις μας. Επέμεινε και ρώτησε τι θα συμβεί αν απορριφθούν όλες. Του απάντησα ότι στην υποθετική περίπτωση, που δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα, που αρνηθούν κάθε πρότασή μας, τότε ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα απευθυνθούμε στο λαό, είτε μέσω εκλογών, είτε με δημοψήφισμα. Αυτό έγινε τίτλος: »Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ απειλεί με δημοψήφισμα». Είναι δυστυχές ότι μερίδα Τύπου υιοθετεί τέτοιου είδους τακτικές για λόγους που θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνω».
Για το αν είναι εκτός του «τραπεζιού» η προσφυγή στις κάλπες ή ένα δημοψήφισμα αν οι εταίροι συνεχίσουν να πιέζουν ως τον Ιούνιο:
«Να το αντιστρέψω. Από τη στιγμή που δεν έχουν αρνηθεί όλες μας τις προτάσεις- για την ακρίβεια καμία δεν έχουν αρνηθεί, είναι θέμα εξειδίκευσης- προφανώς δεν μπαίνει θέμα δημοψηφίσματος».

arouraios.gr