Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Πώς θα «εκδημοκρατιστεί» το Δημόσιο – Οι πέντε προβλέψεις του ν/σ Κατρούγκαλου

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, προς διαβούλευση το νομοσχέδιο που είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος με δύο βασικούς στόχους: Την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την αποκατάσταση των διαθέσιμων στο Δημόσιο και την επίλυση «ζητημάτων εκδημοκρατισμού».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

  • Το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου θα αφορά την επαναφορά στο Δημόσιο των 3.900 υπαλλήλων που είτε απολύθηκαν είτε βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα και επρόκειτο να απολυθούν. Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, οι υπάλληλοι αυτοί είτε θα επανέλθουν στις θέσεις τους είτε θα μετακινηθούν εθελοντικά σε άλλες κενές θέσεις στο Δημόσιο
  • Στο δεύτερο σκέλος του το νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου επιλύονται «ζητήματα εκδημοκρατισμού» στο Δημόσιο με την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων των προηγούμενων κυβερνήσεων:
Συγκεκριμένα:
  • Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική αργία για πειθαρχικά αδικήματα, η οποία θα μετατραπεί σε δυνητική, καθώς και αυτή που αφορά την πειθαρχική δίωξη για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά». Η τελευταία θα παραμείνει με ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποκλείουν την συνδικαλιστική ή κοινωνική δράση.
  • Ανακαλούνται όλες οι διώξεις που έγιναν με τις προηγούμενες διατάξεις και η υποχρεωτική αργία που επιβλήθηκε, εκτός από ποινικά αδικήματα που επισείουν την ποινή της απόλυσης.
  • Τα τριμελή δευτεροβάθμια πειθαρχικά γίνονται πενταμελή με προσθήκη αιρετών που θα προκύψουν από τα εν λειτουργία υπηρεσιακά.
  • Καταργείται η δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης απεργών.
  • Δημιουργείται ο θεσμός των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο για θεσμικά ζητήματα και σε τριτοβάθμιο για οικονομικά. Θα υπάρχει η δυνατότητα διαιτησίας μέσω του ΟΜΕΔ.