Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Μονιμοποίηση 40.000 δημοσίων υπαλληλων- χωρίς την έγκριση των θεσμών; - εξαγγέλλει ο Κατρούγκαλος


Τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου, που εργάζονται στο στενό δημόσιο τομέα, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους ΟΤΑ, με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης -το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα- προανήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Βεβαίως ισχυρό παραμένει το ερώτημα πως η μετατροπή αυτών των συμβάσεων από αορίστου χρόνου, δεν θα θεωρηθεί με βαση τα εώς τωρα δεδόμενα ως πρόσληψη από την τρόικα, δηλαδή τους θεσμούς.



Η μετατροπή των συμβάσεων σε δημοσίου δικαίου δεν θα αφορά στο επιστημονικό προσωπικό των ανεξάρτητων Αρχών, στο ανθρώπινο δυναμικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό καθεστώς τους, όπως διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος, θα παραμείνουν στο ΙΚΑ.

Ακόμη, με ρύθμιση που θα περιληφθεί στο ίδιο νομοσχέδιο, θα δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, να επιλέξουν ένα κενό πόστο σε ένα από τα υπουργεία τα οποία θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να δηλώσουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό.

«Η απελευθέρωσή τους από την προκήρυξη» όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, θα τους επιτρέψει να επισπεύσουν τη διαδικασία διορισμού τους.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι έχει ήδη δώσει εντολή να εφαρμοστούν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν στο διορισμό 800 υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μπει βέτο από τους θεσμούς, στις 15.000 προσλήψεις που έχουν προβλεφθεί για φέτος και στις οποίες θα συμπεριληφθούν οι 3.900 επαναδιορισμοί καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών, διοικητικών των ΑΕΙ, καθηγητών των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και σχολικών φυλάκων, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Η συμφωνία θεωρούμε ότι μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Εφόσον τεθεί ζήτημα διαπραγματευόμαστε, αλλά στη βάση της πολιτικής μας και όχι των δεσμεύσεων του μνημονίου».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση των απολυμένων, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της μίνι κινητικότητας, να επιλέξουν είτε τη θέση στον παλιό κλάδο τους ο οποίος θα επανασυσταθεί, είτε να μετακινηθούν σε μια αντίστοιχη θέση σε άλλη υπηρεσία, είτε όπως στην περίπτωση των καθαριστριών να επιστρέψουν στον φορέα προέλευσή τους, αλλά σε προσωποπαγείς θέσεις.

airetos.gr