Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Σήμερα κατατίθεται η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο

Σήμερα κατατίθεται η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο 
Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια αναμένεται να καταθέσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε πριν από λίγο.  

«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των μνημονίων» δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, και συμπλήρωσε: «Υλοποιούμε, συνεπώς, τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».
Τέσσερις κρίσιμες περιόδους θα καταλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπαγωγή στο καθεστώς των Μνημονίων.
Η πρώτη περίοδος Οκτώβριος 2009- Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση).
Η δεύτερη περίοδος Μάιος 2010- Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση.
Η τρίτη περίοδος Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012, δηλαδή το PSI.
Η τέταρτη περίοδος Μάιος 2012 και εντεύθεν, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Η πρόταση που αναμένεται να έχει τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο από την πρόταση θα «φωτογραφίζονται». Επίσης η πρόταση θα αφορά στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.