Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Χιονίζει στην Πελοπόννησο | Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων από Δερβένι και Κιάτο για Γκούρα

Χιονίζει στην Πελοπόννησο | Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η κυκλοφορία
Χιονίζει από τα ξημερώματα σε όλη την ορεινή και κεντρική Πελοπόννησο, ακόμα και στο κέντρο της Τρίπολης, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Λόγω του χιονιού, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ορεινή δυτική Κορινθία και συγκεκριμένα, από 10ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Κιάτου - Γκούρας, από 8ο έως το 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας - Κιάτου και από το 6ο έως το 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας - Δερβενίου.

Επίσης, με δυσχέρεια και με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 15ο έως το 22ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης - Ρειχέας του δήμου Μονεμβάσιας Λακωνίας.

Οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου θα πρέπει να έχουν μαζί τους απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες.


Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι  τοπικά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και οι τοπικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής χώρας και των νησιών του Αιγαίου. Αιτία για τη μεταβολή αυτή του καιρού είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρας μας, οι οποίες θα διατηρήσουν το χειμερινό μοτίβο στα ανατολικά και νότια τμήματα έως τουλάχιστον την Πέμπτη 19/02.

Σήμερα Τετάρτη 18/02 τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα, με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Ανατολικής Πελοποννήσου, Εύβοιας. Τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη. Οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα δεν θα ξεπεράσει στα ανατολικά τους 3-4 βαθμούς και τους 6-7 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί στα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου στα βορειοανατολικά θα είναι ισχυρός.


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Πέμπτη 19/02 το χιονόνερο και οι χιονοπτώσεις είναι πιθανόν να συνεχιστούν στην Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία και από τα βόρεια θα παρουσιάσουν εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με συνθήκες παγετού στα ηπειρωτικά.