Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η ανεθυνότητα του Τσίπρα με το Ασφαλιστικό - Τα Ταμεία χρεοκόπησαν, οι πρόωρες συντάξεις είναι ο κανόνας αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει καμία αλλαγή

Η ανεθυνότητα του Τσίπρα με το ΑσφαλιστικόΗ «περήφανη» κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έβαλε ως κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στο ασφαλιστικό σύστημα. «Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας, καμία μείωση στις συντάξεις», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό είναι επικίνδυνες και τελικά υπονομεύουν τις μελλοντικές αποδοχές των σημερινών και νέων συνταξιούχων. Οταν τα Ταμεία έχουν καταρρεύσει και σχεδόν ένας στους δύο ασφαλισμένους εξακολουθεί να βγαίνει στη σύνταξη πριν από τα 61 έτη, τότε είναι παραλογισμός η κυβέρνηση να θέτει βέτο στους δανειστές τη διατήρηση του χρεοκοπημένου μοντέλου.

Ας ακούσει ο κ. Τσίπρας τι λέει ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιάς για τη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Μιλώντας στον «9,84» ο κ. Ρωμανιάς δήλωσε ότι τα αποθεματικά των Ταμείων έχουν μηδενιστεί. «Κάθε μέρα δίδεται κυριολεκτικά μάχη για την πληρωμή της σύνταξης του μήνα, ενώ το μέλλον του συστήματος είναι μαύρο, κατάμαυρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς περιγράφοντας τη χρεοκοπία του ασφαλιστικού.
Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι οι ασφαλισμένοι αξιοποιούν πλήρως τα παράθυρα του νόμου Κουτρουμάνη με αποτέλεσμα 4 στους 10 να συνταξιοδοτούνται κάτω από τα 61 έτη, όταν το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι τα 67 έτη. Ειδικά για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων οι ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στερούν από το κράτος έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη σε ηλικίες που μπορούν ακόμα να προσφέρουν πολλά στην υπηρεσία τους. 
Τα Ταμεία έχουν χρεοκοπήσει, οι πρόωρες συντάξεις είναι κανόνας για έναν στους δύο εργαζόμενους αλλά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως ιερή αγελάδα, την οποία δεν πρέπει να αγγίξει κανείς. Πρόκειται για απίστευτη ανευθυνότητα, που οδηγεί στην οικονομική αυτοκτονία και την επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης για τις επόμενες γενιές. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπράττει μεγάλο διαπραγματευτικό σφάλμα θέτοντας ως κόκκινη γραμμή τη διατήρηση του ασφαλιστικού. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αναθεωρήσει την άποψή του και να ανοίξει αμέσως τη διαβούλευση για την εξυγίανση του συστήματος κλείνοντας τα παράθυρα των πρόωρων συντάξεων. Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει διαπραγματευτικούς πόντους στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους αλλά κυρίως θα διασφαλίσει την πληρωμή των συντάξεων και θα αποτρέψει την οριστική κατάρρευση των Ταμείων.


Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναδεικνύει ένα σημαντικό ζήτημα για τα ελληνικά πράγματα. Ο κ. Παυλόπουλος με συνεχή αρθρογραφία και ύστερα από ενδελεχή επιστημονική έρευνα έχει δώσει τεκμηριωμένη απάντηση στους γερμανικούς ισχυρισμούς περί «παραγραφής» των ελληνικών απαιτήσεων για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις. Με άρθρό του που είχε δημοσιευθεί στον Ελεύθερο Τύπο, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήριζε «προδήλως και προκλητικώς εσφαλμένους» τους ισχυρισμούς του Βερολίνου και τους αποδόμησε με νομική επάρκεια. Τώρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει με σύνεση και ρεαλισμό τις ελληνικές θέσεις.


ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ

Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι το Δημόσιο επιστρέφει σταδιακά στην εποχή των πρωτογενών ελλειμμάτων. Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 276 εκατομμύρια ευρώ από πλεόνασμα 871 εκατομμυρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στη χαλάρωση λόγω της προεκλογικής περιόδου που προκάλεσε υστέρηση στα δημόσια έσοδα πάνω από 1,1 δισ. καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν καλύτερους όρους αποπληρωμής των οφειλών. Η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί τον Φεβρουάριο, εάν κρίνουμε από τις εκκλήσεις των αρμόδιων υπουργών προς τους πολίτες να πληρώσουν τους φόρους. Το κράτος έχει ξεμείνει από δανεικά κινδυνεύει να ξεμείνει και από ταμειακά διαθέσιμα.

e-typos.com