Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

270ά γενέθλια του Alessandro Volta - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

270ά γενέθλια του Alessandro Volta - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (Αλεσάντρο Βόλτα) γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1745 και πέθανε στις 5 Μαρτίου 1827. Ήταν Ιταλός φυσικός, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για την ανακάλυψη της ηλεκτρικής μπαταρίας το έτος 1800.


Ο Βόλτα γεννήθηκε και σπούδασε στο Κόμο της Λομβαρδίας, και σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές, δε μίλησε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ παρουσίαζε διανοητικά προβλήματα. Από την ηλικία των επτά όμως, ήταν στο επίπεδο των άλλων παιδιών και άρχισε σύντομα να τα προσπερνά.
Οι γονείς του τον έστειλαν σε χριστιανικό σχολείο με σκοπό να γίνει δικηγόρος, ενώ το έτος 1774 έγινε καθηγητής της φυσικής στο γυμνάσιο του Κόμο.
Αυτοδίδακτος, νεαρός ακόμα, ασχολήθηκε με την ηλεκτρολογία, κατασκεύασε το ηλεκτροφόρο και ανακάλυψε το μεθάνιο.




Στις 20 Μαρτίου 1800 με επιστολή του σε φίλο του ανακοίνωσε της ηλεκτρικής στήλης που ονομάστηκε από το όνομά του "βολταϊκή" και τον επόμενο χρόνο έκανε πειράματα μπροστά στο Ναπολέοντα που, ενθουσιασμένος του χάρισε τον τίτλο του κόμητα. Η ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε σαν ένας σημαντικός σταθμός στη μελέτη του ηλεκτρισμού, γιατί με αυτήν πέτυχαν να παράγουν ηλεκτρισμό χωρίς τριβή. Αποτελείται από μικρούς δίσκους χαλκού και ψευδάργυρου τον ένα πάνω στον άλλο, ώστε να σχηματίζουν στήλη, που χωρίζονται μεταξύ τους από υφασμάτινους δίσκους ποτισμένους με θειικό οξύ.
Τη στήλη αυτή την στερέωναν τρεις γυάλινες ράβδοι και στους δυο ακριανούς δίσκους προσαρμόζονταν μικροί αγωγοί που αποτελούσαν τους πόλους της. Αν με σύρμα συνδεθούν τα δύο αυτά άκρα με μια μικρή λάμπα, η λάμπα αυτή θα ανάψει, γιατί από τα σύρματα περνά ηλεκτρικό ρεύμα. Η στήλη αυτή τελειοποιήθηκε με το πέρασμα των χρόνων και σήμερα "στήλες" ονομάζονται οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται πολύ στην καθημερινή ζωή.
Δημοσίευσε σπουδαίες μελέτες για θέματα της φυσικής και κυρίως για θέματα ηλεκτρισμού, διορίστηκε γερουσιαστής της Ιταλίας, ενώ το έτος 1927 έγινε μια έκδοση των απάντων του στην ιταλική γλώσσα.



newsit.gr