Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Έρχονται οι τροπολογίες που ρυθμίζουν επικουρικές συντάξεις και ρυθμίσεις οφειλών σε εφορίες και ταμεία

Άμεσα από ότι φαινεται υλοποιείται το κυβερνητικό πρόγραμμα μέσα βέβαια σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να προωθηθούν όλες οι εξαγγελθείσες αλλαγές.

Η μαύρη τρύπα στα ταμεία εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ ενώ τουλάχιστον άλλα 850 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για τις προωθούμενες αλλαγές (13η σύνταξη, πάγωμα μειώσεων στα επικουρικά).


Η αρχή στις νομοθετικές παρεμβάσεις θα γίνει με τρεις τροπολογίες που αναμένεται να είναι έτοιμες έως τη Δευτέρα και οι οποίες θα κατατεθούν ως τροπολογίες, στο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα προωθηθούν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς στο ασφαλιστικό, ενώ η χρονιά θα κλείσει με την επαναφορά της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό- με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό- έχει ως εξής:

-Μέσα στην επόμενο εβδομάδα θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα αναστέλλουν την εφαρμογή διατάξεων που οδηγούν σε μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Για το θέμα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης έχει σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες και νομικούς, οι οποίοι εισηγούνται την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπουν εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αναστολή των διατάξεων που οδηγούν σε μειώσεις τις κύριες συντάξεις και κατάργηση των διατάξεων που εισάγουν κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στην κοινωνική ασφάλιση.

Στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα κατατεθούν επίσης, ως τροπολογίες, οι διατάξεις που προβλέπουν μόνιμη ρύθμιση για τη χορήγηση παροχών σε είδος και χρήμα με περιορισμένο αριθμό ενσήμων. Η παράταση που είχε δοθεί και προέβλεπε 50 ένσημα κάθε έτος, λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, ως τροπολογία θα κατατεθεί και η διάταξη που θα δίνει στους ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, τη δυνατότητα να ασφαλιστούν όχι σε 2 κατώτερες κατηγορίες, που προβλέπεται σήμερα, αλλά σε 2+2. Επίσης, θα υπάρξει τροπολογία που καταργεί την ποινική δίωξη των ασφαλισμένων με χρέη προς τον ΟΑΕΕ.

Οι υπόλοιπες διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή εντός του επόμενου διμήνου, μετά από διάλογο και με τις οργανώσεις ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι διατάξεις για τη νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ταμεία, που επεξεργάζεται κατά κύριο λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Ν. Βαλαβάνη.

Στη συνέχεια, και εντός του επόμενου 4μηνου θα συζητηθεί πρόταση για κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος που απαιτούνται για τις πρόωρες συντάξεις, ενώ έως το καλοκαίρι θα υπάρξει διαβούλευση για όλα τα ανοιχτά θέματα. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να καθοριστεί πως θα υπολογίζονται οι κύριες συντάξεις και θα επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Για τα θέματα αυτά θα συσταθούν επιτροπές εμπειρογνωμόνων.

-Στο τέλος του χρόνου θα δοθεί η 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 μήνα.

euro2day.gr
airetos.gr