Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Κανείς δεν θέλει συνθήκες ρήξης

Σύνοδος Κορυφής: Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί - Τσίπρας: Κανείς δεν θέλει συνθήκες ρήξης Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρέι αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκαν σενάρια τρομοκρατίας. Δεν τα υπογράψαμε. Καμία καταστροφή δεν επήλθε.

Η συμφωνία με τον Ντάισελμπλουμ σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με θετική διάθεση, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε σημαντικό βήμα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργασίες των τεχνικών επιτροπών που πιάνουν από αύριο δουλειά θα διευκολύνουν τις εργασίας στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας.

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικο προγράμμα αποτελεί το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Προσερχόμαστε με καθαρές θέσεις. Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης και οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη Δευτέρα.

Ξεχάστε το μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε δεν υπάρχει. Ήταν ένα φύλλο συκής. Ξεχάστε και την τρόικα.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς δεν θέλει συνθήκες ρήξεις. Το κοινό συμφέρον είναι υπεράνω σκοπιμοτήτων.

Το πρόγραμμα που είχαμε επέφερε σημαντικές ζημιές στον ανθρώπινο ιστό. Δημιούργησε χρέος απο 120% στο 180%, ένα χρέος μη βιώσιμο. Τους εξήγησα ότι έχουμε σχέδιο συγκεκριμένο που δεν διαταράσσι κανόνες για δημοσιονομική ισορροπία. Δεν έχουμε πρόθεση να διακινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων. Ζήτησα την εμπιστοσύνη τους.

Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει σημαντικά βήματα. Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση. Δείξαμε ότι η ΕΕ είναι πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών. Νομίζω ότι θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις. Αποδείχτηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης και μάλιστα για να επιβεβαιώσει εμμονές. Το κοινό συμφέρον είναι υπεράνω τέτοιων σκοπιμοτήτων, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Βασικός προσανατολισμός να δημιουργήσουμε αποτελεσματικό κράτος για να αποκατασταθούν οι σχέσεις Δικαίου και να εξοικονομήσουμε πόρους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για να μην έχουμε πολίτες χωρίς ένα πιάτο φαϊ, χωρίς ρεύμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που φέρεται να έφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι στις ελληνικές θέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: Ήταν ανήσυχος στα θέματα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι κάνει λάθος. Δεν θα λύσει κανείς τα εσωτερικά του προβλήματα βλέποντας άλλες χώρες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε νωρίτερα ότι ο  Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος Γιούρογκρουπ είπαν στη Σύνοδο Κορυφής ότι θέλουμε να έχουμε μια τεχνική βοήθεια. Η Σύνοδος Κορυφής δεν μπήκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο κ. Τουσκ.