Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Στις 2,6 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , καταλληλότερος ο Σαμαράς - Το "παλεύουν" ΑΝΕΛ και Παπανδρέου αλλά... - Άφαντη η ΔΗΜΑΡ!


Δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει "φωτιά". ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία βρίσκονται στις επάλξεις, με τους δύο αρχηγούς, Αλέξη τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά να έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές τους εκστρατείες, των οποίων το μόνο... κοινό χαρακτηριστικό είναι οι εκατέρωθεν σκληρότατες επιθέσεις, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Την ίδια ώρα, μία νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής έρχεται στο φως της δημοσιότητας, δείχνοντας τις προθέσεις των ερωτηθέντων για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως διατηρεί το προβάδισμα , με την διαφορά ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και τη Νέα Δημοκρατία να κυμαίνεται στις 2,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,1% με τη Νέα Δημοκρατία να έπεται με 25,5%.
Στην τρίτη θέση εμφανίζεται το Ποτάμι, του Σταύρου Θεοδωράκη με 6.5%, ενώ η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 5,4 %.

Από κοντά ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, με 5,2% και 5% αντίστοιχα, ενώ η επιλογή "άλλο κόμμα" συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 4,1%.
Την ίδια ώρα, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών φαίνονται να μην καταφέρνουν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο 3% που θα τους επιτρέψει να έχουν εκπροσώπηση στη νέα Βουλή.
Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 2,8%, ενώ η παράταξη του Πάνου Καμμένου βρίσκεται πιο χαμηλά, με ποσοστό 2,6%.

Τέλος, 2,2% συγκεντρώνουν τα λευκά και τα άκυρα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αναμένεται να έχει ρόλο - κλειδί, αφού το ποσοστό της είναι στο 12,6%.
Στο θέμα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 43,9%, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 36,2%.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνεργασίας, οι ερωτηθέντες απάντησαν πως προτιμούν μία συμμαχική κυβέρνηση με "κορμό" τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 42,5%, ενώ μια συμμαχική Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επέλεγε το 39,9%.

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει και άλλες δημοσκοπήσεις, που έχουν κοινό χαρακτηριστικό το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc, για την τηλεόραση του alpha, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,2 ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 29,6% έναντι 26,4% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 5,6% ενώ ακολυθεί η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΚΕ με 5% και το ΠΑΣΟΚ με 3,8%.

ΑΝΕΛ και Κίνημα ΔΗμοκρατών Σοσιαλιστών δεν πιάνουν το "μαγικό 3%", με το κόμμα του Πάνου Καμμένου να συγκεντρώνει 2,7% και το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου 2,6%.

Και σ' αυτή την δημοσκόπηση, η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται εκτός του δημοσκοπικού χάρτη.
Σε άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Alco για το Πρώτο Θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,2% έναντι της ΝΔ, συγκεντρώνοντας 31,2%, με τη Νέα Δημοκρατία να έπεται με 28%. Ακολουθούν Ποτάμι με 4,5%, Χρυσή Αυγή με 4,2%, ΠΑΣΟΚ με 4% και ΚΚΕ με 3,7%.

2,2% είναι το ποσοστό των ΑΝΕΛ, ενώ το ΚΙΔΗΣΟ παίρνει 2,4%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να φτάνει το 9,6%. Η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Αγορά, εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο με 28,1% και τη Νέα Δημοκρατία δεύτερη με ποσοστό 25,1%. Το Ποτάμι είναι κι εδώ τρίτη δύναμη με 5,7%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%.

Εκτός Βουλής φαίνονται και εδώ ΑΝΕΛ και ΚΙΔΗΣΟ, συγκεντρώνοντας ποσοστά 2,6% και 2,4% αντίστοιχα, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να φτάνει το 16,5%.

Μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία κατά 3,3 μονάδες εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα παραπολιτικά.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκεντρώνει 27,1% και η ΝΔ 23,8%. Έπονται το Ποτάμι με 6,7%, Χρυσή Αυγή με 4,5%, ΚΚΕ με 4,2% και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μπαίνει στη νέα Βουλή οριακά, αφού έχει ποσοστό 3,2%.

2,8% συγκεντρώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και 2,2% το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

newsit.gr