Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής. Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Δημ: Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Είμαστε εδώ με τον Πρόεδρο της Βουλής, για λίγες ώρες ακόμα που λένε…
ΠτΒ: Καλημέρα. Εδώ είμαι κυρίως ως βουλευτής της ΝΔ.
Δημ: Αυτό ήθελα να πω κ. Πρόεδρε ότι μπορεί να είναι και είναι φυσικά κορυφαίος θεσμός ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά το πρόσωπο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που θα κατέβει στη Β΄ Αθηνών χρειάζεται και αυτό σταυρό.
ΠτΒ: Είναι όπως έλεγε ο Απόστολος Κακλαμάνης όταν ήταν Πρόεδρος, που είχε σλόγκαν « Και ο Πρόεδρος θέλει σταυρό».

Δημ: Με την ιδιότητα σας ως Προέδρου να δούμε κάτι διότι εχθές είχαμε ασχήμιες στη Βουλή.
ΠτΒ: Πάντως να ξέρετε ότι θα είμαι στη μάχη. Γιατί μ’ αρέσει αυτή η μάχη οι εκλογές για μένα είναι…
Δημ: Δεν είναι καταστροφή οι εκλογές όμως. Γιατί η ΝΔ λίγο μας τις παρουσίασε ως καταστροφή.
ΠτΒ: Για μένα οι εκλογές πάντα είναι μια γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής του πολίτη. Επειδή όμως αυτές εκβιάστηκαν και σε μία περίοδο η οποία δεν είναι και τόσο θετική για να υπάρχουν εκλογές σίγουρα θα μας πάνε πίσω γιατί προκαλούν μια αναταραχή, γι’ αυτό παρότι θα το ήθελα…
Δημ: Δεν είναι όμως πάντοτε κυρίαρχη η Δημοκρατία; Η Δημοκρατία δεν είναι το κυρίαρχο πάντα σ’ αυτές τις ιστορίες;
ΠτΒ: Μα Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι ψηφίζουμε κάθε μέρα. Εμένα μ’ αρέσουν οι εκλογές. Μακάρι κάθε μέρα να γινόντουσαν. Αλλά απ’ τη στιγμή που είναι συνδεδεμένες με την οικονομία πλήρως λόγω της ένταξης μας σε ενιαίο νόμισμα, διότι στο παρελθόν οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να τυπώσουν χρήμα, είτε να κινηθούν διαφορετικά στην προεκλογική περίοδο οπότε αυτή η έντονη αναταραχή συνολικά στην Ευρώπη και στα ξένα χρηματιστήρια δεν υπάρχει. Σήμερα όμως είναι γεγονός αυτό…
Δημ: Υπήρχε όμως ένα πολιτικό θέμα στην Ελλάδα δεν συμφωνείτε κ. Μεϊμαράκη; Δηλαδή δεν ήταν μια ομαλή πολιτικά περίοδος..
ΠτΒ: Αυτό όμως ήθελε ο λαός. Και εμείς ανταποκριθήκαμε διότι το 2012 οι πολίτες μας έδωσαν εντολή να κινηθούμε για λύσεις μέσα στην Ευρωζώνη. Και ποιος σας είπε ότι το 2012 εμείς θέλαμε να κάνουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Ποιος σας είπε ότι θα θέλαμε να κάνουμε κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ και όλους τους άλλους; Επιδιώκαμε την αυτοδυναμία. Από τη στιγμή όμως που έγιναν και οι δεύτερες εκλογές και δεν υπήρχε, έπρεπε η πολιτική και κοινωνική ευθύνη να υπάρξει από όλους μας και βάλαμε στην άκρη τη μεγάλη ένταση που είχαμε με το ΠΑΣΟΚ,  τους κυνηγούσαμε εμείς μας κυνηγούσαν αυτοί, ήθελαν να μας στείλουν στα ειδικά δικαστήρια για ανύπαρκτες υποθέσεις όπως αποδείχτηκε ή για οτιδήποτε άλλο ήμασταν σε πάρα πολύ μεγάλη ένταση. Κι εγώ να σας πω ότι επειδή ήμουν στην ομάδα συζήτησης και συνεννόησης για το πρόγραμμα όπως θυμάστε, ακούω σήμερα πολλοί να μιλάνε για συναινέσεις και συνεννοήσεις, εγώ να σας πω τι έγινε με τις συναινέσεις και τις συνεννοήσεις. Να σας πω πόσο νερό βάλαμε στο κρασί μας όλοι. Και πως προσπαθήσαμε να σταθούμε για να σταθεί η χώρα όρθια. Όταν αναλάβαμε δεν πηγαίναμε για να βολευτούμε, ξέραμε ότι ήταν δύσκολη η κατάσταση.
Δημ: Για το 2012 μιλάτε τώρα; Αλλάξατε και πολιτική όμως…Πως ξεκινήσατε όμως το 2012 και πως καταλήξατε; Ξεκινήσατε τότε με τα 18 σημεία των Ζαππείων και φτάσαμε τώρα να συζητάμε νέο μνημόνιο..
ΠτΒ: Τα οποία θα γινόντουσαν αν υπήρχε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση για να μπορέσει να τα υλοποιήσει…
Δημ: Τα ίδια λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως…
ΠτΒ: Βεβαίως μα και αυτός έχει το δίκιο του στο συγκεκριμένο σημείο. 
Δημ: Εσείς πιστεύετε ακόμα στις αυτοδυναμίες κ. Μεϊμαράκη;
ΠτΒ: Όχι πιστεύω στις κυβερνήσεις συνεννόησης και συνεργασίας ακόμα και αν έχεις 151. Δεν βγαίνουν αυτά.
Δημ: Ακόμα κι αν μέσα από τη μεγάλη που έχετε τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί λέγατε ότι υπήρχε μεγάλη ένταση με το ΠΑΣΟΚ και τώρα υπάρχει μια πολλή μεγάλη ένταση με το ΣΥΡΙΖΑ.
ΠτΒ: Όσο υπήρχε τότε με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει.
Δημ: Υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης;
ΠτΒ: Το 2012 η ΝΔ είχε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Υπήρξε μια αλλαγή πλεύσης ένα καθοριστικό σημείο στη φάση του 2011 του αν θα στηρίξουμε πλέον αφού είχαμε καταψηφίσει τις πολιτικές για τις οποίες είχε δεσμευτεί η χώρα. Εκεί λοιπόν η παράταξη που εκφραζόταν ενιαία από ένα κόμμα…
Δημ: Για το μνημόνιο μιλάτε …
ΠτΒ: Ναι. Εκεί λοιπόν που η παράταξη εκφραζόταν ενιαία από ένα κόμμα, διασπάστηκε και εκφράστηκαν άλλες πολιτικές…Εκεί λοιπόν καλοπροαίρετα θα πω εγώ και δημοκρατικά με νομιμοποίηση κάποιοι έλεγαν όχι. Αφού κρατήσαμε αυτή τη γραμμή να πάμε σταθερά και να το αντιπαλέψουμε. Κάποιοι άλλοι όμως είπαν αφού δεσμεύτηκε η χώρα  δεν έχουμε περιθώρια. Ας υλοποιήσουμε αυτά και ας διαπραγματευτούμε ώστε να καλυτερεύσουμε τους όρους. Εκεί λοιπόν υπήρξε η μεγάλη διάσπαση της δικιάς μας παράταξης της ενιαίας, δημιουργήθηκε εκεί ένα ευκαιριακό κόμμα το οποίο συγκέντρωσε αγανακτισμένες ψήφους…
Δημ: Οι ΑΝΕΛ λέτε…
ΠτΒ: Όχι μόνο. Προσέξτε οι ψηφοφόροι της ΝΔ το 2012 ιδιαίτερα αλλά και το 2009 οδηγήθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε αποχή, σε ψήφο αγανάκτησης και τιμωρίας και οργής και προς άλλες κατευθύνσεις. Άρα υπάρχουν ποσοστά τα οποία αυτή τη στιγμή που τελειώνει αυτή η πολιτική, οφείλουμε να τους βρούμε, να συνεννοηθούμε, να τους πείσουμε να γυρίσουν πίσω να φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο.
Δημ: Κατά τη γνώμη σας η ΝΔ θα πρέπει να πάει τώρα στην προεκλογική περίοδο σε μια πολιτική επαναπροσέγγισης όλων των δυνάμεων και ανοίγματος.
ΠτΒ: Βεβαίως. Εγώ καταρχήν πιστεύω ότι οι πολίτες μας ακούν αυτή τη στιγμή. Το 2012 δεν μας άκουσαν. Δεν ήθελαν. Ήταν πολύ οργισμένοι. Άρα αφού μας ακούν εμάς μας συμφέρει και πρέπει να διεξαχθεί η συζήτηση σε ήπιους τόνους, να πούμε τι κάναμε, γιατί τα κάναμε και ποιο είναι το πρόγραμμα μας από εδώ και πέρα.
Δημ: Πρέπει να ξαναπάτε σε λογική παράταξης κ. Μεϊμαράκη; Ανοίγματος στην κεντροδεξιά;
ΠτΒ: Βεβαίως, εμείς απευθυνόμεθα σε όλους αλλά κυρίως σε όλους αυτούς που ψήφισαν έστω και μία φορά ΝΔ. Τους οποίους πρέπει να τους βρούμε να τους επανεντάξουμε. Έχουμε μεγάλη δεξαμενή και γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε και πάλι να είμαστε πρώτο κόμμα εύκολα. Εάν συμπεριφερθούμε με το σωστό τρόπο.
Δημ: Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα ανοιχτά στα οποίο πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Έχει θέσει και τα κοινωνικά θέματα κύριε Πρόεδρε, γιατί σου λέει τώρα εσείς μεταξύ σας τα κόμματα μπορεί να βρείτε τους δικούς σας, τι θα γίνει στην κοινωνία λέμε;
ΠτΒ: 
Έχετε απόλυτο δίκιο, γι’ αυτό ακριβώς θέλω να σας πω ότι ο πολιτικός λόγος της Νέας δημοκρατίας κυρίως είναι για το τι γίνεται την επόμενη μέρα των εκλογών και το τι θα γίνει από δω και μπρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη μου όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  αλλά και κάποια άλλα κόμματα…
Δημ: Πιστεύετε ότι αυτοί οι δύο θα συνεργαστούν; Γιατί τους ταυτίζεται; Ακούσαμε και τον Πρωθυπουργό να το κάνει.
ΠτΒ: Ο ίδιος ο κύριος Καμμένος είπε χθες, ότι οι ΑΝΕΛ θα αποτελέσουν την εγγύηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εξεπλάγην πως ένας αρχηγός που κατά 80-90% των ψηφοφόρων που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει πριν από τις εκλογές, πριν καν προκηρυχθούν μια τέτοια πορεία….
Δημ: Την έχει πάρει εδώ και καιρό την πορεία όπως ξέρετε…
ΠτΒ:  Ναι αλλά δεν το είχε ανακοινώσει και εγώ νομίζω πως ούτως ή άλλως οι μετεκλογικές συνεργασίες γίνονται βάση ενός προγράμματος σε βασικά σημεία πάντα μετά τις εκλογές, δεν προαναγγέλλονται και δεν μπορούν να προαναγγέλλονται. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, ο καθένας όμως έχει τη δικιά του πορεία, βεβαίως είναι ευπρόσδεκτο και νόμιμο δημοκρατικά.
Δημ: Επομένως πάμε στην επόμενη μέρα κύριε Πρόεδρε, εδώ να δούμε γιατί να ξαναψηφίσει ο κόσμος Νέα Δημοκρατία;
ΠτΒ:
Καταρχήν να σας πω ότι εγώ βλέπω ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που είπαμε προηγουμένως,  έχουν ένα πολιτικό δημόσιο λόγο προεκλογικό, που περιγράφει το τι έγινε μέχρι σήμερα, μνημόνιο, προβλήματα, λιτότητα, περικοπές, δε μας λέει τι θα κάνει από δω και μπρος.
Δημ: Λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει. Λέει, κατάργηση των μνημονίων, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, δανειακή σύμβαση.
ΠτΒ: Προσέξτε, εμείς λέμε το εξής το οποίο είναι πολύ καθαρό. Εμείς λέμε αξιολόγηση αμέσως μετά τις εκλογές να τελειώνουμε
Δημ: Με τι τρόπο;
ΠτΒ: Δείκτη προστασίας. Όχι νέα μέτρα..
Δημ: Κι αν επιμείνουν ;
ΠτΒ: Και από κει και πέρα ανάπτυξη η οποία προχωράει και ταυτόχρονα έξοδος απ’ την κρίση και νέο εθνικό σχέδιο.
Δημ: Ακούω να λέτε αυτό για τα νέα μέτρα και η ερώτηση είναι η ίδια με αυτή που κάναμε για το ΣΥΡΙΖΑ, κι αν επιμείνουν;
ΠτΒ: Ωραία γι’ αυτό ακριβώς σας απαντώ ότι εμείς έχουμε ορθώσει ανάστημα σε μέτρα τα οποία αν θεωρήσαμε είτε παράλογα, είτε ότι επιτείνουν την ύφεση, τα οποία και δεν υλοποιήσαμε και προσέξτε να σας πω κάτι βασικό που δεν το ακούω τελευταία να λέγεται γιατί μου είπε κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ άμα εσείς ψηφίσατε τον προϋπολογισμό δεν ήταν μονομερής ενέργεια; Όχι, μονομερής ενέργεια την οποία εμείς εννοούμε είναι αντισυμβατική ενέργεια, δηλαδή κατάργηση των εκτελεστικών νόμων είναι αντισυμβατική ενέργεια, μονομερής, ενώ στη σύμβαση πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρέπει  να έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός.
Δημ: Η κυρία Μπακογιάννη είπε πως αν χρειαστεί να τον αλλάξουμε τον προϋπολογισμό.
ΠτΒ:
Άλλο αυτό, αυτό είναι δικό μας θέμα και δικιάς μας διαχείρισης.
Δημ: Σε σχέση με την συμφωνία πάντα όμως.
ΠτΒ: Για να ξεκαθαρίσω όμως το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το τι μπορεί να γίνει. Μπορεί πράγματι να κάνει ορισμένες κινήσεις που ήδη αναφέρει που να μη θεωρηθούν αντισυμβατικές και άρα δεν θα ναι μονομερής, όπως και εμείς κάνουμε, αλλά από κει και πέρα η σύμβαση…
Δημ:
Η κατάργηση του μνημονίου που λέει είναι μονομερής ενέργεια;
ΠτΒ:
Σαφέστατα είναι μονομερής ενέργεια και σαφέστατα δεν συζητάνε οι δανειστές και οι Ευρωπαίοι και αυτό δεν μπορεί να τίθεται καν στο τραπέζι. Μα με συγχωρείται εμείς είμαστε χαζοί δηλαδή; Εμείς δεν θα το καταργούσαμε;
Δημ:
Όχι αλλά θα λέει, θα έχουμε την εντολή του ελληνικού λαού.
ΠτΒ:
Και εμείς δεν την έχουμε;
Δημ:
Και θα πάμε να συζητήσουμε με άλλα κόμματα στην Ευρώπη να αλλάξουμε το κατεστημένο… 
ΠτΒ:
Πως με κόβετε είμαι μαζοχιστής εγώ;
Δημ: Μάλλον όχι.
ΠτΒ: Πως μας κόβετε όλους εμάς τους βουλευτές που ψήφισαν όλα αυτά τα μέτρα να είμαστε τρελοί; Να θέλαμε όλοι να πάμε σε περικοπές; Λέτε να θέλαμε όλοι να φωνάζει ο κόσμος;
Δημ: Όχι αλλά υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικών επιλογών.
ΠτΒ: Όχι υπάρχει και ζήτημα ευθύνης, η οποία έχει η χώρα δεσμευθεί με τις υπογραφές τις οποίες έχει…
Δημ: Αυτό δεν αλλάζει δηλαδή κύριε Πρόεδρε;
ΠτΒ: Τα βασικά του σημεία …
Δημ: Μισό λεπτό κύριε Πρόεδρε, το Ευαγγέλιο είναι;
ΠτΒ: Μα τελείωσε τώρα.
Δημ: Πώς τελείωσε;
ΠτΒ: Μα τελειώνει ούτως ή άλλως με τη δίμηνη παράταση…
Δημ:  Δεν κλείσατε την αξιολόγηση. Δεν την κλείσατε όμως.
ΠτΒ: Όχι δεν την κλείσαμε γιατί δεν μπορούσε να κλείσει από τη στιγμή που ετέθη  αυτό το ζήτημα.
Δημ: Επειδή δημιουργήθηκε αστάθεια;
ΠτΒ: Βεβαίως, όχι μόνο, άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να την κλείσουμε.
Δημ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας ενδιαφέρει τι ήθελε… Εσείς είστε κυβέρνηση.
ΠτΒ: Εάν ήθελε να την κλείσουμε μπορούσε να ψηφίσει τώρα Πρόεδρο Δημοκρατίας και να τελειώνουμε, να πηγαίναμε και για εκλογές τον Μάρτιο.
Δημ: Μισό λεπτό κύριε Πρόεδρε γιατί εδώ έχουμε ένα
e-mail
ΠτΒ: Εγώ αν θυμάστε καλά είχα πει να συμφωνήσουμε στο όνομα του Προέδρου να δούμε ποιος Πρόεδρος  μπορεί να εκλεγεί και να συμφωνήσουμε και στην ημερομηνία εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν μας είπε ότι εγώ θέλω εκλογές 25 Φεβρουαρίου. 1 Μαρτίου συμφωνείτε για να μπω και εγώ στη συζήτηση…
Δημ: Αυτό ήταν μια παγίδα τώρα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα το καταλαβαίνετε,  αν ψηφίσεις Πρόεδρο μου δίνεις το δικαίωμα…
ΠτΒ: Γιατί δεν συμφωνήσαμε..;
Δημ: Μισό λεπτό κ. Μεϊμαράκη…
ΠτΒ: Μα δεν συμφωνήσαμε το 2009 για τον Παπούλια;
Δημ: Ναι καμία αντίρρηση.
ΠτΒ: Άρα λοιπόν; Και δεν πήγαμε μετά για εκλογές; 
Δημ: Άρα θα σου πει ότι μου δίνεις το εν λευκώ στην πραγματικότητα δηλαδή στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να υπογράψει τη συμφωνία και μετά θα με βάλεις στις εκλογές  να λέω τι; Ότι σου έδωσα το δικαίωμα να υπογράψεις την συμφωνία με την οποία διαφωνώ;
ΠτΒ: Άρα λοιπόν δεν κλείνουμε την συμφωνία.
Δημ: Ναι αλλά εδώ περιγράφονται μέτρα σε αυτή τη συναξιολόγηση.
ΠτΒ:
Μα βεβαίως περιγράφονται, αιτούνται μέτρα. Ακριβώς επειδή μάθαμε ότι έρχεται η αβεβαιότητα…
Δημ:
Και έβαλαν παραπάνω; Πιο πιεστικά;
ΠτΒ:
Βεβαίως, αφού ότι αποδεχόμασταν την επόμενη μέρα τίθετο στο τραπέζι κάτι επιπλέον και αυτό ακριβώς γιατί η πολιτική σταθερότητα πλέον είναι απολύτως συνδεδεμένη με το θέμα της οικονομίας δυστυχώς.
Δημ:
Κλείνουμε κύριε Πρόεδρε, πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βγει μπροστά σε αυτές τις εκλογές;
ΠτΒ:
Εγώ πιστεύω ότι θα βγει μπροστά και σας επαναλαμβάνω πρέπει να πάμε με ήπιο λόγο με τα επιχειρήματα που έχουμε με το έργο που έχουμε κάνει και με το πρόγραμμα με το οποίο πάμε γιατί δεν υπάρχει κ άλλος δρόμος.
Δημ: Κλείνουμε, θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κατεβαίνει στη δεύτερη περιφέρεια Αθηνών, καλημέρα κύριε Πρόεδρε.