Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Χρήστος Δημητρόπουλος: «Οι Νέοι είναι αυτοί που φέρνουν το Μέλλον στο παρόν»

Εμφάνιση dimitropoulos_polytexneio_2014.jpgΣήμερα, αύριο και μεθαύριο τιμούμε την επέτειο που χαράχθηκε στη συλλογική μνήμη του Τόπου μας. Όπως τα τελευταία χρόνια, έτσι και σήμερα επέλεξα να σταθώ μπροστά στο σημαντικότερο μνημείο αντίστασης της ελληνικής νεολαίας και ως νέος άνθρωπος να αφήσω ένα λουλούδι ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στους πεσόντες φοιτητές του Πολυτεχνείου.
Το Πολυτεχνείο υπήρξε καταλύτης ιστορικών εξελίξεων. Το Πολυτεχνείο είναι, ταυτόχρονα, έκφραση κοινωνικών διεκδικήσεων. Σηματοδοτεί τη διαρκή αναζήτηση, την ανάδειξη, τη διεκδίκηση έμπρακτων απαντήσεων στα κοινωνικά αιτήματα, για το παρόν και το μέλλον.
Πριν από περίπου 10 χρόνια ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε εκδήλωση στην οποία μάλιστα συμμετείχα, τόνιζε μεταξύ άλλων πως «η Νέα Εποχή, - η Νέα Μεταπολίτευση όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται και στις μέρες μας από τον νυν Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά -, υπαγορεύει τη στρατηγική επιλογή για Εθνική συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το παρόν και κρίνουν το μέλλον της Πατρίδας μας.
Ιδίως, μάλιστα, στο χώρο της Παιδείας, της Εξωτερικής Πολιτικής, της Οικονομίας, των Εθνικών υποθέσεών μας.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν και οφείλουν να ανοίξουν ένα Νέο Δρόμο. Να κάνουν μια καινούργια αρχή. Να αξιοποιήσουν όλες τις ιδέες, όλες τις απόψεις, όλες τις προτάσεις.
Να απομονώσουν αλαζονικές συμπεριφορές από όσους ασκούν δημόσιο λειτούργημα, να μην δεχτούν αποκλίσεις από τη χρηστή διαχείριση και την έντιμη διοίκηση, να σταθούν κριτικά και σε απόσταση από τις πρακτικές της πόλωσης, της οξύτητας και του φανατισμού στο δημόσιο λόγο και βίο, να αναζητούν διαρκώς την κοινή συνισταμένη επίλυσης των όποιων προβλημάτων, να επιδιώκουν με διαυγείς προθέσεις και διαδικασίες την Ενότητα και όχι τον διχασμό.
Η σύνθεση απόψεων και ιδεών, η συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών είναι βασικός όρος για αποτελεσματικές μακρόπνοες στρατηγικές. Είναι στοιχείο της ουσίας της Δημοκρατίας.»
...«Ο δρόμος του μέλλοντος, πάντα θα έχει τη δική του ιστορία» ανέφερε σε άλλο σημείο της - εξαιρετικά επίκαιρης στις μέρες μας - ομιλίας του ο πρώην Πρωθυπουργός ενώ κατέληγε τονίζοντας ότι «την ιστορία αυτή πάντα θα τη γράφουν πρώτοι οι νέες και νέοι. Οι νέοι είναι αυτοί που μπορούν, μέσα από το χρόνο, να κάνουν επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου.
Οι νέοι είναι αυτοί, που θέτουν τα αιτήματα του μέλλοντος. Οι νέοι είναι οι πρωτοπόροι στις στρατηγικές επιλογές για Διαφάνεια, Εθνική συνεννόηση και ένα νέο Πολιτικό πολιτισμό.
Οι νέοι είναι αυτοί που φέρνουν το μέλλον στο παρόν.»
... Αν και με τον καιρό να' ναι κόντρα. (Οδυσσέας Ελύτης)