Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Επείγει η περιφερειοποίηση των πολιτικών στη χώρα»

Εμφάνιση ppe1.JPG


«Επείγει η υιοθέτηση περιφερειακών πολιτικών στη χώρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη & Επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 – Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας, η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και ο ΕΦΕΠΑΕ την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε επίσης ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ασφαλή πρόβλεψη για το μέλλον στη χώρα, αφού οι οριζόντιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα δεν αφομοίωσαν τις περιφερειακές για να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συμφωνίας σε αυτό που επιδιώκουμε για τον τόπο μας. Η ύφεση στη χώρα προκάλεσε τεράστιες στρεβλώσεις για χρόνια και αν δεν δημιουργήσουμε κίνητρα, τότε οποιαδήποτε εξαγγελία προγραμμάτων δεν θα βοηθήσει την κοινωνία».
Εμφάνιση DSC_3477.jpgΟ Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο λάθος του παρελθόντος το γεγονός ότι μόνη μέριμνα των προγραμμάτων ήταν η απορροφητικότητα και όχι η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού.
Σημείωσε δε ότι η συγκυβέρνηση έχει πετύχει σημαντικά επιτεύγματα στον εξορθολογισμό της χώρας, με δύο παρατηρήσεις ωστόσο. Αφενός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα το ΑΕΠ της οποίας συρρικνώθηκε κατά 27% μέσα σε μια πενταετία και, αφετέρου, ότι απουσιάζει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Ντροπή» χαρακτήρισε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου το γεγονός ότι το ΕΤΕΑΝ έχει «παρκάρει» 1,3 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία επωφελείται από τους τόκους τους, χωρίς οι πόροι αυτοί να ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες προορίζονται.
Με ιδιαίτερα δριμύ ύφος ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο αφού στηρίχθηκε από τις επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, χωρίς παράλληλα να το αγγίζει κανένας. «Είναι καιρός να απεγκλωβιστούμε από τις συστημικές τράπεζες» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι πλέον απαραίτητες».
Σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε την καθυστέρηση που ήδη υπάρχει για τα εμπροσθοβαρή προγράμματα και τόνισε ότι υπάρχουν και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα εκτός του ΣΕΣ, από τα οποία η χώρα απουσιάζει.