Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΧΟΝΤΑΙ… Είμαστε δυστυχώς σε πόλεμο.

Βλάσης ΤσιώτοςΑγαπητοί μου φίλοι έχουμε πρόβλημα! Το Ξυλόκαστρο που όλοι αγαπάμε δέχεται απρόκλητη επίθεση. Είμαστε δυστυχώς σε πόλεμο. Απέναντι μας αυτοί, οι οποίοι αφού για χρόνια δεν έκαναν τίποτα για το ζήτημα των απορριμμάτων, τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν την λύση που θα τους αποφέρει ψήφους και αναγνώριση στις περιοχές τους. Τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης!

Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Βρίσκονται όλοι λέει σε έκτακτη ανάγκη αφού τους έχουν πνίξει τα σκουπίδια. Για πια έκτακτη ανάγκη μιλάμε όμως όταν η κατάσταση αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια; Ποτέ δεν έκαναν τίποτα για τα σκουπίδια που παρήγαγαν αφού οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε προσπάθεια με την λογική τα σκουπίδια μου αλλού.
Έγινε λοιπόν η συμφωνία με ιδιωτική εταιρία να διαχειριστεί τον θησαυρό που οι Δήμοι δεν ήθελαν να ακουμπήσουν. Μέχρι όμως να γίνουν πραγματικότητα οι εγκαταστάσεις θα περάσουν μήνες και τα πρόστιμα συνεχίζουν. Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου φαντάζει λοιπόν σαν την όαση στην έρημο για αυτούς. Γιατί τα πρόστιμα ανεβάζουν το κόστος των σκουπιδιών και οι δημότες δεν δέχονται αύξηση τελών σε αυτήν την δύσκολη οικονομικά περίοδο. Έτσι αντί να μας επαινούν που εμείς είχαμε την προνοητικότητα και την αποφασιστικότητα να λύσουμε το πρόβλημα της περιοχής μας, θέλουν να μας τιμωρήσουν μεταφέροντας μας τόνους σκουπιδιών.
Ο κίνδυνος να αλλάξει μόνιμα η φυσιογνωμία του Ξυλοκάστρου μας από αγροτικός-τουριστικός σε σκουπιδό-υποδοχέα είναι τεράστιος. Οι επισκέπτες φεύγουν, οι υπηρεσίες φεύγουν αλλά τα σκουπίδια έρχονται. Ποιος θα επισκεφτεί ένα Ξυλόκαστρο συνδεδεμένο πλέον με τα σκουπίδια, με δηλητηριασμένη στεριά και θάλασσα; Ποιος θα καταναλώσει αγροτικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης το Σκουπιδόκαστρο; Ποιος θα αντέξει τα εκατοντάδες φορτηγά που μέρα-νύχτα θα καταφτάνουν εδώ ξέχειλα από απορρίμματα; Ποιος θα αντιμετωπίσει τις γνωστές ομάδες που λυμαίνονται τα σκουπίδια και θα καταφτάσουν άμεσα από όλες τις γωνιές της Πελοποννήσου ανακαλύπτοντας τον θησαυρό του Ξυλοκάστρου;
Την παρούσα χρονική στιγμή πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργούν σκοπίμως ένα θολό τοπίο:
1. Από πού υπάρχει η πρόθεση να μετακινηθούν σκουπίδια στον ΧΥΤΑ μας; Από το Κιάτο, την Στυμφαλία, το Βέλο, την Βόχα, την Κόρινθο, την Ερμιονίδα, την Τρίπολη, το εξωτερικό; Κανείς δεν μας έχει ενημερώσει επίσημα.
2. Ποια ακριβώς είναι η ποσότητα σκουπιδιών που στα πλαίσια της Δημοτικής αλληλεγγύης μας προτείνουν να φιλοξενήσουμε; Μιλάμε για 5000-10000-20000-80000 η 200000 τόνους ετησίως; Κανείς δεν μας έχει ενημερώσει επίσημα.
3. Για ποια μορφή σκουπιδιών ακριβώς μιλάμε; Για σύμμεικτα( ακατέργαστα ), για ανακυκλώσιμα, για βαρέα μέταλλα ή για υπολείμματα; Κανείς δεν μας έχει ενημερώσει επίσημα.
4. Για πόσο ακριβώς χρονικό διάστημα υπάρχει η πρόθεση να συνεχιστεί η απόθεση σκουπιδιών από αλλού στο ΧΥΤΑ μας; Για ένα έτος, για δύο έτη, για άγνωστο χρονικό διάστημα ή μέχρι να γεμίσει ο ΧΥΤΑ; Κανείς δεν μας έχει ενημερώσει επίσημα.

Μπροστά στον κίνδυνο οριστικού αφανισμού του Ξυλοκάστρου ακούγονται και πολλές προτάσεις με τεράστιο ρίσκο. Να προλάβουμε να πάρουμε μόνοι μας μια σοβαρή ποσότητα σκουπιδιών ώστε οι υπόλοιποι μνηστήρες να κάνουν πίσω μας λένε. Δυστυχώς όμως όταν ανοίξει η πόρτα δεν εξαρτάται από μας πότε θα κλείσει. Τα τσακάλια όταν μυρίσουν αίμα δεν έρχονται λίγα-λίγα ώστε να χορτάσουν. Έρχονται σε αγέλες και όποιος προλάβει. Όταν βιάζεσαι να δείξεις διαλλακτικός, φανερώνεις στον απέναντι τον φόβο και την ανεπάρκεια σου. Απλοί κανόνες διαπραγμάτευσης που κάθε ηγέτης πρέπει να γνωρίζει.
Η θέση της μείζονος μειοψηφίας και του επικεφαλής της Βλάσιου Τσιώτου είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπόψη οι πάντες. Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κατασκευάστηκε για να διαχειριστεί τα απορρίμματα του Δήμου μας. Δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα, ούτε η πρόθεση να φιλοξενήσει απορρίμματα σε οποιαδήποτε μορφή και κατάσταση από άλλους Δήμους υπό τις παρούσες συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε δίπλα στον Δήμαρχο ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη προσφέροντας κάθε υπηρεσία κριθεί απαραίτητη. Το Ξυλόκαστρο δεν θα γίνει Σκουπιδόκαστρο.

Σαν Ανανεωτική Συνεργασία έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι κανείς δεν δικαιούται να αδιαφορήσει και όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σας καλούμε όλους να είστε συμμέτοχοι σε όσα έρχονται βάζοντας στη άκρη τυχόν αντιπάθειες και διαφορές, καθώς σε αυτή την περίπτωση η αδιαφορία και ο διχασμός θα έχουν καταστροφικές συνέπειες. Έχουμε ανάγκη τους πάντες για να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση που δέχεται το Ξυλόκαστρο μας. Αν μας βρουν όλους σε ετοιμότητα έχουμε ελπίδα, το Ξυλόκαστρο που ξέρουμε έχει ελπίδα.

Βλάσης Τσιώτος
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ