Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Σύσκεψη στο Κιάτο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης θα προχωρήσει μόνος του σε πρόγραμμα διαλογής-ανακύκλωσης-κομποστοποίησης ώστε να πετύχει την μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Κιάτο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σικυωνίων κ.Σταματόπουλου με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων των 3 Δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Σικυωνίων και Βέλου-Βόχας. Παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Παπαγγελόπουλος, οι Δήμαρχοι και οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης των 3 Δήμων.
Στη σύσκεψη αναπτύχθηκαν προβληματισμοί σχετικά με την πορεία της σύμβασης ολικής διαχείρισης με την ιδιωτική εταιρία και τέθηκαν απόψεις και αμφιβολίες για το όφελος της κεντρικής αυτής λύσης για τους Δήμους της Κορινθίας.
Ο Δήμαρχος Σικυωνίων ανέλυσε το σοβαρότατο πρόβλημα και τον κίνδυνο εξοντωτικών προστίμων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Συκιωνίων και Βέλου-Βόχας. Στη συνέχεια έθεσε την πρόταση οι 3 Δήμοι να πάρουν την απόφαση να διαχειριστούν από κοινού τα απορρίμματα τους εγκαθιστώντας στο Κιάτο μια κινητή μονάδα διαχείρισης χρηματοδοτούμενη από το κράτος. Πρότεινε μετά την διαλογή το υπόλειμμα, που αποτελεί περίπου το 30% του συνολικού όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων, να μεταφέρεται στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και τα ανακυκλούμενα και οργανικά προϊόντα, δηλαδή το 70% να παραμένουν στο Κιάτο. Προβλεπόμενο κόστος για κάθε Δήμο 50-60 ευρώ ο τόνος.
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση και ανακοίνωσαν ότι ο Δήμος μας θα προχωρήσει μόνος του σε πρόγραμμα διαλογής-ανακύκλωσης-κομποστοποίησης ώστε να πετύχει την μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων τα οποία θα αποθέτει στον ΧΥΤΑ μας. Κατόπιν τούτου οι 2 Δήμοι Σικυωνίων και Βέλου-Βόχας αποφάσισαν να συνεχίσουν μόνοι τους την προσπάθεια προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων τους. 

ΤΣΙΩΤΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ