Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Πληρώνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η ενιαία ενίσχυση στους αγρότες της Κορινθίας»



Επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της πληρωμής της ευρωπαϊκής ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες της Κορινθίας. Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του Υπουργού, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει έτοιμες τις καταστάσεις για τις πληρωμές και το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα πιστωθεί, όπως κάθε χρόνο, στους λογαριασμούς των αγροτών το 50% της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Σύμφωνα με όσα είχαν εξαγγελθεί τον περασμένο μήνα, η ενιαία ενίσχυση επρόκειτο να πληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Διαπιστώνοντας την καθυστέρηση, επικοινώνησα με το Υπουργείο προκειμένου να ενημερωθώ για το χρονοδιάγραμμα της καταβολής και τους λόγους της χρονοτριβής. Όπως πληροφορήθηκα, η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα έχει πιστωθεί στους αγρότες το πολύ μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Όπως είναι γνωστό, η ευρωπαϊκή επιδότηση καταβάλλεται πάντα σε δύο ισόποσες δόσεις, επομένως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι παραγωγοί θα έχουν στη διάθεσή τους το 50% του ποσού που δικαιούνται.
          Ως προς τους λόγους της καθυστέρησης, το Υπουργείο με ενημέρωσε ότι οφείλονται στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της παρακράτησης ποσών από την ενιαία ενίσχυση προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ. Το θέμα παραμένει ανοιχτό, χάρη στον αγώνα που δίνω, μαζί με άλλους συναδέλφους, προκειμένου να μην υπάρξουν συμψηφισμοί.
Έχω επανειλημμένα τονίσει, τόσο με ερωτήσεις προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, όσο και με τοποθετήσεις μου στη Βουλή, ότι αυτό το μέτρο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν προβλέπεται από κανένα νόμο του κράτους. Επιμένω ότι ο νόμος που επικαλείται το Υπουργείο για την παρακράτηση δεν αφορά την ενιαία ενίσχυση, καθώς η πληρωμή της δεν γίνεται από το ελληνικό δημόσιο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απλώς μεσολαβεί για την καταβολή χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επιπλέον, ρητά ο κανονισμός της ΕΕ προβλέπει την καταβολή στο ακέραιο της ενίσχυσης στους δικαιούχους.
Παραμένω αμετακίνητος στη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός της ενιαίας ενίσχυσης με οφειλές. Η συντριπτική πλειοψηφία των 750.000 δικαιούχων αγροτών λαμβάνει επιδότηση 1.500-2.000 ευρώ. Για τους 300.000 οφειλέτες του ΟΓΑ, από τους οποίους ήδη παρακρατώνται χρήματα από άλλες πληρωμές, οποιοσδήποτε συμψηφισμός θα εκμηδενίσει τα έσοδά τους. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν κρατήσεις στην πρώτη δόση της ενιαίας, θα εξακολουθήσω ωστόσο να αγωνίζομαι ώστε αυτό το μέτρο να μην εφαρμοστεί ούτε στο μέλλον.»