Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Άμεση διενέργεια ελέγχων στις εισαγωγές λεμονιών για την προστασία των παραγωγών της Κορινθίας»



http://www.kipouroklademata.gr/sites/default/files/imagecache/tree_node/lemonia_0.JPG 
Το θέμα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών λεμονιών επανέφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ζητώντας την άμεση έναρξη των ελέγχων. Σχετικά με το θέμα δήλωσε:
 «Οι τιμές παραγωγού για τα λεμόνια στην Κορινθία έχουν αρχίσει ήδη να είναι κατώτερες του αναμενόμενου και είναι βέβαιο ότι, αν έχουμε και φέτος επανάληψη των ανεξέλεγκτων εισαγωγών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, θα πέσουν ακόμη περισσότερο. Επειδή η περίοδος που αρχίζουν οι μεγαλύτερες εισαγωγές είναι προ των πυλών, θεώρησα σκόπιμο να καταθέσω τώρα ερώτηση, με σκοπό να κινητοποιηθούν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να αρχίσουν έγκαιρα να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους.
Έχω επισημάνει και στο παρελθόν ότι, υπό συνθήκες κρίσης, θεωρώ επιβεβλημένη τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την προστασία του ελληνικού προϊόντος. Το ρωσικό εμπάργκο απειλεί να αφανίσει μία βασική πηγή εισοδήματος για τους Κορίνθιους λεμονοπαραγωγούς, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει, κυρίως από την Αργεντινή και την Τουρκία, λεμόνια αξίας άνω των 450 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Οι συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες για εισαγωγές είναι μία συζήτηση που πρέπει κάποια στιγμή να γίνει, διότι θίγονται σοβαρά οι Έλληνες παραγωγοί.
Πλην όμως για την ώρα, το μοναδικό όπλο που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση και οφείλει να το χρησιμοποιήσει είναι οι εντατικοί έλεγχοι για την καταλληλότητα των εισαγόμενων λεμονιών. Πέρυσι είχα επισημάνει ότι ο εντοπισμός παρτίδων με ακατάλληλα λεμόνια, τόσο από την Τουρκία, όσο και από την Αργεντινή, προστάτευσε τους καταναλωτές και βοήθησε στην αύξηση της ζήτησης για ελληνικά λεμόνια.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και φέτος και είναι βέβαιο ότι, εάν υπάρξουν έλεγχοι, θα υπάρξουν και αποτελέσματα. Ο Έλληνας παραγωγός είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί εγκεκριμένα από την ΕΕ, ακριβά προϊόντα φυτοπροστασίας. Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υποχρεώσει χώρες εκτός Κοινότητας να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες. Όμως μπορεί και οφείλει να εφαρμόσει στα εισαγόμενα προϊόντα τα ίδια μέτρα ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας που απαιτεί από τα ευρωπαϊκά. Είναι σίγουρο ότι μέρος των εισαγόμενων λεμονιών από την Τουρκία δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής και ποιότητας. Ο εντοπισμός τους θα είναι προς όφελος και των καταναλωτών και των Ελλήνων παραγωγών.
Οι έλεγχοι στις εισαγωγές λεμονιού επείγουν και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, μεσοπρόθεσμα όμως απαιτείται μία σφαιρική προσέγγιση για την ενίσχυση αυτού του σημαντικού, κορινθιακού προϊόντος. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η επένδυση στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος, μέσω της μεταποίησης, η εξυγίανση του δικτύου εμπορίας και η αύξηση των εξαγωγών, παραμένουν ζητούμενα για τον αγροτικό κόσμο της Κορινθίας. Η οικονομία του νομού μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εσπεριδοειδή. Ο όγκος της παραγωγής είναι μεγάλος και η ποιότητα άριστη, και η πολιτεία οφείλει να συνδράμει τους παραγωγούς μας ώστε το προϊόν τους να βρει τη θέση που του αξίζει στην αγορά.»