Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα μετεγγραφής για επιτυχόντες φοιτητές με αναπηρία»



Παρέμβαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τη στέρηση του δικαιώματος μετεγγραφής από τους επιτυχόντες φοιτητές με αναπηρία. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο κ. Κόλλιας ανέφερε:
          «Οι νόμοι 4264 και 4301 σχετικά με το δικαίωμα μετεγγραφής ορίζουν ότι φοιτητές που έχουν συγγενείς με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας δικαιούνται μετεγγραφής σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους. Πλην όμως, δεν προβλέπεται τίποτα για επιτυχόντες που έχουν οι ίδιοι προβλήματα υγείας.
Είναι παράδοξο ένα παιδί που έχει γονιό με 67% αναπηρία να έχει δικαίωμα μετεγγραφής, αλλά ένα παιδί που έχει το ίδιο 67% αναπηρία να στερείται αυτού του δικαιώματος. Δεν νοείται να υπάρχει μέριμνα για μέλος της οικογένειας με πρόβλημα υγείας, αλλά να μην υπάρχει η ίδια μέριμνα για την περίπτωση που αυτό το μέλος συμβαίνει να είναι ο επιτυχών φοιτητής.
Ως προς την οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας, τα έξοδα είναι τα ίδια και μεγαλύτερα όταν ο φοιτητής έχει το πρόβλημα. Ως προς την κοινωνική διάσταση, ενώ ο φοιτητής διευκολύνεται ώστε να βρίσκεται κοντά στο μέλος της οικογένειας που έχει πρόβλημα υγείας, αντιθέτως, εάν ο ίδιος έχει το πρόβλημα, καλείται να το αντιμετωπίσει μόνος, μακριά από την οικογένειά του.
Είναι σαν να μην θέλουμε παιδιά με αναπηρία, με προβλήματα υγείας, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επειδή δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι αυτή ήταν η πρόθεση του νομοθέτη, κατέθεσα σχετική ερώτηση, στην οποία αναμένω να τοποθετηθεί ο κ. Υπουργός, διότι η αβλεψία αυτή δημιουργεί προβλήματα σε οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από την πρόνοια της πολιτείας.
Κάθε οικογένεια που φροντίζει μέλος της με πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει δυσκολίες, πόσω μάλλον, όταν το μέλος αυτό είναι φοιτητής. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος, κυρίως στα κεντρικά ΑΕΙ, εξαιτίας του όγκου των μετεγγραφών και γνωρίζω ότι γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Πλην όμως, απαιτείται πιστεύω μία επιπλέον διορθωτική κίνηση ώστε να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής φοιτητές, που έδωσαν εξετάσεις και πέτυχαν την εισαγωγή τους, πλην όμως χρειάζονται τη συνδρομή της πολιτείας γιατί είναι απαραίτητο να βρίσκονται κοντά στην οικογένειά τους. Ελπίζω ο κ. Υπουργός να ανταποκριθεί σε αυτό το δίκαιο αίτημα και να φέρει σχετική τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια της αρμοδιότητάς του που συζητούνται αυτό το διάστημα στο Κοινοβούλιο.»