Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Σεισμός 4,5R στην Κεφαλονιά ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα!

seismos

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5R σημειώθηκε στην Κεφαλονιά.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού είναι 29 χλμ. βορειοδυτικά του Ληξουρίου και προσδιορίζεται στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά του Φισκάρδου.

Ο σεισμός έγινε στις 11.37 και είχε μόλις δύο χιλιόμετρα εστιακό βάθος, με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα αισθητός εκτός από το νησί του Ιονίου, τόσο στην Αχαία και την Ηλεία όσο και σε περιοχές της  Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει νέες ζημιές στο πολύπαθο νησί και τραυματισμούς.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, η Κεφαλονιά ταρακουνήθηκε από σεισμό 4,1 Ρίχτερ βόρεια του Αργοστολίου. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Να σημειωθεί πως πριν από 5 μέρες, είχε γίνει ακόμα ένας σεισμός στην Κεφαλονιά με την έντασή του να φτάνει τα 5,1 Ρίχτερ.

Τότε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογία κ. Ευθύμιος Λέκκας, είχε δηλώσει: «Η δόνηση αυτή εκδηλώθηκε στον ίδιο επικεντρικό χώρο που έδωσε και την δόνηση της Παρασκευής, των 4,8 βαθμών. Είναι μία δραστηριότητα που εντάσσεται στο νότιο κλάδο του ρήγματος που έδωσε τον μεγάλο σεισμό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Θεωρούμε ότι ενεργοποιήθηκε ο νότιος κλάδος του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, ο οποίος όμως δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς γιατί περιλαμβάνει μικρά ρήγματα. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Βεβαίως και η πολιτική προστασία και οι φορείς της Κεφαλονιάς και ο ΟΑΣΠ, παρακολουθούν το φαινόμενο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να μην υπάρχει φόβος και να υπάρχει νηφαλιότητα στις επόμενες ώρες. Θεωρώ ότι το φαινόμενο θα σταματήσει εδώ και δεν θα δώσει κάτι μεγαλύτερο».