Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Επεισοδιακή διακοπή συνεδρίασης της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από φοιτητές

Τη διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου στο Πανεπιστημίο Αθηνών αποφάσισε ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, το πρωί της Πέμπτης, όταν μέσα στην αίθουσα εισήλθαν περίπου 30 φοιτητές.

Σημειώθηκε ένταση μεταξύ των φοιτητών και του πρύτανη, που ζήτησε από τους φοιτητές να αποχωρήσουν, τονίζοντας ότι παρανόμως βρίσκονται στην αίθουσα.

Οι φοιτητές αρνήθηκαν να φύγουν και ο κ. Φορτσάκης διέκοψε τη συνεδρίαση, ενώ προειδοποίησε ότι θα καλέσει την αστυνομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοιτητές δεν επέτρεπαν στον ίδιο και στα άλλα μέλη της συγκλήτου να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Ο πρύτανης τόνισε στους φοιτητές ότι δεν πρόκειται να ξαναμπούν στην πρυτανεία και -σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ- προανήγγειλε την κατάθεση μηνύσεων.

Οι φοιτητές, που αντιδρούν στο θέμα της φύλαξης και του ελέγχου της εισόδου στο Πανεπιστήμιο, ζήτησαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της συγκλήτου που θα εξέταζε το ζήτημα, όπως και το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών και της καθαριότητας.

Τα μέλη της Συγκλήτου παρέμειναν αποκλεισμένα επί περίπου μία ώρα στην αίθουσα, από τους φοιτητές που ζητούσαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση με το αίτημα να εκπροσωπηθούν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις.

Αντίθετα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ.Φορτσάκης, είχε ζητήσει να συμμετάσχουν ένας ή δύο φοιτητές προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους για τα διάφορα θέματα που τους απασχολούν.

Τελικά, τόσο τα μέλη της συγκλήτου, όσο και οι φοιτητές αποχώρησαν από την πρυτανεία.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαλύει συνεδριάσεις συγκλήτων» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε, πρόκειται για μια στρέβλωση που θα τερματιστεί και στήριξε για ακόμη μια φορά τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.


«Σε αυτό το μεταπολιτευτικό παραμύθι που ξεκίνησε ως αγώνας κατά της χούντας, νομιμοποιημένος απόλυτα στα μάτια όλου του πλανήτη, και συνεχίστηκε ως αγώνας για την κατάκτηση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια που επιτεύχθηκε, αλλά συνεχίζεται τώρα ως στρέβλωση και παραφθορά, ως μορφή συγκάλυψης πολιτικών, μικρών κινήτρων, ως πρόσχημα δήθεν αγώνων κατά των δήθεν παραβιάσεων του κράτους δικαίου, γιατί αυτές δεν υπάρχουν και υπάρχει πλήρης και ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο πανεπιστήμιο, πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη στρέβλωση. Και νομίζω ότι η αποφασιστική στάση του κ. Φορτσάκη είναι μια πολύ καλή στιγμή» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.