Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια για κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Εμφάνιση 301014 synantisi dendias.jpg


Σε ενημερωτική συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια παρέστη, ως μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με θέμα τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Σχετικά με τη συνάντηση ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή  μου για την πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δένδια να μας ενημερώσει σχετικά με το νομοσχέδιο που προετοιμάζεται για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια των διατάξεων που ψηφίστηκαν την Παρασκευή από τη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο, αλλά και των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών. Οι προβλέψεις δεν είναι απλώς γενναίες, αλλά αποτυπώνουν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που θεσμοθετείται εδώ και χρόνια.
Η τακτοποίηση των οφειλών αφορά βεβαίως το σύνολο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, κυρίως όμως θα ανακουφίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη ραχοκοκκαλιά της εθνικής οικονομίας. Πέρα από την προφανή οικονομική ανάσα που θα προσφέρει η τακτοποίηση των οφειλών προς τις τράπεζες, το νομοσχέδιο θα βοηθήσει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες να βρουν τη ρευστότητα που τους χρειάζεται για να επενδύσουν κεφάλαια στη δραστηριότητά τους, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να πάρει έτσι μπροστά ένα από τα παραγωγικότερα κομμάτια της οικονομίας.
Πέρα από τη χρήσιμη ενημέρωση, είχα τη δυνατότητα να καταθέσω προς συζήτηση απόψεις και προτάσεις για τη βελτίωση των ρυθμίσεων. Επεσήμανα στον κ. Υπουργό ότι απαιτείται να υπάρξει ειδική μέριμνα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους λόγω της ύφεσης, έχοντας όμως στο μεταξύ συσσωρεύσει μεγάλες οφειλές και προς το δημόσιο και προς τον ιδιωτικό τομέα.
Θεωρώ ότι απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά και τα γραφεία τους, μένοντας ουσιαστικά άνεργοι, χωρίς καμία δυνατότητα υπό τις παρούσες συνθήκες να εργαστούν και να μπορέσουν, όχι μόνο να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αλλά ούτε καν να συντηρηθούν. Οι ρυθμίσεις για αυτούς τους συμπολίτες μας δεν είναι μόνο ανθρωπιστικά αναγκαίες, αλλά και οικονομικά χρήσιμες. Η τακτοποίηση των οφειλών τους θα τους καταστήσει εκ νέου ενήμερους και πιστοληπτικά ικανούς, ώστε να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή. Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στις οποίας τις αρμοδιότητες εμπίπτει το σχέδιο νόμου, θα έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε καλύτερα και να συζητήσουμε τις επιμέρους λεπτομέρειες, αλλά και να καταθέσουμε προτάσεις. Θα επιδιώξω άμεσα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Νανόπουλο, προκειμένου να αποκτήσω καλύτερη εικόνα για τα προβλήματα, ώστε μόλις τεθεί το νομοσχέδιο σε συζήτηση να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε βελτιώσεις και, εφόσον χρειαστεί, εξειδικευμένες προτάσεις για την Κορινθία.»