Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Σαμαράς: Νησίδα ασφαλείας η Ελλάδα

samaras1

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο Αντώνης Σαμαράς, με την Αθήνα να προκρίνει τον μεσογειακό διάλογο για την περιφερειακή ασφάλεια και την αποφυγή διάχυσης της κρίσης από τη Συρία και το Ιράκ.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δημιουργείται κίνδυνος διάχυσης αποσταθεροποίησης στα νότια σύνορα, λόγω του κινδύνου των τζιχαντιστών και επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της πρόκλησης δεν είναι δυνατόν να γίνεται μόνο με στρατιωτικούς όρους.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει «να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία», ενώ τόνισε με νόημα ότι η Ελλάδα βγαίνει από τη μακροχρόνια κρίση και αποτελεί νησίδα ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή,
Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της συμμαχίας να λαμβάνει μέτρα διασφάλισης της αμυντικής ικανότητας των μελών της και ότι «κάθε σύμμαχος έχει δικαίωμα να εκφράζει την ανησυχία του».
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι παρά την οικονομική στενότητα «η Eλλάδα αποτελεί ένα από τα τέσσερα μέλη της συμμαχίας με αμυντικές δαπάνες άνω του 4% του ΑΕΠ».
Και συνέχισε σημειώνοντας ότι «ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα πρέπει να συγκροτήσουν μία λειτουργική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη» και υπογράμμισε:
«Όλοι έχουμε πλήρη συνείδηση ότι έιναι μία κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα. Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες και η Συμμαχία καλείται να ανταποκριθεί».
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση για τις συνομιλίες με τον κ. Στόλτενμπεργκ, ευχόμενος καλή επιτυχία.
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι «η Ελλάδα έχει υπάρξει σταθερός σύμμαχος για πάνω από 60 χρόνια και αφοσιωμένος στις κοινές μας αξίες. Η Ελλάδα είναι ένθερμος υποστηρικτής του ΝΑΤΟ».
Επίσης, κάλεσε όλους να συγκεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και οι «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας. Παράλληλα ζήτησε από τη Μόσχα «να αποσύρει τα στρατεύματά της» και χαρακτήρισε υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ, τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Τέλος, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχικές αποστολές στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Μεσόγειο.

υστερογραφα