Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Μεταρρυθμίσεις πολιτικής προέλευσης και κοινωνικής αρμονίας και όχι μικρομάγαζων»

Εμφάνιση _ARD8700.JPG


Την ανάγκη για την «κοινωνική αρμονία των μεταρρυθμίσεων» πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών, την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, και τόνισε «είναι σωστό ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται τη λαϊκή συναίνεση, είναι ωστόσο εξαιρετικά απαραίτητο όλοι οι θεσμικοί φορείς να δημιουργούν τις συνθήκες επιτυχίας τους και να μην τις θέτουν σε αμφισβήτηση με προσωπικές πολιτικές επιλογές, όταν δεν έχουν τις δυνάμεις να τις υποστηρίξουν».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση αυτής της «κοινωνικής αρμονίας» μια «νέα συλλογικότητα, η οποία θα σέβεται τη διαφορετικότητα του καθενός και θα καλλιεργεί τις συνθήκες συμμετοχής σε ενωτικές πρωτοβουλίες. Μόνο έτσι οι πολίτες θα αποκτήσουν ελπίδα και προσδοκία, μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας».
Επαλήθευση των απόψεών του ότι «η ΕΝ.Π.Ε. αποτελεί πολιτικό και όχι συνδικαλιστικό όργανο» χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης την κοινή πλέον αποδοχή της άποψης για μια νέα πολιτική στρατηγική σε σχέση με το ρόλο των Περιφερειών, αλλά και με γενικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίλυση προβλημάτων στη λειτουργία των θεσμών.
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε επίσης ζήτημα πολιτικής αιχμής τον Ευρωπαϊκό χαρακτήρα των Περιφερειών και τη διεκδικητικότητά τους, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «στο ευρωπαϊκό περιβάλλον δε χωρά διπλοπροσωπία, δεν μπορούμε άλλα να λέμε εδώ και άλλα εκεί, δεν μπορούμε να διεκδικούμε αλλιώς εδώ, αλλιώς εκεί». 
Πρώτη αρχή της νέας ΕΝ.Π.Ε. έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την ενσωμάτωση των Περιφερειών σε μια λογική ισοτιμίας και αποφασιστικότητας στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό «θα προσεγγιστούν και τα πολιτικά προβλήματα με τέτοια καθαρότητα και με τέτοια σαφήνεια πολιτικών θέσεων, ώστε η συνεργασία, η συνεννόηση και η συναίνεση διαφορετικών προσεγγίσεων, να επιτύχει ένα μίνιμουμ επίπεδο συμφωνίας, ανεξάρτητα από ιδεολογικές προσεγγίσεις».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ο κ. Τατούλης στο κλείσιμο της ομιλίας του υπεραμύνθηκε της εξωστρέφειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του διεθνούς δικτύου συνεργασιών, που έχει αναπτύξει απέναντι σε «έναν ανορθόδοξο λαϊκισμό που μας κατηγορεί για τις σχέσεις μας με τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες». «Ας κοιταχτούμε λίγο στον καθρέφτη για να δούμε αν αυτοί που μας κατηγορούν για τις συνεργασίες μας πάνω στο τραπέζι, δεν έχουν κάνει ήδη την προσπάθειά τους για να τα βρουν κάτω από το τραπέζι».