Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Βενιζέλος: «Δεν χρειαζόμαστε 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος μπορούμε και με λιγότερους»


benny
Πρόταση έκπληξη έκανε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που όταν την άκουσαν στο επιτελείο του Μαξίμου έμειναν άφωνοι. Έκπληκτος ο κ. Σαμαράς σε πρόσφατη συνάντηση τους ο κ. Βενιζέλος του είπε «Δεν χρειάζονται 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος Μπορεί και με λιγότερους». Ο πρωθυπουργός αρχικά νόμιζε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το είπε έτσι σαν αστείο ,αλλά γρήγορα διαπίστωσε ότι σοβαρολογούσε.
Και έτσι έγινε η σχετική συζήτηση ως εξής: Στο άρθρο 32 του Συντάγματος ορίζεται ότι στην τρίτη προσπάθεια εκλογής του Προέδρου απαιτούνται να ψηφίσουν για να βγει ο πρώτος πολίτης της χώρας την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του ΌΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Αν λάβουμε ως όλον τους 300 βουλευτές η πλειοψηφία είναι οι ψήφοι από τους 180. Όμως ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι δεν είναι  Δημοκρατικό να λογίζονται στο ΟΛΟΝ και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής γιατί είναι προφυλακισμένοι και κυρίως γιατί η εισαγγελέας δεν τους επιτρέπει να παραστούν στις εργασίες του Κοινοβουλίου.
Κατά τον .κ. Βενιζέλο δεν αποτελούν μέρος του ΟΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ. Έτσι θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους 300 και κατά συνέπεια τα τρία πέμπτα δεν είναι οι 180 αλλά 292 αφού στις φυλακές είναι 8 βουλευτές. Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν αλλάξει κάτι μέχρι την ημέρα εκλογής Προέδρου απαιτούνται να ψηφίσουν υπέρ 175 βουλευτές. Στο Μαξίμου το άκουσαν έμειναν άφωνοι αλλά τελικά άφησαν τον Συνταγματολόγο κ. Βενιζέλο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με επιχειρηματολογία και αναλυτική πειθώ. Έτσι κι αλλιώς θεωρούν ότι  κάθε φορά που παρεμβαίνει ο κ. Βενιζέλος ανάβει πολιτικές φωτιές άλλη μία ακόμη ….
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν και ο εμπνευστής των ομοιόμορφων ψηφοδελτίων που τελικά ήταν ομοιόμορφα αλλά δίχρωμα για να εντοπιστούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν ήταν στη γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου. Το Σύνταγμα προέβλεπε ομοιόμορφα αλλά όχι ομοιόχρωμα ψηφοδέλτια και αυτό το εντόπισε ο κ. Βενιζέλος τότε.
Τώρα η πρόταση του κ. Βενιζέλου είναι στο τραπέζι και αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων εκείνη τη στιγμή θα κριθεί η σκοπιμότητα της να ταράξει τα πολιτικά πράγματα  με την προώθηση της στην πράξη.

arouraios.gr