Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ο Σημίτης επανέρχεται σε ρόλο "πατερούλη" της χώρας

Kostas-Simitis-Synedrio

Η Ελλάδα της κρίσης, που χρεοκόπησε στα χέρια του τελευταίου των Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός, έχει… πλατιά την υπογραφή του Κώστα Σημίτη, στα σχετικά συμβολαιογραφικά έγγραφα της εθνικής χρεοκοπίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός προβάλλεται ακόμη και σήμερα από συστημικά ΜΜΕ ως ο “εκσυγχρονιστής” της πολιτικής ζωής, στην πραγματικότητα ωστόσο επί ημερών του άνθισαν τα σκάνδαλα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ η “διαπλοκή” έγινε… δεύτερη φύση για την εθνική πραγματικότητα της Ελλάδας, από το 1996 μέχρι το 2004.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κώστας Σημίτης δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2004, αλλά παρέδωσε την ηγεσία στον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε η παράμετρος ότι έκτοτε προκαλεί πάθη και αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της κοινωνικής βάσης του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.
Παρόλαυτά, ο Κώστας Σημίτης και το “σύστημά” του, δεν… μας άφησαν ποτέ. Ακόμη και στις κυβερνήσεις Σαμαρά μετά το 2012, άνθρωποι του περιβάλλοντος και της επιρροής του Κώστα Σημίτη βρίσκονται σε καίριες θέσεις εξουσίας, με το οξύμωρο να αναλαμβάνουν να δώσουν λύση στα προβλήματα που οι ίδιοι προκάλεσαν.
Με τις γνωστές, αρνητικές για τη Νέα Δημοκρατία παρενέργειες στη δική της πολιτική και κοινωνική βάση, που σε πολλές δημοσκοπήσεις καταγράφει την αγανάκτησή της για τη συγκυβέρνηση, όχι απλά και μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ περισσότερο με το σύστημα Σημίτη.
Σήμερα, στο “Έθνος της Κυριακής” υπάρχει εκτενές αφιέρωμα στις σκέψεις και τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού, με τον Κώστα Σημίτη να εμφανίζεται και πάλι σε ρόλο “πατερούλη” για την Ελλάδα.
Μια μοιραία πολιτική προσωπικότητα, που εξακολοθεί να διεκδικεί ρόλους και παρέμβαση. Σε μια Ελλάδα που… δεν έμαθε τίποτα από την κρίση.

υστερογραφα