Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Γιάννη Δημ. Μπάρτζη με τίτλο ''Φεύγω ξένη''


Εμφάνιση Φωτ.1.jpg Εμφάνιση Φωτ.2.jpg
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου κος Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια παρευρέθηκε στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα κου. Γιάννη Δημ. Μπάρτζη, με τίτλο «Φεύγω ξένη». 
Ήταν μία σεμνή και ουσιαστική εκδήλωση που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2014 στην φιλόξενη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Μπολατίου. Υπήρξε πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπολατίου «Νέα Διάπλαση», του προέδρου του, δασκάλου κου. Χαρ. Ανδρικόπουλου, ο οποίος ήταν ο κύριος εισηγητής, επικουρούμενος από δύο άλλους εκλεκτούς αναγνώστες, τον κο. Ιωακείμ Πάνο και τον κο. Παναγιώτη Δημάκη

Εμφάνιση Φωτ.3.jpg
Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που ξεκινά από την προεπαναστατική Κόρινθο και εξελίσσεται δραματικά κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821 στην Κόρινθο και στο Μοριά, μέσα από την συγκλονιστική αφήγηση της γυναίκας του Κιαμήλ Μπέη. Παράλληλα εξιστορείται η τραγικότητα της ζωής του Κιαμήλ Μπέη, του φημισμένου Οθωμανού ηγέτη της Κορίνθου, στις συγκλονιστικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω του κατά τρόπο βίαιο και αιματηρό. 
Μέσα σε αυτό το αιματηρό περιβάλλον έχει θέση και ακούγεται – η απεγνωσμένη κραυγή συνειδητοποίησης της κεντρικής ηρωίδας – «Φεύγω ξένη». 
 Ο Διδάκτωρ κος. Γιάννης Δ. Μπάρτζης γεννήθηκε το 1951 στην Αρχαία Κόρινθο, όπου και ζει μόνιμα. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθήνας και εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση στην επαρχία Καλαβρύτων και στην Κορινθία. Είναι Διδάκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε την εκπαίδευση ως δάσκαλος και Σχολικός Σύμβουλος. Υπήρξε συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κατά την τριετία 2003-2006, ως αξιολογητής των νέων πακέτων διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας. Είναι ένας ζωντανός πνευματικός άνθρωπος με συνεχείς λογοτεχνικές δημιουργίες.  

Εμφάνιση Φωτ.4.jpg
Ο κος Απόστολος Ε. Παπαφωτίου τόνισε στο χαιρετισμό του τη μοναδικότητα του βιβλίου του, τη μεγάλη λογοτεχνική του αξία αλλά και γενικότερα την αξία της γνήσιας, αληθινής τέχνης της λογοτεχνίας, την οποία διακονεί ο συγγραφέας. Ήταν μία ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά έναν μαχόμενο άνθρωπο του πνεύματος και να διαπιστώσουμε πως η ποιότητα του ερείδεται στο λογοτεχνικό ταλέντο του, στην απλότητα του, στη διεισδυτικότητα του και στη γνώση των θεμάτων. Γνώση η οποία προκύπτει από βαθιά ιστορική έρευνα του ιδίου σε συνεργασία με τον υιό του, αρχιτέκτονα Δημήτριο Μπάρτζη. 
  
Για την ιστορική εποχή που διαπραγματεύεται το βιβλίο οι ιστορικές πηγές είναι λίγες και οι αρχαιολογικές ακόμη λιγότερες. 
Ο Μύθος στην περιοχή, ζωντανός από στόμα σε στόμα, διατήρησε αρκετά ιστορικά στοιχεία, πολλά εκ των οποίων έγιναν αντικείμενο της δημοτικής μούσας, με μοναδικά ακούσματα και ιδιαίτερο λόγο και περιεχόμενο και από τη μεριά των νικητών και από την πλευρά των ηττημένων. 
Έτσι η αξία του βιβλίου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και αυτό αποτελεί εργαλείο και εγχειρίδιο για τη γνώση της «άγνωστης» τοπικής ιστορίας της πόλεως της Κορίνθου και της Κορινθίας γενικότερα, λίγο πριν και λίγο μετά την Επανάσταση του 1821, μέχρι την απελευθέρωση μεγάλου τμήματος της Πατρίδος μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ 
 ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.