Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ομιλία Χρίστου Δήμα για την συνταγματική αναθεώρηση

Στην ανοιχτή δημόσια εκδήλωση με θέμα «Φταίει το Σύνταγμα για την Κρίση; Μια πολύπλευρη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση» που διοργάνωσαν στο Ίδρυμα Κακογιάννη το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής (Greek Public Policy Forum) και η Πολιτική Κοινότητα «Μπροστά» συμμετείχε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Στην ομιλία του ο κ. Δήμας τόνισε ότι το Σύνταγμα από μόνο του δεν μπορεί ούτε να αποτρέψει την οικονομική κρίση ούτε να φέρει οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο, ένα σύγχρονο Σύνταγμα, σίγουρα θα βοηθούσε στην αξιοπιστία των θεσμών και την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του για την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη παρούσα Βουλή, αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Δήμας στη συνέχεια αναφέρθηκε στα άρθρα τα οποία κατά τη γνώμη του θα πρέπει να αναθεωρηθούν και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας και της αναθεώρησης της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος σύμφωνα με τον βουλευτή της Ν.Δ. προσφέρει μια ευκαιρία και για την επανεξέταση ρυθμίσεων που σήμερα είναι αναποτελεσματικές ή αναχρονιστικές όπως το άρθρο 16 αναφορικά με την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα χαρακτήρισε την αναθεώρηση του Συντάγματος «χρυσή ευκαιρία»  ώστε να θέσουμε σε νέες σύγχρονες και υγιείς βάσεις την λειτουργία του πολιτεύματος. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην ανάγκη επανεξέτασης του Άρθρου 32 ώστε να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Χρίστος Δήμας υπενθύμισε τη θέση του για την πιθανή προσθήκη στο Σύνταγμα ενός νέου, αναλογικότερου και κυρίως σταθερού εκλογικού νόμου που θα διασφαλίζει την ισχύ του ανεξάρτητα από τις εκάστοτε πολιτικές συγκυρίες.

Στην εκδήλωση επίσης μίλησαν οι κ.κ. Μαρία Γιαννακάκη (Βουλευτής ΔΗΜΑΡ Β’ Πειραιά), Γιάννης Ραγκούσης (πρ. Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) και Σταύρος Τσακυράκης (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών) ενώ μετά τις ομιλίες ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.